Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 32
Foto: PR
SPREMATE BLAGDANSKU GOZBU?

Ako vam je dosadio uvijek isti bakalar, imamo recept za pravi slavonski fiš-paprikaš!

Božić je doba u kojem se obitelj - i uža i šira - okuplja za stolom te uz tradicionalna slana i slatka jela uživa u blagdanskoj atmosferi. Slavonci to čine uz fiš-paprikaš na Badnjak te uz pečeni odojak, orahnjaču i makovnjaču na Božić

Sadržaj donosi: SPAR Hrvatska

Božić je blagdan koji se globalno najviše slavi. Širom svijeta više od dvije milijarde ljudi svake godine otvara adventski kalendar dan po dan, kiti božićno drvce, ukrašava dom božićnim dekoracijama, šalje božićne čestitke, kupuje darove za svoje bližnje, donira potrebitima... Drugim riječima, slavi Božić.

U tu statistiku spada i više od 350.000 Slavonaca, koji se mogu pohvaliti nekim zaista posebnim delicijama na blagdanskom stolu. Najpoznatiji su, složit će se mnogi s tim, po kolačima, koji će i ovog Božića zamirisati u gotovo svim slavonskim pećnicama. Od šapa, vanilin-kiflica, krancli, breskvica, preko mađarice, medene i bijele pite, do mekanih medenjaka, prutića od oraha, savijača od jabuka i oraha, orahnjača i makovnjača - što god izabrali, ne možete pogriješiti jer se te slastice rade prema receptima iz starih bilježnica slavonskih majki i baka. A znamo da su takvi recepti - za koje je često potrebno dodati neke sastojke "od oka" - najukusniji.

Smiling,Granddaughter,Cutting,Tomatoes,On,Wooden,Board,While,Cooking,With

Najbolje je što tih kolača uvijek ima za sve koji uživaju u slatkom, za obitelj, prijatelje i, naravno, susjede jer su Slavonci vrlo gostoljubivi i društveni. Kako je plodna panonska ravnica tijekom povijesti hranila cijelu Hrvatsku, tako danas nitko ne smije napustiti slavonsko kućanstvo gladan.

Badnjak počinje već ujutro mednom rakijom i posnim jelima. Za badnji ručak se pak priprema bogati fiš-paprikaš, ali i slatkovodna riba, poput smuđa, soma i šarana, s tim da je posebna delicija šaran na rašljama. A na božićnom se stolu mogu pronaći odojak, kuhano meso s umakom od rajčice, sarma i razni prilozi.

Ako i vi želite ovog Božića okusiti nešto sa slavonskog blagdanskog stola, isprobajte recept za fiš-paprikaš od šarana sa širokim rezancima:

 

Fiš-paprikaš od šarana sa širokim rezancima

Vrijeme pripreme: 1 sat i 45 min.

Sastojci:

  • 750 g luka
  • 2 kg šarana
  • S-BUDGET Suncokretovo ulje
  • sol
  • 1,5 - 2 l vode
  • 1 žlica S-BUDGET Koncentrata rajčice
  • 3 žlice S-BUDGET Slatke mljevene paprike
  • 1-2 žličice ljute mljevene paprike
  • 75 ml bijelog vina
  • 400 g SPAR PREMIUM Širokih rezanaca        

Priprema:

  1. Sitno nasjeckajte luk. Šaranu odrežite glavu i rep pa ga narežite na odreske debljine oko 2 cm. Možete zamoliti da vam ga očiste i na ribarnici. Uz šarana, u fiš paprikaš možete dodati i druge vrste slatkovodne ribe poput soma ili štuke.
  2. U širi lonac ulijte suncokretovo ulje pa dodajte luk, posolite ga i pirjajte 15-ak minuta.
  3. Potom na luk dodajte glavu i rep, prelijte s oko 1,5 - 2 litre vode, poklopite i kuhajte oko 1 sat na laganoj vatri.
  4. Izvadite potom glavu i rep, a luk koji je u loncu izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte koncentrat rajčice, slatku i ljutu mljevenu papriku. Još malo posolite, dobro promiješajte pa ubacite odreske šarana.
  5. Ulijte bijelo vino i prema potrebi dolijte još vode, odresci šarana neka budu prekriveni tekućinom. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Nemojte miješati, već lonac samo povremeno protresite.
  6. Pred kraj kuhanja šarana, zagrijte lonac s vodom, posolite i ubacite široke rezance. Kuhajte ih prema uputi na pakiranju.
  7. Odreske šarana poslužite uz rezance i sve prelijte tekućinom.                     
Pronađite najbolje recepte i inspiraciju na jednome mjestu - u Sparovoj online kuharici Dobar tek! Meso, riba, vegetarijanska jela ili nešto slatko, mogućnosti je mnogo. A budući da dobrih savjeta nikada dosta, zavirite i u riznicu mudrosti Tomislava Špičeka. Kuhaču u ruke i - krenimo!

Sadržaj donosi: SPAR Hrvatska

Komentari 32
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu
UREĐENJE OKUĆNICE

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu

Vrtovi, dvorišta i terase odlična su mjesta za opuštanje. Ususret lijepom vremenu pogledajte nekoliko prijedloga za uređenje vanjskog prostora i doznajte koji se trend u uređenju stalno vraća

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta