To je to što me zanima!

Anđa Marić: Naučila sam se boriti za svoju i sinovu sreću

Nesalomljiva rokerica: Kako se hrabro nositi s najvećim izazovima života i odakle crpi snagu te koliko joj pomaže pisanje otkrila nam je jedinstvena Anđa Marić
Vidi originalni članak

Unatoč teškim životnim udarcima koje je doživjela posljednje četiri godine, vječni optimizam i pozitiva nisu napustili glazbenicu Anđu Marić (37). Nesalomljiva umjetnica posvetila se pisanju te je objavila svoju prvu knjigu “Afra”. Riječ je o knjizi za djecu od 8 do 13 godina koja ih uči samopouzdanju, prijateljstvu i kako da budu ponosna na sebe unatoč svim razlikama, a napisala ju je kako bi njezin desetogodišnji sin Gašper zavolio čitanje.

- Već pola naklade je prodano jer je knjiga tiskana u samo 500 primjeraka zbog ‘dlakavog’ omota. ‘Afru’ sam počela pisati prije četiri godine kad sam prolazila kroz teško životno razdoblje. Cijeli život sanjala sam o tome da budem spisateljica, no nisam znala koliko ima posla od početka do završetka realizacije knjige. Onda sam upoznala Ivana Kušana i Zvonimira Milčeca i, zahvaljujući njihovim savjetima i bodrenju, nisam odustala od nje - ispričala je Anđa. Mučna borba za skrbništvo nad desetogodišnjim sinom Gašperom, koju je vodila s bivšim suprugom Primožem Dolničarom, na nju je ostavila psihofizičke posljedice i bolest. Prije godinu i pol dijagnosticirana joj je upala moždanih ovojnica zbog čega teže govori, gubi vid te motoriku u rukama i nogama. Najveću snagu i podršku daje joj sin. 

- Kad si roditelj, za sve ti snagu daje dijete jer ono ne zaslužuje umornu, bolesnu i zlovoljnu majku. Uvijek gledam kakvo je bilo moje djetinjstvo, a ono je bilo sretno, bezbrižno i trudim se isto omogućiti svom sinu. Nekidan sam se rasplakala jer sam se saplela o vlastitu nogu, a on je bio na katu i u sekundi je dotrčao dolje, uzeo mi torbe iz ruke i rekao: ‘Mama, smiri se ja sam tu, sve će biti okej’. Bila sam oduševljena. On je moja snaga - kaže Anđa. Gašpija, kako od milja zove sina, trenutno zanimaju matematika i fizika, kompjutori i želi biti DJ. 

- Situaciju oko razvoda i moju bolest je jako dobro prihvatio zbog čega sam presretna. Sad imamo jako dobar odnos s njegovim tatom. Gašpi je zapravo prekinuo suđenje jer je rekao ‘dosta je’. Više se ne miješam u njihov odnos, dovedem ga kod tate i oni funkcioniraju na svoj način. Sinu sam cijelo vrijeme ponavljala da je to privremena situacija, da ćemo zauvijek biti njegovi roditelji i brinuti se za njega. Stalno sam mu pričala neke lijepe događaje koje sam prošla s njegovim tatom - gdje smo se zaljubili, gdje smo se u Zagrebu prvi put poljubili... Uglavnom, stalno sam mu naglašavala da smo ga njegov otac i ja silno željeli - kaže Anđa, koja nije strog roditelj. Dodaje kako je ona sinova učenica.

- Uvijek su djeca pametnija od svojih roditelja, tako da ga mogu samo gledati i slušati njegove savjete. Naravno, moramo svoju djecu usmjeravati i voditi, ali se spremam da potpuno s njegovih 16 godina ‘sjašim’ s njega. Želim da bude samostalan mladi dečko koji donosi svoje odluke, a ja ću mu biti moralna potpora i oslonac - ponosno je ispričala. - Mama je nedavno čitala moju “Afru” i kaže mi kako je, čitajući je, prepoznala moje djetinjstvo i točno se prisjetila gdje sam što doživjela. Recimo, bacila sam petardu pod satom fizike u osnovnoj školi. Učiteljica nije vjerovala da sam to ja učinila jer je mislila da štitim nekog mangupa iz razreda - ispričala je i dodala kako je bila simpatično, ali vrlo teško dijete svojim roditeljima. Upravo su joj oni uzor dugogodišnjeg i skladnog braka. Anđa je nakon svog braka izgubila mnoge prijatelje. 

- Puno njih se ne želi družiti jer se ne žele miješati ili su zauzeli stranu jer su većina njegovi prijatelji. To sam posve normalno prihvatila - priznala je. Odlazak u Sloveniju zbog ljubavi nije joj bio nikakav problem, kao što se njezina mama iz Mađarske doselila u Hrvatsku. I dalje, kaže vjeruje u ljubav i voli muškarce.

- Mnogi muškarci me se boje jer imam svoje mišljenje i stav, tako da sam ‘zajahala val’ mlađih muškaraca koji ne žele brzati s brakom nego žele kompletnu, neopterećenu osobu koja je već nešto postigla u životu i neće im visjeti nad glavom. Sad sam jako sretna. Više ništa ne očekujem i sve što dobijem u životu je neki plus. Ta čvrstina, samopouzdanje i mir su joj došli s godinama i razvodom.

- Zadnje godine bile su mi velika škola i lekcija. To što sam sada našla svoj unutarnji mir i što sam sve proživjela, život me gurnuo u takve stvari. Ponekad su bolest i teška situacija blagoslov u kojem upoznamo svoju pravu snagu - kaže. 

U teškoj životnoj situaciji, priznaje, odgovore i načine kako pomoći sama sebi tražila je kod mnogih iscjelitelja. 

- Bila sam kod hodže, na egzorcizmu, a ići ću i kod šamana. Svi oni su mi rekli da u karmi nemam to da cijeli život budem tragično bolesna. I ja vjerujem u to, odnosno, odlučila sam da to bude moja istina - ističe. Ne boji se 40-ih, starenja i godina jer misli da se godina boji samo onaj tko misli da je jedino što ima njegov izgled.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 8

  • najindustrijalizovanija 20.06.2014.

    Ma prava i pljunuta - ANĐA.

  • čočo đuđica 19.06.2014.

    i sad bi trebali ka kupovat njene bajke...anđo moja tribala si o tome mislit prije udaje,,ajd nać ćeš nekog normalnijeg ..sritno!

  • boba555 19.06.2014.

    Želim ti, da ustraješ u svojoj borbi s bolešću i vjerujem da ćeš izaći kao pobjednica jer toliko si snažna da ti ništa i nitko ne može nauditi .

Komentiraj...
Vidi sve komentare