To je to što me zanima!

Beauty test sode bikarbone na masnu kožu - evo kako djeluje

Soda bikarbona jedan je od sastojaka koji je konstantno prisutan u kuhinji, no rijetko se sjetimo da se upravo njoj pripisuju razna kozmetička svojstva, od čišćenja akni do pilingiranja
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Tko smije koristiti salicilnu kiselinu u kućnim ritualima?

Trenutno je trend, a to nije ni čudo obzirom da smo svi doma, uzeti nešto iz kuhinje i stavljati to na lice. Hit je soda bikarbona, slavna bijela slana formulacija koja čuči u svakom kuhinjskom ormariću. Pripisuju joj svojstva super-čišćenja i eksfolijacije, a poslužit će i kao suhi šampon i čistač noktiju.

- Isprobala sam sodu bikarbonu, da vidim hoće li mi pomoći kod moje problematične, masne kože, stavljala sam je na lice svaki dan punih tjedan dana - ispričala je Ileana Paulas Bronet za TheLittleThings.com.

Dr. Oz, slavni televizijski liječnik, ističe da soda bikarbona odlično čisti kožu te da je omekšava i čini ljepšom.

- Soda bikarbona može se koristiti kao dnevni čistač za lice, maska za lice i piling. Odčepljuje pore, odstranjuje nečistoće i može prevenirati nastanak akni - objavila je organizacija Healthy And Natural World.

Ipak, objavljene su i neke negativne karakteristike korištenja sode bikarbone za lice.

- Koža ima takozvani kiseli sloj koji djeluje kao barijera virusima, bakterijama i drugim štetnim molekulama te soda bikarbona, koja je alkalna, može poremetiti ravnotežu površine kože i pH vrijednost. To može uzrokovati gubitak vlage, ubrzano starenje, iritaciju kože i hiperpigmentaciju. Potrebno je 20 sati da se koža vrati u normalu - objavio je International Journal of Cosmetic Science.

- Ipak, mnogi su proizvodi za kožu alkalni, no soda bikarbona je ujedno piling i tu je razlika - objavio je magazin Future Derm.

Ileana je tjedan dana čistila kožu sa soda-bikarbonom, dva puta dnevno, pomiješanu s vodom i ovo je njezin zaključak.

- Moja je koža masna, imam tu i tamo neki prištić, no nikad nisam imala teške akne. Stavljala sam sodu na lice i držala je oko jednu minutu kao masku i potom isprala. Nakon skidanja imala sam osjećaj da je koža puno čišća, utegnuta i lakša nego prije. Također, koža je primjetno mekana nakon korištenja. Primijetila sam da djeluje jako matirano - izjavila je Ileana.

Naime, prva tri dana bila su super, a četvrti se njezina masna koža vratila. Nakon što nije izgubila prišteve, te su došli neki novi, i tjedan dana miješanja paste Ileana je zaključila da se ne bi vratila eksperimentu. Zaključila je da je soda bikarbona odlična za kratkotrajno matiranje kože, no ne i dugoročno.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Tko smije koristiti salicilnu kiselinu u kućnim ritualima?

POGLEDAJTE VIDEO s Borisom Banovićem: #ZAJEDNO24SATA

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare