Priprema tikvica može biti zabavna i ukusna. Od ove zdrave namirnice možete pripremiti najzanimljivija jela. Isprobajte slatke načine pripreme i unosa povrća u organizam
5 recepata za odlične deserte od tikvica: Sočni kuglof, čokoladni kolač, osvježavajuća krema...
Zdrave, ukusne i svestrane, tikvice možete pripremati na razne načine. Savršeno pristaju u slatkim kombinacijama. Od njih možete dobiti jako ukusne deserte.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
1. Kuglof od tikvica Marthe Stewart
Sastojci:
- 1,5 štapić nesoljenog maslaca
- 2,5 šalice univerzalnog brašna
- 2,5 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice mljevenog cimeta
- 1/4 žličice sjemenki anisa
- 1/8 žličice mljevenog kardamoma, po želji
- krupna sol
- 2 srednje tikvice
- 3 velika jaja
Glazura od naranče:
- 1,5 šalica šećera
- 1/2 žličice naribane korice naranče, plus 1 žlica svježeg soka od naranče
- kandirane trakice tikvice, po želji
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posudu za pečenje kuglofa premažite s malo maslaca te lagano pospite brašnom pa istresite višak. Preostalo brašno, prašak za pecivo, začine i 1 žličicu soli promiješajte. Tikvice naribajte pa ocijedite višak vode iz njih.
Pomiješajte jaja i šećer, umiješajte rastopljeni maslac, tikvice, koru naranče i sok. Umiješajte brašno u smjesu te prebacite tijesto u posudu za pečenje.
Provjerite je li kolač gotov tako što ćete čačkalicu umetnuti u sredinu dok ne bude čista, otprilike 1 sat. Ostavite da se kolač hladi pa nožem odvojite krajeve torte i okrenite ju na tanjur. Ostavite da se hladi najmanje prije posluživanja. Preko kuglofa, po želji, rasporedite nekoliko kriški naranče i ukrasite kandiranim tikvicama prije posluživanja.
2. Čokoladni kolač s tikvicama
Sastojci:
- 125 g maslaca
- 150 g šećera
- 150 ml mlijeka
- 100 g oštrog brašna
- 60 g glatkog brašna
- 20 g kakaa u prahu
- 10 g praška za pecivo
- 2 jaja
- 1 tikvica
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U manjem loncu otopite maslac, dodajte mu šećer i mlijeko te dobro promiješajte. U veću posudu stavite smjesu maslaca, šećera i mlijeka te dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i jaja.
Tikvicu operite i naribajte. Mikserom sve dobro izmiksajte. Potom po izboru u biskvit možete dodati malo oraha, žličicu cimeta ili nekog drugog začina, 100 g sitno narezane čokolade, grožđice, brusnice...
Tepsiju ili kalup za pečenje namastite i pobrašnite ili obložite masnim papirom za pečenje. Smjesu izlijte u tepsiju i stavite peći otprilike 40 - 45 minuta.
Kolač možete preliti čokoladnom glazurom koju možete pripremiti tako da u manjem lončiću otopite 40 g maslaca, maknete sa vatre i u maslac dodate 100 g čokolade. Miješajte glazuru dok se ravnomjerno ne otopi pa prelijte preko ohlađenog kolača.
3. Kolač od borovnica i tikvica
Sastojci:
- 3 jaja
- 1 šalica ulja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2 i 1/4 šalice smeđeg šećera
- 2 šalice naribanih tikvica
- 3 šalice integralnog brašna
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žlica praška za pecivo
- 1/4 čajne žličice sode bikarbone
- 500 grama borovnica
Limunska krema:
- 1 šalica maslaca (sobne temperature)
- 4 šalice šećera u prahu
- sok jednog limuna
Priprema: Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite i pobrašnite posudu za pečenje. U zdjelu umiješajte jaja, ulje, vaniliju i šećer te izmiješajte i potom dodajte tikvice. U drugoj posudi umutite brašno, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Povežite polako obje smjese, miješajući da se sjedine. Dodajte borovnice, izmiješajte i izlijte dobiveno tijesto u pripremljenu posudu za pečenje.
Pecite oko 50 minuta, dok kolač ne poprimi zlatnu boju, a čačkalicom provjerite je li dovoljno pečeno. Ostavite desert da se ohladi.
Kremu od limuna pripremite tako da maslac stavite u blender i miješate dok ne postane kremast, zatim ubacite prosijani šećer u prahu, jednu po jednu šalicu. Smjesu promiješajte nakon svakog dodavanja šećera dok ne postane glatka. Naposljetku ulijte limunov sok. Prilagodite teksturu kombiniranjem limuna i šećera. Prelijte smjesu preko ispečene kore. Ohlađenu tortu čuvajte u hladnjaku.
4. Jednostavan recept za kolač s tikvicama
Sastojci:
- 150 g smeđeg šećera
- 50 g omekšalog maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 jaje
- 250 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- malo cimeta
- 250 g naribane tikvice, ocijeđene
- 125 g nasjeckanih lješnjaka
Glazura:
- 175 g šećera u prahu
- 15 g omekšalog maslaca
- 15 do 20 ml mlijeka
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite kalup za pečenje. U velikoj posudi izmiksajte smeđi šećer, maslac, ekstrakt i jaje. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet. Smjesi dodajte tikvice i lješnjake. Ulijte smjesu u kalup i pecite 25 do 30 minuta.
Za glazuru sve sastojke izmiksajte dok ne bude glatko te je prelijte po kolaču.
5. Tikvice u čaši
Sastojci:
- 400 g očišćenih tikvica
- 250 ml vode
- malo soli
- 200 ml mlijeka
- 1 velika žlica kokosovog brašna
- 3 velike žlice griza
- 2 žlice šećera
- keks
- cimet
- 1/2 limunovog soka
- voće po izboru (za ukrašavanje)
Priprema: Nasjeckajte 400 g tikvica na sitno, prelijte s 250 ml vode, dodajte malo soli i skuhajte. Kuhane tikvice zgnječite u pire, dodajte mlijeko, šećer, kokosovo brašno i griz.
Sve skuhajte i na kraju dodajte sok od pola limuna. Na dno čaše ubacite malo izmrvljenog keksa, ulijte skuhanu kašicu od tikvica i ohladite te ukrasite cimetom i komadima omiljenog voća, po želji.