Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

3, 2, 1, kuhaj! Temfani zec i sipa po receptu slavnih kuhara

3, 2, 1, kuhaj! Temfani zec i sipa po receptu slavnih kuhara
3

U tjednu nakon finala kandidate RTL-ova showa ‘Tri, dva, jedan – kuhaj!’ zamijenili su vrhunski chefovi koji su pripremili jela poput brudeta od jegulja, ričeta...

VIDEO

Iako je natjecanje došlo kraju, a mlada Anka odnijela pobjedu u finalu, serijal “Tri, dva, jedan - kuhaj!” nastavio se s emitiranjem još jedan tjedan. Dvanaest poznatih profesionalnih kuhara i šefova kuhinja otvorilo je gledateljima vrata svog zanata i otkrilo male tajne kulinarstva. Temfani zec (zec pirjan u umaku od mesa i povrća), brudet od jegulja, sipa s mladim bobom i ričet s buncekom samo su neka od jela vrsnih chefova. 

Među njima se našao i Tomislav Špiček, koji je za ovu prigodu obukao kuharsku kutu, stao pred štednjak i gledateljima podijelio nekoliko savjeta u spremanju tradicionalnih zagorskih jela. Na pitanje bez kojih namirnica ne može u svojoj kuhinji, Špiček odgovara: 

- Svježe trave, primjerice, ružmarina i bosiljka, zatim jaja, jer bez jaja ne možete u kuhinji napraviti gotovo ništa, te dobroga i kvalitetnoga komada ribe ili mesa. Kada kod kuće pripremamo ćevape, nikad ne kupujemo gotove, nego kupimo meso pa radimo smjesu dodavanjem začina i drugih sastojaka. Nedjeljni ručak je moj omiljeni tjedni obrok, a na jelovniku obvezno moraju biti juha s domaćim rezancima, kuhana govedina i hren - ispričao je. 

Među prijedlozima za sezonska jela našla se sipa s bobom koja se može pripremiti na više načina. Bob možete skuhati i posebno u posoljenoj vodi te prije kraja dodati sipama, promiješati i pirjati nekoliko minuta da se okusi povežu.

Uz domaći kruh do zdravih i slasnih jela

Kuhari su u zadnjem tjednu showa gledateljima pokazali razliku između modernog i tradicionalnog načina pripremanja hrane. Na pitanje kako se zdravije hraniti, kuhari se slažu da je domaće najbolje. Uključite li u prehranu bilje iz začinskog vrta i domaći kruh, jela će biti slasnije.

Sipa s bobom

Sastojci: kg sipe ili liganja, 50 dag boba, luk (krupnije narezan), 2-3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana), peršin (sitno nasjeckan), dl bijelog vina, voda ili riblji temeljac, mažuran, kadulja, maslinovo ulje, sol, papar  

Priprema: Očistite i narežite sipu na komadiće te odstranite crnilo. Propirjajte luk na maslinovu ulju pa dodajte češnjak, peršin i sipu. Zalijte s malo bijelog vina i kuhajte na laganoj vatri. Posolite i popaprite prema želji. Svako malo podlijevajte vinom i vodom ili ribljim temeljcem. Dodajte bob, mažuran i kadulju te pirjajte dok bob i sipa ne budu mekani. Prema želji, dodajte malo crnila od sipe i promiješajte. Pospite nasjeckanim peršinom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac
KAŽU ZVIJEZDE...

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac

Pročitajte dnevni horoskop za petak 3. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu