To je to što me zanima!

Blagodati cejlonskog cimeta: Djeluje protuupalno, regulira metabolizam, otapa višak kila

Cimet ima dugu povijest upotrebe u tradicionalnoj medicini u raznim dijelovima svijeta. Danas se promovira kao dodatak prehrani kod dijabetesa, sindroma iritabilnog crijeva i drugih problema
Vidi originalni članak

Tisućama godina koristi se kao začin, a dobiva se iz kore raznih vrsta cimeta. Lišće, cvijeće, plodovi i korijenje, također, se koriste kod pripreme jela, ali i u ljekovite svrhe. Postoje razlike u kemijskom sastavu od cimeta do cimeta kao i od dijelova biljke koji se koriste.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Najčešća vrsta cimeta koja se nalazi u kuhinjama ljudi u našim krajevima je cimet cassia (Cinnamomum burmannii ili Cinnamomum aromaticaum) koji se uzgaja u jugoistočnoj Aziji. Taj cimet daje finu aromu kolačima i određenim slanim jelima, ali nije toliko dobar za zdravlje kao cejlonski (Cinnamomum zeylanicum ili Cinnamomum verum) koji se prvenstveno uzgaja na Šri Lanki.

POPULARNO JE U INDIJI Recept za 'zlatno mlijeko': Jača imunitet i pomaže kod upala

Cejlonski cimet razlikuje se od ostalih sorti. Karakterističnog je oblika, svjetlije boje i nježnog okusa, a ono najvažnije, posjeduje svojstva koja su odlična za zdravlje i ublažavanje raznih tegoba - u tome je daleko bolji od cassia cimeta.

Cimet ima dugu povijest upotrebe u tradicionalnoj medicini u raznim dijelovima svijeta, uključujući Kinu, Indiju i Perziju (Iran).
Danas se promovira kao dodatak prehrani kod dijabetesa, sindroma iritabilnog crijeva ili drugih gastrointestinalnih problema, kao i drugih zdravstvenih tegoba.

Blagodati cimeta: Djeluje protuupalno, regulira metabolizam...

  • Pun je antioksidansa koji su nužni našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji ga oštećuju. Antioksidansi usporavaju starenje i štite od mnogih bolesti.
  • Ima protuupalna svojstva i pomaže u borbi protiv raznih infekcija i popravlja oštećeno tkivo.
  • Smanjuje rizik od srčanih bolesti jer smanjuje razinu lošeg kolesterola i triglicerida koji mogu oštetiti krvne žile, a povećava razinu dobrog kolesterola koji uništava onaj loš.
  • Regulira metabolizam tako da poboljšava osjetljivost na hormon inzulin koji je odgovoran za metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu kao i za transport šećera iz krvi u stanice.
  • Može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi jer jedan sastojak cimeta djeluje na stanice tako da oponaša inzulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u stanice, ali djeluje sporije nego sam inzulin.

SVJETSKI DAN DIJABETESA Dr. Rahelić: 'Naši pacijenti dijabetičari teško podnose Covid-19, treba biti oprezan'

  • Ima pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti koje karakterizira progresivan gubitak strukture i funkcija stanica u mozgu. Dva najčešća tipa ovakvih bolesti su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.
  • Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, odnosno za to je zaslužan cinamaldehid, glavni aktivni sastojak cimeta. Uspješno liječi i infekcije respiratornog trakta uzrokovane gljivicama, prenosi healthline.com.
  • Štiti od karijesa i smanjuje loš zadah upravo zahvaljujući antimikrobnom učinku koji ubija mikroorganizme i sprječava njihov rast.
  • Pomaže u gubitku kilograma, a posebno je učinkovit u kombinaciji s medom. Na primjer, prokuhajte pola žličice cimeta i žličicu meda u malo vode (oko 1,5 dcl). Pola te tekućine popijte ujutro na prazan želudac, a pola prije spavanja. I tako svaki dan. 
  • Cassia cimet se osim za jelo, koristi i za lokalnu primjenu (nanošenje na kožu) kao sredstvo protiv insekata.

Ipak, s cimetom ne treba pretjerivati

Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH) iz SAD-a upozorava da cassia cimet sadrži kumarin koji može biti toksičan za jetru ako se uzima u prevelikim količinama ili tijekom duljeg vremena. Cejlonski cimet u sebi ima manju količinu kumarina, što ga čini sigurnijim za jelo.

- Čini se da je cimet siguran u količinama koje se obično koriste u hrani kao začin ili sredstvo za poboljšanje okusa. Primjena u većim količinama ili tijekom duljeg razdoblja ponekad je povezana s nuspojavama, najčešće gastrointestinalnim problemima ili alergijskim reakcijama - pojasnili su.

AROMATIČNI DESERT Recept za fine domaće rolice od cimeta - brzo i lagano, a ukusno

- Cassia cimet sadrži kemikaliju koja se naziva kumarin, a koja može biti štetna za jetru. Neki proizvodi od cassia cimeta sadrže visoku razinu ove tvari. U većini slučajeva konzumacijom cassia cimeta se ne unosi toliko kumarina koliko bi moglo izazvati značajne probleme. Međutim, dugotrajna upotreba cassia cimeta mogla bi predstavljati problem osjetljivim osobama, poput onih s bolestima jetre - dodali su.

Također, naglašavaju kako je važno konzultirati se s liječnikom prije samoinicijativnog liječenja cejlonskim cimetom. Osim toga, posebno upozoravaju pacijente koji pate od dijabetesa da ne prekidaju s uobičajenom terapijom kako bi se liječili cimetom.

- Bilo je mnogo studija vezanih za cimet, posebno kod dijabetesa. Međutim, rezultate mnogih studija teško je protumačiti jer je često nejasno koja je vrsta cimeta bila korištena, kao i koji dio biljke su upotrebljavali tijekom istraživanja - objašnjavaju u Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • antimunjenih 15.04.2021.

    Kolega mi trosi taj cimet prije 3 godine je imao 130 kg. a sad 154 .i ubjedjuje me da i ja pocnem , 😁😁😁

  • VOLBEAT 09.04.2021.

    Skoro svako jutro ga stavljam u smoothie, predobar, ide i u palačinke, , zapečene jabuke, štrudel...

  • Ovca007_1 09.04.2021.

    Nevidim vise dobro, pa sam nabrzaka procito naslov Blagodati cejlonskog izmeta! I pomislih kak se ovaj portal srozo u izboru tema.

Komentiraj...
Vidi sve komentare