To je to što me zanima!

Alkohol uspavljuje, no san će zbog njega biti isprekidan i loš

Čašica ili dvije prije spavanja dvostruko umanjuju kvalitetu sna, potiču hrkanje i plitko disanje, a što se više popije to će umor drugi dan biti veći unatoč količini sna
Vidi originalni članak

Pijete li preko dana ili navečer, pa makar spavali i osam sati sutra ćete biti pospaniji nego da ste posve trijezni spavali manje sati, otkrila je studija Centra za spavanje u Londonu.

Pijenje alkohola povećava umor jer smanjuje vrijeme provedeno u dubokom snu ili REM fazi, ključnoj za odmor organizma, zaključili su znanstvenici.

Kao posljedica javlja se smanjenje motoričkih sposobnosti, teškoće s pamćenjem i nedostatak koncentracije, piše Daily Mail.

- Ljudi često misle da jedno ili dva pića mogu popraviti kvalitetu sna jer će zbog njih ranije zaspati, no istina je sasvim drugačija - objasnio je voditelj studije, dr. Irshaad Ebrahim.

Alkohol općenito nije dobro sredstvo poticanja sna, a iako je san zbog njega na početku dublji, uskoro postaje isprekidan. On potiče hrkanje i plitko disanje, što također nije dobro za odmor.

- Što je veća doza alkohola, to san postaje lošiji i manje okrepljuje - upozorio je Ebrahim.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • dubi1953 25.01.2013.

    Kad se napijem spavam kao beba!

  • dr Tony 24.01.2013.

    A dah, i staklene oči ujutro na poslu? Neprocjenjivo...

  • tessa 10 24.01.2013.

    Još nekako san, ali kad mi se cijela soba vrti pa neznam gdje se nalazim :))))

Komentiraj...
Vidi sve komentare