Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Anđa Marić: Naučila sam se boriti za svoju i sinovu sreću

Anđa Marić: Naučila sam se  boriti za svoju i sinovu sreću
1

Nesalomljiva rokerica: Kako se hrabro nositi s najvećim izazovima života i odakle crpi snagu te koliko joj pomaže pisanje otkrila nam je jedinstvena Anđa Marić

VIDEO

Unatoč teškim životnim udarcima koje je doživjela posljednje četiri godine, vječni optimizam i pozitiva nisu napustili glazbenicu Anđu Marić (37). Nesalomljiva umjetnica posvetila se pisanju te je objavila svoju prvu knjigu “Afra”. Riječ je o knjizi za djecu od 8 do 13 godina koja ih uči samopouzdanju, prijateljstvu i kako da budu ponosna na sebe unatoč svim razlikama, a napisala ju je kako bi njezin desetogodišnji sin Gašper zavolio čitanje.

- Već pola naklade je prodano jer je knjiga tiskana u samo 500 primjeraka zbog ‘dlakavog’ omota. ‘Afru’ sam počela pisati prije četiri godine kad sam prolazila kroz teško životno razdoblje. Cijeli život sanjala sam o tome da budem spisateljica, no nisam znala koliko ima posla od početka do završetka realizacije knjige. Onda sam upoznala Ivana Kušana i Zvonimira Milčeca i, zahvaljujući njihovim savjetima i bodrenju, nisam odustala od nje - ispričala je Anđa. Mučna borba za skrbništvo nad desetogodišnjim sinom Gašperom, koju je vodila s bivšim suprugom Primožem Dolničarom, na nju je ostavila psihofizičke posljedice i bolest. Prije godinu i pol dijagnosticirana joj je upala moždanih ovojnica zbog čega teže govori, gubi vid te motoriku u rukama i nogama. Najveću snagu i podršku daje joj sin. 

- Kad si roditelj, za sve ti snagu daje dijete jer ono ne zaslužuje umornu, bolesnu i zlovoljnu majku. Uvijek gledam kakvo je bilo moje djetinjstvo, a ono je bilo sretno, bezbrižno i trudim se isto omogućiti svom sinu. Nekidan sam se rasplakala jer sam se saplela o vlastitu nogu, a on je bio na katu i u sekundi je dotrčao dolje, uzeo mi torbe iz ruke i rekao: ‘Mama, smiri se ja sam tu, sve će biti okej’. Bila sam oduševljena. On je moja snaga - kaže Anđa. Gašpija, kako od milja zove sina, trenutno zanimaju matematika i fizika, kompjutori i želi biti DJ. 

- Situaciju oko razvoda i moju bolest je jako dobro prihvatio zbog čega sam presretna. Sad imamo jako dobar odnos s njegovim tatom. Gašpi je zapravo prekinuo suđenje jer je rekao ‘dosta je’. Više se ne miješam u njihov odnos, dovedem ga kod tate i oni funkcioniraju na svoj način. Sinu sam cijelo vrijeme ponavljala da je to privremena situacija, da ćemo zauvijek biti njegovi roditelji i brinuti se za njega. Stalno sam mu pričala neke lijepe događaje koje sam prošla s njegovim tatom - gdje smo se zaljubili, gdje smo se u Zagrebu prvi put poljubili... Uglavnom, stalno sam mu naglašavala da smo ga njegov otac i ja silno željeli - kaže Anđa, koja nije strog roditelj. Dodaje kako je ona sinova učenica.

- Uvijek su djeca pametnija od svojih roditelja, tako da ga mogu samo gledati i slušati njegove savjete. Naravno, moramo svoju djecu usmjeravati i voditi, ali se spremam da potpuno s njegovih 16 godina ‘sjašim’ s njega. Želim da bude samostalan mladi dečko koji donosi svoje odluke, a ja ću mu biti moralna potpora i oslonac - ponosno je ispričala. - Mama je nedavno čitala moju “Afru” i kaže mi kako je, čitajući je, prepoznala moje djetinjstvo i točno se prisjetila gdje sam što doživjela. Recimo, bacila sam petardu pod satom fizike u osnovnoj školi. Učiteljica nije vjerovala da sam to ja učinila jer je mislila da štitim nekog mangupa iz razreda - ispričala je i dodala kako je bila simpatično, ali vrlo teško dijete svojim roditeljima. Upravo su joj oni uzor dugogodišnjeg i skladnog braka. Anđa je nakon svog braka izgubila mnoge prijatelje. 

- Puno njih se ne želi družiti jer se ne žele miješati ili su zauzeli stranu jer su većina njegovi prijatelji. To sam posve normalno prihvatila - priznala je. Odlazak u Sloveniju zbog ljubavi nije joj bio nikakav problem, kao što se njezina mama iz Mađarske doselila u Hrvatsku. I dalje, kaže vjeruje u ljubav i voli muškarce.

- Mnogi muškarci me se boje jer imam svoje mišljenje i stav, tako da sam ‘zajahala val’ mlađih muškaraca koji ne žele brzati s brakom nego žele kompletnu, neopterećenu osobu koja je već nešto postigla u životu i neće im visjeti nad glavom. Sad sam jako sretna. Više ništa ne očekujem i sve što dobijem u životu je neki plus. Ta čvrstina, samopouzdanje i mir su joj došli s godinama i razvodom.

- Zadnje godine bile su mi velika škola i lekcija. To što sam sada našla svoj unutarnji mir i što sam sve proživjela, život me gurnuo u takve stvari. Ponekad su bolest i teška situacija blagoslov u kojem upoznamo svoju pravu snagu - kaže. 

U teškoj životnoj situaciji, priznaje, odgovore i načine kako pomoći sama sebi tražila je kod mnogih iscjelitelja. 

- Bila sam kod hodže, na egzorcizmu, a ići ću i kod šamana. Svi oni su mi rekli da u karmi nemam to da cijeli život budem tragično bolesna. I ja vjerujem u to, odnosno, odlučila sam da to bude moja istina - ističe. Ne boji se 40-ih, starenja i godina jer misli da se godina boji samo onaj tko misli da je jedino što ima njegov izgled.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...