To je to što me zanima!

ANKETA Ove godine Badnjak je u nedjelju, treba li postiti ili ne?

Na Badnjak se uzdržavamo od jela na način na ujutro i navečer uzmemo samo malo hrane, ne jedemo do sita, a u podne se uzme normalan obrok hrane, kažu u Župi Gospe Sinjske
Vidi originalni članak

Obzirom da ove godine Badnjak pada u nedjelju, mnogi vjernici su u dilemi - postiti ili ne? Osim toga, to je i četvrta nedjelja došašća, a prema nauku Katoličke crkve nema posta i nemrsa nedjeljom i blagdanom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- U našem tumačenju oslanjamo se na Zakonik kanonskog prava (1983.), kojega je za cijelu Latinsku Crkvu proglasio papa Ivan Pavao II. i koji obvezuje sve katolike u svijetu. Crkva propisuje pokorničke dane tijekom godine, a to su svaki petak u godini i korizmeno vrijeme. U te dane vjernici se obvezuju da se na poseban način posvete molitvi, da izvršuju djela pobožnosti i dobrotvornosti, da se odriču sebe, da izvršuju vjernije svoje obveze i da obdržavaju osobito post i nemrs - pojašnjeno je na stranici Svetišta i Župe Gospe Sinjske.

OSIGURAJTE DOBAR KOMAD NA VRIJEME Novogodišnja gozba: Izvolite recept za savršeno pripremljenu janjetinu!

- Majka Crkva poziva da se uzdržavanje od mesne ili druge hrane obdržava svakog petka u godini, osim ako se podudaraju s nekim danom ubrojenim među svetkovine; nemrs pak i post na Pepelnicu (Čista srijeda) i na Petak muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista (Veliki petak). Nekada je post i nemrs bio propisan i na Badnjak (24. prosinca), uoči Bezgrješnog začeća BDM-e (7. prosinca) i uoči Uznesenja BDM-e na nebo (14. kolovoza). Iako ta tri dana više nisu zakonom propisana kao dani posta i nemrsa, vjernici u Hrvatskoj tradicionalno na te dane i dalje obdržavaju post i nemrs - objasnili su.

BOŽIĆNA TRADICIJA NA STOLU Gozba za koju se pripremamo cijeli mjesec: Imamo recept za savršenu pašticadu

- U našem slučaju, na Badnjak se uzdržavamo od jela na način na ujutro i navečer uzmemo samo malo hrane (ne jedemo do sita), a na podne se uzme normalan obrok hrane. Dakle, na taj dan izbjegavamo meso i masnu hranu, odnosno jedemo samo nemrsnu hranu. Post može biti i stroži - samo o kruhu i vodi. Važno je naglasiti da ove godine Badnjak pada na nedjelju. Kao što vam je poznato, nedjelja na se ne da posta. Jasno je i zašto. To je dan Gospodnji, dan Uskrsnuća - dodali su.

SPREMATE BLAGDANSKU GOZBU? Ako vam je dosadio uvijek isti bakalar, imamo recept za pravi slavonski fiš-paprikaš!

Savjetuju da se post i nemrs ove godine ne prakticiraju na sam Badnjak u nedjelju, već dan ranije - u subotu.

- Nemrs obvezuje one koji su navršili četrnaestu godinu života (+14); zakon pak posta obvezuje sve punoljetne sve do započete šezdesete godine (18-60). Svećenici i roditelji brinu se da se oni koji zbog maloljetnosti nisu obvezni na post i nemrs pouče o pravom smislu pokore - stoji na stranici Svetišta i Župe Gospe Sinjske.

Riješite anketu - treba li ove godine postiti na Badnjak ili ne?

 
Idi na 24sata

Komentari 52

  • Nepopraljivo 21.12.2023.

    Badnjak nije posni dan. Nikada nije ni bio. Zna se koji su dani zapovijedani post - Veliki petak i Pepelnica.... sve ostalo su narodni običaji u kojima ljudi miješaju post s nemrsi pa se najedu ribe do nosa i misle da poste....

  • đovanoti 21.12.2023.

    al zahodske školjke i kanalizacija trpe...najviše od 26.12 do 28.12.

  • listovača 21.12.2023.

    Onaj tko ima love za taj "post" posti za 100 eura po obroku. Vlada se potrudila da 70% penzića posti ne samo na badnjak.

Komentiraj...
Vidi sve komentare