To je to što me zanima!

Ako ste sumnjali, znanost je potvrdila: Bake su ipak dobre!

Znanstvenici tvrde da su dokazali ono što su brojni koji su imali sreću odrastati s bakama oduvijek znali - instinktivno im je usađena briga za unučad
Vidi originalni članak

Nova studija objavljena u časopisu Royal Society prvo je istraživanje koje otkriva neuronski prikaz ove dragocjene međugeneracijske veze. Koristeći se funkcionalnom magnetskom rezonancijom (fMRI), znanstvenici sa Sveučilišta Emory u američkoj državi Georgiji skenirali su mozgove 50 baka kojima su pokazane fotografije njihove unučadi, stare između tri i 12 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kao kontrolni mehanizam pokazane su im i fotografije nepoznate djece, njihove odrasle djece i nepoznate odrasle osobe. 

- Aktivirana su područja mozga koja su uključena u emocionalnu empatiju. Kada gledaju slike svoje unučadi, zaista osjećaju ono što unuče osjeća. Kad dijete izražava radost, one osjećaju tu radost. Kad su djeca uznemirena, one osjećaju tu uznemirenost. - rekao je za AFP James Rilling, antropolog i neuroznanstvenik koji je vodio studiju.

Suprotno tome, kad su bake gledale fotografije svoje odrasle djece, došlo je do snažnije aktivacije područja u mozgu koja su povezana s kognitivnom empatijom, odnosno pokušaja da se razumije što neka osoba misli ili osjeća i zašto, ali bez toliko emocionalnog angažmana.

To bi, rekao je Rilling, moglo biti povezano sa 'slatkim' izgledom djece, što je svojstveno mladim potomcima mnogih vrsta s namjerom da se potakne brižnost odraslih jedinki. 

IMATE LI GA? Muškarci s ova dva ljubimca će najvjerojatnije varati u vezama

Hipoteza o baki 

Suprotno drugim vrstama, ljudi su "kooperativni uzgajivači", što znači da se majkama pomaže u podizanju potomstva.  

Rilling, koji je prethodno proveo slična istraživanja na očevima, želio je usmjeriti pozornost na bake kako bi istražio teoriju koja je u antropologiji poznata kao "hipoteza o baki“.

Radi se o hipotezi po kojoj žene ljudske vrste evolucijski žive dugo nakon što završe njihove reproduktivne godine kako bi pomogle svojim odraslim potomcima i unučadi, a dokazi koji to podržavaju pronađeni su u nekim lovačko-sakupljačkim društvima u Africi. 

Fenomen je uočen i kod drugih vrsta poput slonova, a primijećen je i kod orka, koje poput ljudi, ali suprotno od velike većine drugih sisavaca, također prolaze menopauzu.

- Ovo je stvarno prvi pogled na bakin mozak - izjavio je Rilling, objašnjavajući da se studije skeniranja mozga na starijim osobama obično fokusiraju na proučavanje bolesti poput Alzheimerove. 

MAĆEHA I PASTORKE Ispovijest: Sedam grešaka koje sam napravila kao maćeha...

Bake koje su sudjelovale u studiji s područja su Atlante u Georgiji, različitih su rasa i ekonomskih pozadina, a u sklopu istraživanja morale su ispuniti i upitnike. 

One bake koje su izrazile veću želju da budu uključene u brigu o unučadi imale su snažniju aktivnost u regijama mozga odgovornima za interes.

Ljepše je biti baka

Uspoređujući novu studiju s rezultatima svog ranijeg istraživanja o očevima, Rilling je otkrio da su bakama snažnije aktivirana područja u mozgu povezana s emocionalnom empatijom i motivacijom.

No naglasio je da je ovaj nalaz samo prosjek i nije nužno primjenjiv na svakog pojedinca. 

Rilling je također intervjuirao svaku od svojih ispitanica da bi stekao dojam o izazovima i dražima bivanja bakom. 

- Najveći izazov odnosio se na razlike u mišljenjima koje imaju s roditeljima u pogledu načina odgoja unuka i stalne borbe da se od toga suzdrže - objasnio je Rilling.

Mnoge bake su smatrale da sada mogu biti prisutnije, kad više nemaju vremenskog i financijskog pritiska s kojim su se borile pri odgoju vlastite djece.

NAJBOGATIJE OBITELJI Neispričana priča žena dinastije Rothschild: Impresivni životi zanemarenih nasljednica...

- Mnoge od njih su izjavile da više uživaju u ulozi baka nego što su uspjele uživati u ulogama majki - rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 19.11.2021.

    Biti baka, neprocjenjivo iskustvo

Komentiraj...
Vidi sve komentare