To je to što me zanima!

A još nisu ni sniženja: Majice za pet eura odsad i u Ljubljani

Otvaranje trgovine poznatog irskog trgovačkog lanca okupilo je brojne kupce i Hrvatske, ali i Slovenije te BiH. Primark je poznat po velikoj ponudi vrlo jeftine odjeće, ali i potrepština za kuću, obuće, kozmetike...
Vidi originalni članak

Više od pet stotina hrvatskih građana došlo je na otvaranje Primarka, popularnog međunarodnog trgovačkog lanca odjeće i stvari za kuću koji se u četvrtak svečano otvorio u ljubljanskom u shopping centru Citypark

U trgovini koja se prostire na dva kata i 4.200 metara četvornih, u jednom se trenutku čuo samo hrvatski. Donedavno su mnogi iz Hrvatske, BiH, te Slovenije hrlili u najbliži Primark u Grazu, no nakon tjedana najavljivanja da dolazi u Ljubljanu, najpoznatiji irski trgovački lanac za odjeću, bit će prava senzacija za cijelu regiju.

Slovenija je postala 12. zemlja u kojoj je otvorena trgovina s izrazito povoljnim cijenama i mnogi će se najvjerojatnije samo zbog njega uputiti preko granice Priliku za zaradu prepoznao je i hrvatski prijevoznik Darojković koji je već najavio da će od 22. lipnja prevoziti kupce od Dugog sela i Zagreba do Cityparka. Cijena povratne karte bit će 100 kuna. 

Modeli uglavnom za mlade

Primark je najpoznatiji kao trgovina odjeće, no nudi i potrepštine za kuću, te kozmetiku, obuću, accessorize, kofere... 

Krojevi u ponudi su izrazito mladenački, te će se u ponudi sigurno najbolje snaći tinejdžerice i mlađe žene. No cijene će privući baš sve generacije. Bluze i ljetne majice mogu se kupiti već za 5 eura, a za 50 eura moguće je odjenuti se za cijelo ljeto.

Na razgledavanje trgovina pristigla je i modna stilistica Alma Premerl Zoko, vlasnica portala Modni almanah, koja je došla usporediti asortiman ljubljanskog Primarka, njihove 372. trgovine, s onima u Londonu i Grazu.  

- Primark je prvenstveno za mlade i teško je da će stariji nešto ovdje naći za sebe. Mladi danas mijenjaju i nekoliko stylinga u sezoni. Za ostale koji se tu uvijek "promuvaju", tu je odličan odjel sa stvarima za dom - mogu kupiti pet kuhinjskih krpi za tri eura, luftiće, torbe, cekere za plažu. Za jastuke koji dokazano zaustavljaju hrkanje cijena je prava sitnica, šest eura, a prekrivači za dupli krevet su osam eura, što je izuzetno prihvatljiva cijena - kaže stilistica Alma. 

Nema 'plus size' odjela

- Jednom kad ljudi uđu u Primark vode se mišlju da će "ipak nešto kupiti kad je sve tako jeftino", a mnogima se zbog gužve ne čeka u redovima za garderobu i blagajnu, pa kupe bez da isprobaju - kaže nam Alma. Ljetna ženska kolekcija puna je bluzica već za pet eura, dvodjelnih badića već od 2,5 eura, dok su cekeri za plažu 10 eura. 

 

 

- Ponuda u ovakvim trgovinama prvenstveno ovisi o godišnjem dobu, pa u jesen ne možete živjeti od ponude sakoića, a u 12. mjesecu od šljokičastih haljina. Trenutno je u ponudi ljetna roba, poput bermuda ili majica - kaže poznata modna stilistica Alma Premerl Zoko. Dodaje kako u ovoj trgovini nema 'plus size' odjela, a ni odjela za mame i trudnice

- Nude odličan program sportske odjeće, od topića za vježbanje do tenisica koje ovdje nisu bile u ponudi, ali ih imaju u Grazu. Kupovala sam nekada njihove podmajice za skijanje, koje su isto bile odlične kvalitete. Primark ima i odličan dječji odjel, robica je vrlo kvalitetna. Petero djece tamo možete odjenuti za 100 eura. I Program kozmetike je vrlo dobar, iako nije toliko naglašen. Kupila sam u Londonu njihov šampon i regenerator za kosu, i uglavnom sam bila zadovoljna. Primijetila sam i da su sjajila na usnama postojana. Uz to, imaju najjeftinije blazinice - kaže Alma koja je Primark prvi put upoznala prije pet godina i strašno joj se svidio koncept - bilo je to novo i nešto drugačije.

Prodaja samo u trgovini

Danas, uz zasićenost tržišta masovnim brendovima, otvaranje ove 372. poslovnice u svijetu prošlo je bez prevelike histerije, kakve su obično pratile, primjerice, otvaranje H&M-a prije nekoliko godina u Zagrebu. 

U Primarku nam kažu da su im sljedeće destinacije za otvaranje novih poslovnica Poljska i Češka. Svoj moto "Nevjerojatna moda po nevjerojatnim cijenama" (Amazing fashion at Amazing prices), objašnjavaju time što posluju drugačije od drugih. Nema velikih marketinških kampanja, već posao prvenstveno temelje na prodaji proizvoda u trgovinama - bez online kupovine i dostavne mreže.

Naglašavaju kako štede na sitnicama poput jednostavnih vješalica i etiketa kojima se režu troškovi. 

- Primark je na tragu trgovina za urbane žene koja u jednoj trgovini odjene i sebe i muža i djecu - sve na jednom mjestu. To su uglavnom koncepti koje propagiraju drugi masovni urbani brendovi koje imamo i kod nas. Evo, čak smo dobili i vodu u tetrapaku, te Primarkov voćni sladoled - kaže naša sugovornica. 

Koliko cijene mogu biti još niže od postojećih, vidjet ćemo za desetak dana kada kreću prva sniženja

- U Primarku su sniženja obično od 30 do 50 posto. Moj suprug je u Grazu kupio basic pamučnu crnu majicu za 80 centi, a stajala je 5 eura. Sebi sam na sniženju kupila kožne čizme koje sam platila tri eura, a stajale su dvadeset. Znači, to je zaista ogromno sniženje. No treba imati sreće pa naletiti na takve stvari, i biti u pravo vrijeme na pravom mjestu - kaže Alma, te dodaje da sniženje basic ženskih traperica obično ide od pune cijene od 17 eura do 7 ili 8 eura.

Mnogi danas ne pitaju za sastav robe, pogotovo ako su cijene niske, a mi smo samo malo zavirili na etikete. Pidžame su im kvalitetne, a posebno se ponose onima od ekološkog pamuka, dok obična dječja majica ima 59 posto pamuka i 41 posto poliestera. Bijeli ženski top ima 65 posto poliestera, a ostalo je viskoza. Većina odjeće je kombinacija pamuka i viskoze. 

Ljubljanska podružnica ima 44 blagajne i 48 garderoba, kao i dva prostora za predah u kojima kupci mogu "napuniti baterije" kako bi im iskustvo kupovine bilo još ljepše.

Zapošljavaju 75.000 ljudi
12 zemalja u kojima su Primarkove trgovine: Republika Irska, Velika Britanija, Španjolska, Portugal, Njemačka, Nizozemska, Belgija, Austrija, Francuska, SAD, Italija i Slovenija. Zapošljavaju više od 75.000 ljudi. U prošloj financijskoj godini (2017./2018.) otvorili su 16 trgovina s više od 4.500 novih radnih mjesta i primili preko 43.000 prijava za posao u tim trgovinama.

 

Bez testova na životinjama
Primark ima certificirani asortiman kozmetike koja nije testirana na životinjama Leaping Bunny PS..., kao i asortiman proizvoda od održivog pamuka, koji uključuje pidžame, traperice i predmete za kuću. 

 

Prate ih milijuni
Iako nemaju online prodaju, na društvenim mrežama imaju 13 milijuna pratitelja. Kupcima nude i besplatni  Wi-Fi u cijeloj trgovini. Ukupno u svijetu imaju više od 1.400.000 četvornih metara prodajnog prostora. U ljubljanskoj trgovini pak otvoreno je 200 novih radnih mjesta.

PRINCU WILLIAMU MEGHAN NIJE DOVOLJNO DOBRA: 'Ono što je radio bilo je grozno' 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • 14.06.2019.

    A jel ta roba kaj vrijedi, ili operes pa onda s tim brises prasinu jer se izdeformiralo ili raspalo?

  • cule123 14.06.2019.

    ok, primark nije los..omjer cijene i kvallitete je super..ali mene zanima kakvih je to 500 mozgova koji su iz hrv isli u ljubljanu na otvorenje? ili su taj podatak novinari naravno izmislili

  • BabaYaga 14.06.2019.

    Kaj ima u Primarku a da nema u Zagrebu po sličnim cijenama?🤔

Komentiraj...
Vidi sve komentare