To je to što me zanima!

Australski gradić je zabilježio rekordnih 50,7 stupnjeva

Onslow je dosegao neviđenih 50,7 stupnjeva, što je rekord zapadne Australije, i ujedno najtopliji dan u zemlji. Posljednji put je temperatura od 50,7 stupnjeva bila zabilježena 2. siječnja 1960.
Vidi originalni članak

U zabačenom obalnom gradu Onslowu, u četvrtak popodne, u zapadnoj Australiji izmjereno je vrućih 50,7 stupnjeva, objavio je meteorološki zavod. Takve temperature mogle bi postati uobičajene u Australiji zbog globalnog zatopljenja, upozorilo je Vijeće za klimu te zemlje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Novi rekord maksimalne temperature zapadne Australije i izjednačen nacionalni temperaturni rekord! - objavio je Državni zavod za meteorologiju na Twitteru.

GDJE SU NESTALE? Mrkva u davna vremena nije bila narančaste boje, već bijela, ljubičasta, žuta i crvena

Onslow je dosegao neviđenih 50,7 stupnjeva, što je rekord zapadne Australije, i ujedno najtopliji dan u zemlji. Zemlja je posljednji put zabilježila temperaturu od 50,7 stupnjeva 2. siječnja 1960. u južnoaustralskoj zračnoj luci Oodnadatta, piše na web stranici zavoda.

Direktor istraživanja Climate Council dr. Martin Rice rekao je da je rekord dio dugoročnog trenda zatopljenja potaknutog sagorijevanjem ugljena, nafte i plina. Upozorio je da ekstremne temperature već imaju smrtonosne katastrofalne posljedice, u Australiji.

NEKE STVARI SU JAČE OD NAS 10 zanimljivosti o mozgu: Ne možemo ignorirati seks i hranu, opsjednuti smo fotkama drugih

- Toplinski valovi su tihi ubojica u Australiji. Uzrokuju više smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi ekstremni vremenski događaj - rekao je.

Australija je doživjela ljeto s požarima na zapadu zemlje i smrtonosnim poplavama na istočnoj obali.

TAJNE UROTE Ovo su najluđe teorije zavjere u koje mnogi vjeruju: Zemlja je u crnoj rupi, Mjesec je projekcija

Rice je rekao da bi, bez smanjenja emisije stakleničkih plinova, takve rekordne temperature mogle postati uobičajene u Australiji.

- U Sydneyu i Melbourneu ćemo vidjeti ljetne dane od 50 stupnjeva do 2030. - rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare