To je to što me zanima!

Autentičan rižoto gurmanska je poslastica za ljetne večeri

Ako se ne možete odlučiti koji bi temeljac stavili, odaberite onaj povrtni jer ide uz sve okuse, a možete ga pripremiti od omiljenog povrća, mesa ili ribljih specijaliteta
Vidi originalni članak

Rižoto je tradicionalno talijansko jelo koje se bazira na riži i temeljcu, a upotpunjava se različitim namirnicama poput mesa, povrća, morskih plodova i parmezana. Izbor namirnica obično ovisi o podneblju u kojem se priprema. Riža je hranjiva i lako se probavlja, pa je rižoto idealno uvrstiti u ljetni jelovnik.

Kako bi rižoto bio ukusan, treba pomno odabrati sortu riže od koje će se pripremati. Riža bi trebala biti okruglog zrna i takve strukture da se pri kuhanju ne raskaši, ali da dobro upije začine. U Italiji će vam uvijek preporučiti sorte carnaroli ili vialone nano. No kako su ove sorte skuplje, nerijetko se priprema sorta arborio. Njezina je cijena pristupačnija, a ispunjava osnovne uvjete za rižoto.

Vrlo je važan i izbor temeljca jer iz njega riža upija okuse, a obično je u skladu s namirnicama od kojih se rižoto priprema. Ako niste sigurni koji bi najbolje odgovarao, odlučite se za povrtni jer se s njim dobro slažu svi sastojci. Osnovni je dio pripreme svakog rižota isti. U tavi ili loncu otopi se maslac ili zagrije maslinovo ulje te se doda riža. Kad zrna postanu staklasta dodaje se malo bijelog vina i miješa dok ne ispari.

Tek onda se umiješa vruć temeljac, ali nije dobro dodati sav temeljac odjedanput jer rižoto neće biti kremast. Kuha se na srednje jakoj vatri, a začini se dodaju pred sam kraj kuhanja. Ako se priprema s mesom ili povrćem , obično se prvo prija na luku pa dodaje riža. 

Nakon što se temeljac ukuha, rižoto treba maknuti s vatre i dodati mu malo maslaca te ribanog parmezana. Zbog višestoljetnog talijanskog utjecaja i u našem se priobalju smatra tradicionalnim jelom. Iako se priprema na mnogo načina, najpopularniji je crni rižoto od sipa i crveni od škampa ili kozica. 

Crni rižoto od sipe

Sastojci: 1 kg sipe, 3-4 režnja češnjaka, 1 svežanj peršina, 1 luk, 500 g riže, 200 ml bijelog vina, 200 ml ribljeg temeljca, 100 ml maslinova ulja, sol, papar, ocat po želji.

Priprema: Sipu očistite, ali ostavite nekoliko vrećica s crnilom. U loncu na maslinovu ulju pirjajte narezani luk, peršin i češnjak. Kad luk počne žutjeti, dodajte riblji temeljac. Pirjajte na laganoj vatri sve dok luk ne omekša. Dodajte sipu narezanu na manje komade i kuhajte 10-ak minuta. Umiješajte rižu pa vino i crnilo te kuhajte dok riža nije al dente. Ako je riža upila svu tekućinu, a nije gotova, podlijte ju s još malo temeljca. Kad je rižoto gotov, po želji se može dodati vinskog octa.

Rižoto s brancinom

Sastojci: 850 g brancina, 1 režanj češnjaka, 1 lovorov list, 2 ljutike, 60 ml maslinova ulja, 60 g maslaca, 625 g riže, 125 ml bijelog vina, 250 g ribanog parmezana, sol, žličica crnog papra u zrnu.

Priprema: Ribu i papar stavite u veliku posudu i prelijte vodom. Kad prokuha, lagano kuhajte 10-ak minuta. Ocijedite ribu te odstranite glavu, kosti i kožu. Meso rastrgajte na komadiće. Vratite glavu, kosti i kožu u posudu. Ubacite oljušten režanj češnjaka i lovorov list te kuhajte dok ne bude upola manje tekućine. U velikoj tavi na maslinovom ulju i pola maslaca pirjajte sitno narezane ljutike. Dodajte rižu pa komadiće ribe. Ulijte malo ribljeg temeljca te nastavite kuhati pomalo dolijevajući temeljac i često miješajući. Ulijte vino, pustite da ispari pa maknite s vatre. Umiješajte preostali maslac i pospite parmezanom.

Rižoto sa škampima i šparogama

Sastojci: 625 g velikih vrhova šparoga, 60 g maslaca, 2 ljutike, 1 luk, 500 g riže, 500 ml ribljeg temeljca, 150 ml maslinova ulja, 300 g oljuštenih i prepolovljenih škampa, 125 ml bijelog vina, sol i papar

Priprema: Šparoge operite, odrežite im tvrde krajeve i narežite na komade duge oko 3 cm. U tavi rastopite pola maslaca te pirjajte 1 ljutiku i luk dok ne omekšaju. Ubacite šparoge pa posolite i popaprite, pirjajte 2 minute te dodajte rižu. Umiješajte 125 ml temeljca pa kuhajte često miješajući. U tavi pirjajte preostalu ljutiku 3 minute pa dodajte škampe. Posolite i popaprite pa pržite još 2 minute. Ulijte vino i pustite da ispari. Isključite vatru i ostavite poklopljeno. Škampe i preostali maslac umiješajte u rižoto 3 minute prije no što je riža gotova.

Rižoto s bundevom

Sastojci: 1 kg bundeve, 125 g maslaca, 60 ml maslinova ulja, 500 g riže, 125 ml bijelog vina, 250 g ribanog parmezana, 1 l goveđeg temeljca, sol i papar.

Priprema: Bundevu ogulite, izvadite sjemenke i vlaknaste dijelove pa narežite na tanke ploške. U loncu zagrijte pola maslaca i ulje. Dodajte bundevu, poklopite i lagano pirjajte 10-ak minuta. Dodajte rižu dobro miješajući pa ulijte vino i miješajte dok ne ispari. Posolite i popaprite te ulijte 125 ml temeljca. Kuhajte često miješajući dok se ne ukuha. Kad maknete s vatre, umiješajte preostali parmezan i maslac.

Rižoto s rajčicama i gljivama

Sastojci: 250 g šampinjona, 1 luk, 80 ml maslinova ulja, 350 g konzerviranih rajčica, 500 g riže, 1.2 l kipuće vode, 80 g ribanog parmezana, sol i papar prema ukusu.

Priprema: Šampinjone krupno narežite. U loncu na ulju pirjajte sitno narezan luk dok ne omekša. Dodajte gljive, a nakon 2 minute oguljene i narezane rajčice. Kuhajte poklopljeno 10 minuta pa dodajte rižu i dobro promiješajte. Kad ispari tekućina, počnite dolijevati po 125 ml vode često miješajući, dok se ne apsorbira. Posolite i popaprite, a parmezan poslužite u posebnoj posudici.

Rižoto alla sbirraglia

Sastojci: 60 g maslaca, 125 ml maslinova ulja, 1 luk, 1 mrkva, 1 struk celera, 1 pile(oko 750 g) narezano na osam dijelova, 250 ml bijelog vina, 500 g riže, 2 pileća jetrica, 1.2 l kokošjeg temeljca, 80 g parmezana, sol i papar.

Priprema: U loncu rastopite 3 žlice maslaca te pirjajte 2 minute sitno narezan celer, luk, i mrkvu. Posolite i popaprite piletinu pa je dodajte u lonac. Pojačajte vatru i dobro zapržite. Nakon 8-10 minuta dolijte malo vina. Poklopite i kuhajte oko pola sata postupno dodajući vino. Kad piletina omekša, izvadite ju i stavite u toplu pećnicu. U lonac sa sokovima od piletine dodajte rižu i jetrica te pržite 2 minute na jakoj vatri. Ulijte 125 ml temeljca te miješajte i dolijevajte dok se ne apsorbira, a riža ne omekša. Umiješajte preostali maslac i parmezan. Rižoto stavite u zagrijanu posudu za posluživanje, a na njega poslažite piletinu.

Recepti su preuzeti iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Prilog "Skuhatćute" potražite na kioscima svake subote, a novine + prilog koštaju 4,99 kn. 




Idi na 24sata

Komentari 1

  • Iskra_3 19.07.2011.

    njam!

Komentiraj...
Vidi sve komentare