To je to što me zanima!

Bez genetičkog testiranja nema pravilnog liječenja raka jajnika

Rak jajnika najsmrtonosniji je ginekološki rak. Kampanja 'Ne zaboravi me' ima cilj osvještavanja žena o važnosti genetičkog testiranja te poticanja žena na razgovor s liječnikom o genetičkom testiranju
Vidi originalni članak

Svaka žena oboljela od raka jajnika treba znati je li kandidat za genetičko testiranje na mutacije BRCA gena.

Kampanja je pokrenuta u veljači 2020. godine, a pokrenule su je udruga 'SVE ZA NJU' s partnerima Hrvatskim društvom za ginekološku onkologiju te udrugama Nismo same, „JA KA“ i Hrvatskim društvom medicinskih sestara, tehničara i primalja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Mutacije BRCA gena povećavaju rizik za razvoj raka jajnika i raka dojke, a kod oboljelih žena rezultat testa može biti od odlučujuće važnosti pri izboru terapije. Udruga u suradnji s liječnicima otvara online savjetovalište za individualno informiranje bolesnica o testiranju BRCA gena. Svaka bolesnica zaslužuje detaljne informacije o testiranju i značaju rezultata testa u izboru terapije.

UBLAŽAVA KOMPLIKACIJE STARENJA Zaštita od mnogih bolesti: Koje namirnice jesti za zdrava crijeva
 
Rak jajnika najsmrtonosniji je ginekološki rak. Prema objavljenim podacima Registra za rak za 2018., od raka jajnika, jajovoda i adneksa godišnje oboli 462, a umre 308 žena. Smanjiti smrtnost moguće je uz što ranije otkrivanje bolesti i optimalno liječenje. Nažalost, još ne postoji probirni test, žene ne idu uvijek redovno na preglede i rak jajnika se u oko 70% slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi kad je i veći povrat bolesti. Stoga se ne smije propustiti niti jedna mogućnost poboljšanja ishoda liječenja i preživljenja kroz pravovremeno optimalno liječenje. Baš za to optimalno liječenje važno je odmah kod operativnog zahvata ili biopsije provjeriti o kakvom se karcinomu radi i provesti genetičko testiranje na mutaciju BRCA gena.

Budućnost je u personaliziranom liječenju. Informacija o postojanju mutacije BRCA gena svake bolesnice pri dijagnozi raka jajnika osigurava mogućnost pravovremenog odabira personaliziranog liječenja, koje može poboljšati ishod terapije. Procjenjuje se da oko 20% do 30% bolesnica s rakom jajnika ima BRCA mutaciju.

GIMNAZIJALAC IZ OSIJEKA Nikola (16): Nakon škole svaki dan izrađujem lovačke noževe

Testiranje mutacije BRCA gena za oboljele od seroznog raka jajnika visokog stupnja nediferenciranosti provodi se na teret HZZO-a od 2016. Poznavanje BRCA statusa važno je i radi procjene rizika pojavnosti bolesti kod zdravih žena jer rizik raste s kronološkom dobi i penje se i do 60% do 70-te godine života. Testiranje zdravih žena koje u obitelji imaju slučajeve raka jajnika i raka dojke kod bližih srodnica moguće je u Hrvatskoj u savjetovalištima za genetsko savjetovanje i testiranje, ali u skladu sa stručnim Smjernicama za genetsko testiranje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare