To je to što me zanima!

Ako stalno spavate u ovoj pozi, možda si uništavate kralježnicu

Iako možda ne želite promijeniti položaj spavanja koji vam najviše odgovara, vaša omiljena pozicija spavanja ipak bi mogla negativno utjecati na vaše zdravlje - obratite pažnju
Vidi originalni članak

Kada je u pitanju dobar noćni odmor, svi imamo svoje preferencije. Neki od nas moraju leći ravno na trbuh da bi zaspali, dok drugi imaju kompliciranije zahtjeve, poput spavanja na boku s jastukom između nogu. No iako možda niste željni promijeniti ono što znate da vam odgovara, vaš omiljeni položaj spavanja mogao bi negativno utjecati na vaše zdravlje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prema riječima stručnjaka, postoji jedan položaj za spavanje koji ima sposobnost značajnog naprezanja kralježnice. Zakretanje jedne noge u stranu tijekom spavanja može ozlijediti kralježnicu. Kada su u pitanju položaji, stručnjaci preporučuju da obratite pozornost na to što radite s nogama. Okretanje jedne noge u stranu dok spavate zapravo može biti štetno jer 'ako spavate u uvrnutom položaju, to može uzrokovati neusklađenost kralježnice', kaže Nilong Vyas, dr. med., stručnjak za spavanje.

Prema stručnjaku za spavanje Dereku Halesu, do ove neusklađenosti dolazi jer će se vaša kralježnica uvijati kako bi pratila uvijanje vaših nogu - što nije prirodan položaj kralježnice.

- Tijekom višesatnog takvog spavanja stvara se pretjerani pritisak na kralježnicu, što stvara točke pritiska u zglobovima, mišićima i ligamentima donjeg dijela leđa i ramena - objašnjava Hales. Ove točke pritiska često su rezultat boli kada se spavači ujutro probude.

NAPOKON SE NASPAVAJTE! Genijalan vojnički trik: Evo kako zaspati za samo dvije minute

- Mogli biste razviti učestalu bol ako ovako redovito spavate. Spavanje u ovakvom položaju moglo bi vam u početku biti ugodno, i možda nećete niti primijetiti odmah opterećenje na kralježnici - dodaje.

Još jedan stručnjak kada je riječ o spavanju, Alex Savy, kaže da, budući da ovaj položaj uzrokuje uvijanje kralježnice u donjem dijelu, to dovodi do povećanja pritiska i boli tijekom vremena. A nakupljanje napetosti može uzrokovati da spavači dožive bol u različitim dijelovima tijela, uključujući kukove, donji dio leđa, gornji dio leđa, pa čak i vrat, objasnio je Alex. Zapravo, razne boli uzrokovane ovim položajem spavanja mogu vas navesti da potražite stručnu pomoć ako ne odustanete od ovakvih pozicija u krevetu, prenosi MSN.

- Loše držanje prilikom spavanja može dovesti do kliničkih simptoma kao što su bol u leđima, vratu i drugih problema s kojima se teško nositi bez njege ortopeda, kiropraktičara ili liječnika fizikalne medicine i rehabilitacije - upozorava liječnik fizikalne medicine i rehabilitacije Moshe Lewis. Ovaj položaj spavanja također može uzrokovati druge zdravstvene probleme, poput utrnulosti.

Problemi ne prestaju s bolovima u leđima. Prema Steveu Hrubyju, kiropraktičaru, ako prekrižite noge dok spavate na boku, to može stisnuti vene na nogama i ograničiti protok krvi.

TAJNA JE U CIKLUSIMA Evo zašto se budite umorni čak i ako ste se dovoljno naspavali

- To može uzrokovati oticanje stopala i gležnjeva, a možete osjetiti i trnce u nogama. I općenito, spavanje s iskrivljenim nogama moglo bi samo naštetiti vašem zdravlju. To jednostavno nije miran položaj i može poremetiti kvalitetu sna - kaže Robert Pagano, stručnjak za spavanje.

- Dakle, općenito, najbolje je izbjegavati spavanje u ovom položaju ako je moguće - savjetuju svi stručnjaci. Strateško korištenje jastuka može pomoći u ublažavanju naprezanja kralježnice. Ako niste spremni odustati od svog položaja za spavanje, postoje stvari koje možete učiniti kako biste spriječili prekomjerno naprezanje i stvorili zdravije okruženje za spavanje.

Prema Hurbyju, strateško postavljanje jastuka oko tijela može vam pomoći da vratite kralježnicu u bolji položaj - čak i ako ste na boku s uvrnutim nogama. 'Ako imate poteškoća s ovim položajima, pokušajte koristiti jastuk za podupiranje koljena kada spavate na boku ili stavite jastuk između koljena kada spavate na leđima', preporučuje. 'Također možete pokušati spavati na leđima s jastukom ispod glave i jastukom ispod koljena kako bi vam kralježnica bila u ravni', dodaju.

SAVJETUJE STRUČNJAK Trikovi kako zaustaviti hrkanje: Pomoći će spavanje na boku, treba piti dovoljno vode...

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Nap* 30.03.2022.

    Ja spavam na trbuhu ali najzdravije na boku ovakvo spavanje nije zdravo za kicmu ali na ledima spavat moze noge mirno ne ovako

Komentiraj...
Vidi sve komentare