Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 6
Foto: PR
BOŽIĆNA TRADICIJA NA STOLU

Gozba za koju se pripremamo cijeli mjesec: Imamo recept za savršenu pašticadu

Kada se nešto slavi, okupljaju se obitelj i prijatelji te se jedu najfinija jela, zar ne? To se posebno odnosi na proslavu Božića, pa tako Dalmatinci na Badnjak tradicionalno pripremaju bakalar na bijelo, dok je 25. prosinac rezerviran za puricu, pašticadu i fritule

Sadržaj donosi: SPAR Hrvatska

Čini li se i vama da vam je u djetinjstvu advent trajao cijelu vječnost, dok danas cijelo to blagdansko ozračje prođe dok si rekao "keks"? U odrasloj dobi obično cijeli 12. mjesec provedemo u nekoj jurnjavi, pripremama, shoppingu i planiranju, a da ne stignemo uopće zastati i istinski iskusiti mir i radost blagdana.

Srećom, djeca su tu da nas podsjete na pravi duh Božića. Koliko je samo lijepo gledati ih kako se trude biti dobri za Djeda Božićnjaka i svetu Luciju, kako svakodnevno otvaraju kućice na adventskom kalendaru te s velikim osmijehom pjevaju "Božić u Splitu“. Inače, za one koji ne znaju, sveta Lucija je zaštitnica vida, koja djeci u Dalmaciji 13. prosinca u čarapu donosi skroman poklončić. Nju ne prati krampus jer će zločestu djecu, prema predaji, strašiti "crna baba Luce". Na taj se dan također tradicionalno sije božićna pšenica te mnogi Splićani i Splićanke pohode kriptu svete Lucije, koja je u čast toj svetici otvorena samo na taj jedan dan u godini.

Family,Coming,Over,For,Christmas,Eve,Celebrations.,Senior,Man,Greeting

Dječje veselje povodom iščekivanja božićnog jutra svakim je danom sve veće te je čak i zarazno. Dopustite si da vas djeca "zaraze" svojim blagdanskim veseljem i možda ćete se baš ovog Božića prisjetiti kako je to biti dijete i uživati u blagdanima.

Nadamo se da će o tome razmišljati svaki Dalmatinac i Dalmatinka kad će za Badnjak jesti bakalar na bijelo ili na brudet, lignje, salatu od hobotnice, soparnik ili fritule od krumpira i za Božić puricu, pašticadu, janjetinu ili arambašiće (sinjske sarmice). A posebno kada će navaliti na slatko - bilo da su u pitanju mandulate (kolač od badema i meda), hib od smokava ili koromača (vrste pogača), fritule, medenjaci ili torte od oraha i čokolade.

Ako i vi želite ovog Božića okusiti nešto s dalmatinskog blagdanskog stola, isprobajte recept za pašticadu:

 

Pašticada

Vrijeme pripreme: 4 sata.

Sastojci:

  • 3 prutića S-BUDGET Pancete 
  • 4 mrkve 
  • 4 režnja češnjaka 
  • 2 kg junećeg buta (ruža) 
  • 3 klinčića                                             
  • 300 g korijena celera 
  • 2 glavice luka 
  • 2 korijena peršina 
  • 2 lista lovora                                      
  • svježi timijan i ružmarin                       
  • papar u zrnu 
  • 500 ml crnog vina 
  • 200 ml vinskog octa 
  • 2 žlice S-BUDGET Svinjske masti 
  • 1 žlica koncentrata rajčice                                             
  • 1 L goveđeg temeljca 
  • sol 
  • 200 g SPAR Natur*Pur suhih šljiva
  • 100 ml prošeka                                      
  • 1 žličica meda                                    
  • 650 g DESPAR Premium Njoki od krumpira   

Priprema:

  1. Komadić pancete očistite od kože i narežite na tri prutića, koristite mesnatiji dio. Po dužini razrežite mrkvu na četiri dijela (za špikanje ćete koristiti tri). Režnjeve češnjaka prepolovite po dužini (ili narežite na četvrtine ako su deblji). 
  2. S bočne strane, a po dužini, užim nožem napravite četiri rupe u junećoj ruži. U tri rupe ugurajte prutiće mrkve, a u jednu slaninu. Potom s gornje i bočnih strana mesa vrhom noža napravite pliće rupe u koje ćete dodati režnjeve češnjaka. Na kraju na gornji dio mesa upiknite tri klinčića. Špikano meso prebacite u posudu za mariniranje. 
  3. Korijen celera ogulite i narežite na štapiće, luk i preostalu mrkvu na polumjesece, a korijen peršina na kockice. Pola tog povrća dodajte u posudu s mesom, ubacite lovor, grančicu timijana i ružmarina te nekoliko zrna papra. Prelijte crnim vinom i vinskom octom te ostavite da se marinira u hladnjaku preko noći. Ostatak svježeg povrća pohranite u hermetički zatvorenu posudu i spremite u hladnjak do sutra.  
  4. Meso i povrće izvadite iz marinade, a marinadu sačuvajte. U većoj posudi na štednjaku rastopite dvije vrhom pune žlice svinjske masti. Zapecite meso sa svih strana povremeno okrećući, oko 15 minuta. Potom izvadite meso pa dodajte povrće iz marinade i svježe povrće. Pržite ga 15-ak minuta pa umiješajte koncentrat rajčice. Vratite meso u posudu s povrćem, prelijte ga marinadom i goveđim temeljcem. Posolite, dodajte pola količine suhih šljiva i grančicu svježeg timijana. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko tri sata. Povremeno promiješajte.
  5. Nakon tri sata izvadite lovor, ružmarin i meso. Štapnim mikserom izmiksajte povrće u umak, prema potrebi ulijte vode, ovisno kakvu gustoću umaka želite. Potom dodajte prošek, ostatak suhih šljiva i med. Promiješajte i pustite da se sve prožme. Dok završavate umak, u drugom loncu skuhajte njoke u posoljenoj vodi. Njoki su kuhani čim isplivaju na površinu.  
  6. Meso narežite na odreske te poslužite uz umak i njoke.   
Pronađite najbolje recepte i inspiracije na jednome mjestu - u Sparovoj online kuharici Dobar tek! Meso, riba, vegetarijanska jela ili nešto slatko, mogućnosti je mnogo. A budući da dobrih savjeta nikada dosta, zavirite i u riznicu mudrosti Tomislava Špičeka. Kuhaču u ruke i - krenimo!

Sadržaj donosi: SPAR Hrvatska

Komentari 6
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana