Lifestyle

Komentari 0

Recept za 'zlatno mlijeko': Jača imunitet i pomaže kod upala

Recept za 'zlatno mlijeko': Jača imunitet i pomaže kod upala

Ovaj napitak, koji se često pije u Indiji, priprema se od šest sastojaka, a glavni je kurkuma bogata polifenolom - tvari koja ima više od 600 zdravstvenih koristi za naše tijelo

- Kad sam bolesna i dalje radim ono što bi mi govorila moja baka. Napravim 'zlatno mlijeko'. To je ayurvedsko piće idealno je za suzbijanje upala i držanje zdravlja pod kontrolom - objasnila je liječnica obiteljske medicine dr. Bindiya Gandhi iz SAD-a.

Ovaj ukusan i aromatičan napitak po receptu njezine bake trebat će vam šest sastojaka, a glavni je kurkuma, tradicionalni indijski začin iz porodice đumbira koji napitku daje specifičnu boju.

POGLEDAJTE VIDEO o blagodatima kurkume:

Kurkuma je od davnina poznata kao prirodni lijek protiv bolova. Ona sadrži polifenol - tvar koja ima više od 600 zdravstvenih koristi za naše tijelo. Kurkuma ima antiseptička i antibakterijska svojstva, čisti jetru, regulira metabolizam i pomaže u smanjenju tjelesne težine, pomaže u liječenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože, ubrzava zacjeljivanje rana i brzo obnavlja oštećenu kožu... U Kini se koristi kao lijek za depresiju.

Dr. Gandhi je spomenula kliničko ispitivanje provedeno na ljudima koji su patili od osteoartritisa koljena. Jedni su dobivali određeno vrijeme dobivali ibuprofen, a drugi kurkumu. Kod onih koji su dobivali ovaj ljekovit začin razina boli kod njih je bila manja. 

- Definitivno postoje istina i snaga u kurkumi - rekla je pa dodala da je sljedeći sastojak 'zlatnog mlijeka' manuka med kojeg nazivaju i najzdravijim medom na svijetu, prenosi mindbodygreen.com.

Manuka med se dobiva od cvjetova biljke manuke (Leptosperum scoparium), preciznije grma koji raste na Novom Zelandu, a smatra se najzdravijim na svijetu. Jedan od glavnih zdravih sastojaka, po kojemu je poseban i koji mu diže cijenu, je - metilglioksal (MGO), tvar snažnog antibakterijskog djelovanja koja je zapravo nuspojava pčelinje proizvodnje meda.

Napravljeno je i istraživanje o količini MGO-a u Manuka medu. Njemački znanstvenici su usporedili šest uzoraka i zaključili da sadrže od 38 do 761 mg/kg te tvari. Za usporedbu, klasičan med ima do 5 mg/kg.

U Europskom časopisu za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti (European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases) 2010. godine je objavljena studija u kojoj su otkriveni rezultati istraživanja utjecaja Manuka meda na zdravlje.

Znanstvenici su shvatili da je u stanju ubiti sve patogene (mikroorganizme koji izazivaju bolest) s kojima su ga testirali. Također, za razliku od utjecaja antibiotika, kod ovog meda testirani patogeni nisu bili u stanju izgraditi otpornost

U napitak se stavljaju i cimet te kardamom, dva snažna antioksidansa. Cimet se od davnina smatra čudotvornim prirodnim lijekom koji, između ostalog, ima odlična protuupalna svojstva.

Postoji nekoliko vrsti cimeta, a najljekovitiji je cejlonski (Cinnamomum verum). U našim trgovinama najčešće se nalazi kineski cimet (Cinnamomum burmannii) koji nije toliko ljekovit kao cejlonski. 

Kardamom je ljekoviti začin iz porodice đumbira koji su koristili i stari Egipćani. Vrlo je popularan u Indiji gdje ga kuhaju kao čaj i piju uz dodatak mlijeka. Pomaže kod loše probave, ubrzava metabolizam, ublažava osjećaj mučnine, pomaže kod respiratornih alergija, umanjuje stres...

'Zlatno mlijeko' po receptu bake od dr. Gandhi :

Njezina je baka, kaže, voljela koristiti kokosovo mlijeko, no u ovaj napitak možete staviti i druge alternativne vrste mlijeka, poput bademovog.

Sastojci: 

Postupak:

Mlijeko na štednjaku lagano zavrije pa se u njega stavi kurkuma i crni papar. Tada se uklanja sa štednjaka, malo ohladi i dodaje med, kardamom i cimet. Dr. Gandhi kaže da nije problem ako nekih sastojaka dodate malo više ili manje.

Najčitaniji članci