Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Autentičan rižoto gurmanska je poslastica za ljetne večeri

Autentičan rižoto gurmanska je poslastica za ljetne večeri
6

Ako se ne možete odlučiti koji bi temeljac stavili, odaberite onaj povrtni jer ide uz sve okuse, a možete ga pripremiti od omiljenog povrća, mesa ili ribljih specijaliteta

VIDEO

Rižoto je tradicionalno talijansko jelo koje se bazira na riži i temeljcu, a upotpunjava se različitim namirnicama poput mesa, povrća, morskih plodova i parmezana. Izbor namirnica obično ovisi o podneblju u kojem se priprema. Riža je hranjiva i lako se probavlja, pa je rižoto idealno uvrstiti u ljetni jelovnik.

Kako bi rižoto bio ukusan, treba pomno odabrati sortu riže od koje će se pripremati. Riža bi trebala biti okruglog zrna i takve strukture da se pri kuhanju ne raskaši, ali da dobro upije začine. U Italiji će vam uvijek preporučiti sorte carnaroli ili vialone nano. No kako su ove sorte skuplje, nerijetko se priprema sorta arborio. Njezina je cijena pristupačnija, a ispunjava osnovne uvjete za rižoto.

Vrlo je važan i izbor temeljca jer iz njega riža upija okuse, a obično je u skladu s namirnicama od kojih se rižoto priprema. Ako niste sigurni koji bi najbolje odgovarao, odlučite se za povrtni jer se s njim dobro slažu svi sastojci. Osnovni je dio pripreme svakog rižota isti. U tavi ili loncu otopi se maslac ili zagrije maslinovo ulje te se doda riža. Kad zrna postanu staklasta dodaje se malo bijelog vina i miješa dok ne ispari.

Tek onda se umiješa vruć temeljac, ali nije dobro dodati sav temeljac odjedanput jer rižoto neće biti kremast. Kuha se na srednje jakoj vatri, a začini se dodaju pred sam kraj kuhanja. Ako se priprema s mesom ili povrćem , obično se prvo prija na luku pa dodaje riža. 

Nakon što se temeljac ukuha, rižoto treba maknuti s vatre i dodati mu malo maslaca te ribanog parmezana. Zbog višestoljetnog talijanskog utjecaja i u našem se priobalju smatra tradicionalnim jelom. Iako se priprema na mnogo načina, najpopularniji je crni rižoto od sipa i crveni od škampa ili kozica. 

Crni rižoto od sipe

Sastojci: 1 kg sipe, 3-4 režnja češnjaka, 1 svežanj peršina, 1 luk, 500 g riže, 200 ml bijelog vina, 200 ml ribljeg temeljca, 100 ml maslinova ulja, sol, papar, ocat po želji.

Priprema: Sipu očistite, ali ostavite nekoliko vrećica s crnilom. U loncu na maslinovu ulju pirjajte narezani luk, peršin i češnjak. Kad luk počne žutjeti, dodajte riblji temeljac. Pirjajte na laganoj vatri sve dok luk ne omekša. Dodajte sipu narezanu na manje komade i kuhajte 10-ak minuta. Umiješajte rižu pa vino i crnilo te kuhajte dok riža nije al dente. Ako je riža upila svu tekućinu, a nije gotova, podlijte ju s još malo temeljca. Kad je rižoto gotov, po želji se može dodati vinskog octa.

Rižoto s brancinom

Sastojci: 850 g brancina, 1 režanj češnjaka, 1 lovorov list, 2 ljutike, 60 ml maslinova ulja, 60 g maslaca, 625 g riže, 125 ml bijelog vina, 250 g ribanog parmezana, sol, žličica crnog papra u zrnu.

Priprema: Ribu i papar stavite u veliku posudu i prelijte vodom. Kad prokuha, lagano kuhajte 10-ak minuta. Ocijedite ribu te odstranite glavu, kosti i kožu. Meso rastrgajte na komadiće. Vratite glavu, kosti i kožu u posudu. Ubacite oljušten režanj češnjaka i lovorov list te kuhajte dok ne bude upola manje tekućine. U velikoj tavi na maslinovom ulju i pola maslaca pirjajte sitno narezane ljutike. Dodajte rižu pa komadiće ribe. Ulijte malo ribljeg temeljca te nastavite kuhati pomalo dolijevajući temeljac i često miješajući. Ulijte vino, pustite da ispari pa maknite s vatre. Umiješajte preostali maslac i pospite parmezanom.

Rižoto sa škampima i šparogama

Sastojci: 625 g velikih vrhova šparoga, 60 g maslaca, 2 ljutike, 1 luk, 500 g riže, 500 ml ribljeg temeljca, 150 ml maslinova ulja, 300 g oljuštenih i prepolovljenih škampa, 125 ml bijelog vina, sol i papar

Priprema: Šparoge operite, odrežite im tvrde krajeve i narežite na komade duge oko 3 cm. U tavi rastopite pola maslaca te pirjajte 1 ljutiku i luk dok ne omekšaju. Ubacite šparoge pa posolite i popaprite, pirjajte 2 minute te dodajte rižu. Umiješajte 125 ml temeljca pa kuhajte često miješajući. U tavi pirjajte preostalu ljutiku 3 minute pa dodajte škampe. Posolite i popaprite pa pržite još 2 minute. Ulijte vino i pustite da ispari. Isključite vatru i ostavite poklopljeno. Škampe i preostali maslac umiješajte u rižoto 3 minute prije no što je riža gotova.

Rižoto s bundevom

Sastojci: 1 kg bundeve, 125 g maslaca, 60 ml maslinova ulja, 500 g riže, 125 ml bijelog vina, 250 g ribanog parmezana, 1 l goveđeg temeljca, sol i papar.

Priprema: Bundevu ogulite, izvadite sjemenke i vlaknaste dijelove pa narežite na tanke ploške. U loncu zagrijte pola maslaca i ulje. Dodajte bundevu, poklopite i lagano pirjajte 10-ak minuta. Dodajte rižu dobro miješajući pa ulijte vino i miješajte dok ne ispari. Posolite i popaprite te ulijte 125 ml temeljca. Kuhajte često miješajući dok se ne ukuha. Kad maknete s vatre, umiješajte preostali parmezan i maslac.

Rižoto s rajčicama i gljivama

Sastojci: 250 g šampinjona, 1 luk, 80 ml maslinova ulja, 350 g konzerviranih rajčica, 500 g riže, 1.2 l kipuće vode, 80 g ribanog parmezana, sol i papar prema ukusu.

Priprema: Šampinjone krupno narežite. U loncu na ulju pirjajte sitno narezan luk dok ne omekša. Dodajte gljive, a nakon 2 minute oguljene i narezane rajčice. Kuhajte poklopljeno 10 minuta pa dodajte rižu i dobro promiješajte. Kad ispari tekućina, počnite dolijevati po 125 ml vode često miješajući, dok se ne apsorbira. Posolite i popaprite, a parmezan poslužite u posebnoj posudici.

Rižoto alla sbirraglia

Sastojci: 60 g maslaca, 125 ml maslinova ulja, 1 luk, 1 mrkva, 1 struk celera, 1 pile(oko 750 g) narezano na osam dijelova, 250 ml bijelog vina, 500 g riže, 2 pileća jetrica, 1.2 l kokošjeg temeljca, 80 g parmezana, sol i papar.

Priprema: U loncu rastopite 3 žlice maslaca te pirjajte 2 minute sitno narezan celer, luk, i mrkvu. Posolite i popaprite piletinu pa je dodajte u lonac. Pojačajte vatru i dobro zapržite. Nakon 8-10 minuta dolijte malo vina. Poklopite i kuhajte oko pola sata postupno dodajući vino. Kad piletina omekša, izvadite ju i stavite u toplu pećnicu. U lonac sa sokovima od piletine dodajte rižu i jetrica te pržite 2 minute na jakoj vatri. Ulijte 125 ml temeljca te miješajte i dolijevajte dok se ne apsorbira, a riža ne omekša. Umiješajte preostali maslac i parmezan. Rižoto stavite u zagrijanu posudu za posluživanje, a na njega poslažite piletinu.

Recepti su preuzeti iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Prilog "Skuhatćute" potražite na kioscima svake subote, a novine + prilog koštaju 4,99 kn. 




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku