To je to što me zanima!

5 recepata za odlične deserte od tikvica: Sočni kuglof, čokoladni kolač, osvježavajuća krema...

Priprema tikvica može biti zabavna i ukusna. Od ove zdrave namirnice možete pripremiti najzanimljivija jela. Isprobajte slatke načine pripreme i unosa povrća u organizam
Vidi originalni članak

Zdrave, ukusne i svestrane, tikvice možete pripremati na razne načine. Savršeno pristaju u slatkim kombinacijama. Od njih možete dobiti jako ukusne deserte. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Kuglof od tikvica Marthe Stewart

Sastojci:

  • 1,5 štapić nesoljenog maslaca
  • 2,5 šalice univerzalnog brašna
  • 2,5 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice sjemenki anisa
  • 1/8 žličice mljevenog kardamoma, po želji
  • krupna sol
  • 2 srednje tikvice
  • 3 velika jaja  

JEDNOSTAVNO I UKUSNO Napravite brzinsku i zdraviju verziju čipsa - i to od tikvica!

Glazura od naranče:  

  • 1,5 šalica šećera
  • 1/2 žličice naribane korice naranče, plus 1 žlica svježeg soka od naranče
  • kandirane trakice tikvice, po želji

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posudu za pečenje kuglofa premažite s malo maslaca te lagano pospite brašnom pa istresite višak. Preostalo brašno, prašak za pecivo, začine i 1 žličicu soli promiješajte. Tikvice naribajte pa ocijedite višak vode iz njih.

Pomiješajte jaja i šećer, umiješajte rastopljeni maslac, tikvice, koru naranče i sok. Umiješajte brašno u smjesu te prebacite tijesto u posudu za pečenje.

Provjerite je li kolač gotov tako što ćete čačkalicu umetnuti u sredinu dok ne bude čista, otprilike 1 sat. Ostavite da se kolač hladi pa nožem odvojite krajeve torte i okrenite ju na tanjur.  Ostavite da se hladi najmanje prije posluživanja. Preko kuglofa, po želji, rasporedite nekoliko kriški naranče i ukrasite kandiranim tikvicama prije posluživanja.

2. Čokoladni kolač s tikvicama

Sastojci:

  • 125 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 150 ml mlijeka 
  • 100 g oštrog brašna
  • 60 g glatkog brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • 10 g praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 1 tikvica

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U manjem loncu otopite maslac, dodajte mu šećer i mlijeko te dobro promiješajte. U veću posudu stavite smjesu maslaca, šećera i mlijeka te dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i jaja.

Tikvicu operite i naribajte. Mikserom sve dobro izmiksajte. Potom po izboru u biskvit možete dodati malo oraha, žličicu cimeta ili nekog drugog začina, 100 g sitno narezane čokolade, grožđice, brusnice...

SEZONSKA POSLASTICA Brza i zdrava večera: Savijača s tikvicama najbolja je ohlađena

Tepsiju ili kalup za pečenje namastite i pobrašnite ili obložite masnim papirom za pečenje. Smjesu izlijte u tepsiju i stavite peći otprilike 40­ - 45 minuta.

Kolač možete preliti čokoladnom glazurom koju možete pripremiti tako da u manjem lončiću otopite 40 g maslaca, maknete sa vatre i u maslac dodate 100 g čokolade. Miješajte glazuru dok se ravnomjerno ne otopi pa prelijte preko ohlađenog kolača.

3. Kolač od borovnica i tikvica

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 1 šalica ulja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 i 1/4 šalice smeđeg šećera
  • 2 šalice naribanih tikvica
  • 3 šalice integralnog brašna
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žlica praška za pecivo
  • 1/4 čajne žličice sode bikarbone
  • 500 grama borovnica

Limunska krema:

  • 1 šalica maslaca (sobne temperature)
  • 4 šalice šećera u prahu
  • sok jednog limuna

Priprema: Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite i pobrašnite posudu za pečenje. U zdjelu umiješajte jaja, ulje, vaniliju i šećer te izmiješajte i potom dodajte tikvice. U drugoj posudi umutite brašno, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Povežite polako obje smjese, miješajući da se sjedine. Dodajte borovnice, izmiješajte i izlijte dobiveno tijesto u pripremljenu posudu za pečenje.

Pecite oko 50 minuta, dok kolač ne poprimi zlatnu boju, a čačkalicom provjerite je li dovoljno pečeno. Ostavite desert da se ohladi.

Kremu od limuna pripremite tako da maslac stavite u blender i miješate dok ne postane kremast, zatim ubacite prosijani šećer u prahu, jednu po jednu šalicu. Smjesu promiješajte nakon svakog dodavanja šećera dok ne postane glatka. Naposljetku ulijte limunov sok. Prilagodite teksturu kombiniranjem limuna i šećera. Prelijte smjesu preko ispečene kore. Ohlađenu tortu čuvajte u hladnjaku.

4.  Jednostavan recept za kolač s tikvicama

Sastojci:

  • 150 g smeđeg šećera
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 jaje
  • 250 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • malo cimeta
  • 250 g naribane tikvice, ocijeđene
  • 125 g nasjeckanih lješnjaka 

Glazura:

  • 175 g šećera u prahu
  • 15 g omekšalog maslaca
  • 15 do 20 ml mlijeka

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite kalup za pečenje. U velikoj posudi izmiksajte smeđi šećer, maslac, ekstrakt i jaje. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet. Smjesi dodajte tikvice i lješnjake. Ulijte smjesu u kalup i pecite 25 do 30 minuta.

Za glazuru sve sastojke izmiksajte dok ne bude glatko te je prelijte po kolaču

5. Tikvice u čaši

Sastojci:

  • 400 g očišćenih tikvica
  • 250 ml vode
  • malo soli
  • 200 ml mlijeka
  • 1 velika žlica kokosovog brašna
  • 3 velike žlice griza
  • 2 žlice šećera
  • keks
  • cimet
  • 1/2 limunovog soka
  • voće po izboru (za ukrašavanje)

Priprema: Nasjeckajte 400 g tikvica na sitno, prelijte s 250 ml vode, dodajte malo soli i skuhajte. Kuhane tikvice zgnječite u pire, dodajte mlijeko, šećer, kokosovo brašno i griz.

UVRSTITE IH U JELOVNIK Pet razloga zašto jesti tikvice

Sve skuhajte i na kraju dodajte sok od pola limuna. Na dno čaše ubacite malo izmrvljenog keksa, ulijte skuhanu kašicu od tikvica i ohladite te ukrasite cimetom i komadima omiljenog voća, po želji.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Nap7 19.07.2022.

    Cokoladni kolac s tikvicom moze

  • HeIlraiser 19.07.2022.

    Tikvice 😳🤮

  • 19.07.2022.

    Samo slana jela sa tikvicom

Komentiraj...
Vidi sve komentare