To je to što me zanima!

7 znakova da nije mudro ostati u prijateljskom odnosu s bivšim

Nakon prekida možda ćete reći - ostanimo u kontaktu. No, to možda i nije tako dobra ideja kao što se misli iako je namjera najbolja, a zašto je to tako otkrili su u istraživanjima parova
Vidi originalni članak

Mnogi se pitaju kako 'čisto' prekinuti s bivšim partnerom te ga ostaviti u prošlosti, no vrijeme pretjerane komunikacije i društvenih mreža to otežava. Osim toga, u bivšima imamo i prijatelje, a i dio su našeg društva, stoga sve skupa postaje teže.

Istraživanje objavljeno u časopisu 'Social Psychological and Personality Science' iz 2021. otkrilo je da čak dvije trećine parova prvo postanu prijatelji, a onda tek krenu u ljubavnu vezu. 

Istraživanje iz 2022. pokazalo je da bi čak oko trećina ljudi rado ostala u prijateljskim odnosima s bivšim ili bivšom. Druga trećina odgovorila je da ne bi, a treća trećina nije bila sigurna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Općenito, nešto veći postotak muškaraca nego žena reklo je da bi bili voljni ostati prijatelji.

Neki znanstvenici koji proučavaju veze kažu da nema ništa loše u održavanju prijateljstva nakon romanse, ako to funkcionira za obje strane. No, moguće je da ipak postoje neki znakovi da to i nije tako dobra ideja.

BILA VIŠE OD MUZE Bila je velika ljubav Leonarda Cohena: U Hrvatskoj objavljena knjiga o fatalnoj Marianne

Godine 2017. tim istraživača krenuo je u istraživanje - koji su razlozi za nastavak prijateljstva nakon prekida. Mnogi su ispitanici smatrali da to može smanjiti bol nakon veze, a neki da je to dobro 'u slučaju da se druga strana predomisli'.

Ima i onih koji su komentirali da su ionako u istom krugu prijatelja, pa im je jednostavno ostati sa svima u dobrim odnosima. Također, mnogi tako osjećaju sigurnost radi bliskosti osobe s kojom su nekada bili u vezi.

Spol, seksualna orijentacija, stil privrženosti, osobine ličnosti, vrijeme od prekida i razlog prekida igraju ulogu u uspjehu prijateljstva i nakon romanse.

NAKON DVIJE GODINE BRAKA Pukla ljubav: Ariana Grande ne nosi prsten, a ona i Dalton su se razveli već početkom godine...

Razlozi zbog kojih ne biste trebali ostati prijatelji s bivšim

Iako ovo istraživanje nudi smjernice hoće li prijateljstvo s vašim bivšim funkcionirati – ili čak trajati – stručnjaci za veze kažu da postoje neki znakovi da je ipak vrijeme da bivši ostane u prošlosti.

1. Još uvijek ste zaljubljeni u svog bivšeg partnera

Kao što je sugeriralo istraživanje o osobnim odnosima, neriješene romantične želje su sklizak teren.

- Treba provjeriti namjere osobe te biti iskren prema sebi. Ako ipak želite nastavak veze, a druga strana ne želi, treba odustati od tog prijateljstva - komentirala je bračna i obiteljska terapeutkinja Stacey Sherrell.

2. Imate neriješenih problema

- Iako se čini očiglednim, ovaj se znak često zanemaruje i lako ga je previdjeti. Naročito ako svijet i vezu gledate kroz ružičaste naočale - izjavila je Dontea’ Mitchell-Hunter, terapeutkinja iz tvrtke Sorees In Therapy.

No, bez obzira na to jeste li imali posla s manipulacijom, nedostatkom komunikacije, iskrenosti, dosljednosti ili drugim temeljnim problemima u vašoj vezi, te iste karakteristike će se pojaviti i u prijateljstvu, piše The Healthy.com.

3. Niste proveli dovoljno vremena razdvojeni

- Dajte si vremena nakon prekida kako biste se dobro oporavili, i emocionalno i duhovno, što je jako važno za mentalno zdravlje. Nismo u stanju donositi dobre odluke ako se osjećamo da smo 'van sebe' - savjetuje terapeutkinja Tiffany Lewis.

ZA 'MIR U KUĆI' Sretni parovi si ovih 7 fraza ne govore u svađi: Izbjegnite ih i vi

Prekinuli ste s razlogom, a ipak - ako još uvijek cijeli dan pišete poruke, družite se nakon posla i dijelite sve svoje osobne podatke, niste stvorili emocionalnu distancu potrebnu da bi novo prijateljstvo uspjelo. Dakle, ako vam se čini prerano, vjerojatno jest. Ili  riskirate da postanete ovisni jedno o drugome.

4. Prelaženje granica

- Biti prijatelj s našim bivšim, iako je tabu, moguće je za neke bivše parove. Ali zbog emocionalne i intimne povijesti, moramo se pridržavati očekivanja prijateljstva, a ne očekivanja veze - komentira Lewis.

Važno je uspostaviti temeljna pravila o tome kako će to prijateljstvo izgledati, dodaje Mitchell-Hunter - poput toga kako i kada možete kontaktirati jedno drugo ili možete li se raspitivati ​​o zajedničkom životu. Ali, ako druga strana koristi prisilu ili vam uzrokuje osjećaj krivnje, najzdravije je da odete.

5. Prijateljstvo vas koči

Mitchell-Hunter predlaže da se zapitate: Ako je ova osoba još uvijek prisutna u mom životu, hoću li stvarno krenuti naprijed? Sklapanje prijateljstva s bivšim funkcionira samo stvaranjem nove vrste odnosa s njima - i zato je rano postavljanje granica bitno.

No, ako se prijateljstvo čini kao da se vraćate u vezu te vas ono koči u stvaranju novih veza, sve skupa moglo bi zapeti.

6. Bivši stalno spominje povratak u vezu

Ako stalno flertuje, izražava ljubomoru prema vama ili se prisjeća veze - to su znakovi da čak i ako želite ostati prijatelji, vas dvoje niste na istom nivou te zapravo ne želite iste stvari. Najbolje se iz takvog odnosa povući.

Da, to boli, no ostanak u tom odnosu na koncu donosi više štete nego koristi.

7. Još uvijek osjećate bol radi prekida

Ako ne možete razgovarati s bivšim da se ne uzrujate, stalno provjeravate njegove društvene mreže ili se nervirate razmišljajući o tome da izlazi s nekim drugim, važno je da si date malo odmaka kako biste emocionalno obradili prekid i ozdravili.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • beba maza 18.07.2023.

    Nikako .

  • daleko najjaci 18.07.2023.

    Meni se ucinilo da pise "s bivsom" 😄 Valjda isto vrijedi i za zenski spol 😃

  • BabaYaga 18.07.2023.

    Nije mudro i tu je kraj. Točka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare