To je to što me zanima!

Čaj od anisa liječi nadutost, ali i bronhitis, pomaže kod astme

Na glasu je i kao afrodizijak. Inače, sjemenke anisa treba zdrobiti neposredno prije uporabe kako bi se oslobodili hranjivi sastojci, čije razine opadaju duljim izlaganjem zraku
Vidi originalni članak

Iako nisu srodne biljke, anis (Pimpinella anisum) i zvjezdasti anis (Illicum verum) imaju slična svojstva. Za to je zaslužan kemijski spoj anetol, koji se pojavljuje u obje biljke te im daje karakterističnu aromu i ljekovitost. Anis se već stoljećima rabi za olakšavanje probave, dojenačkih kolika, napuhnutosti, podrigivanja i plinova u trbuhu.

BOLJI OD TABLETA Top čajevi koji će vas uljuljati u san - spavat ćete poput bebe...

Zbog sposobnosti olakšavanja grčeva smatra se da može olakšati i menstrualne bolove. Također povećava izlučivanje sokova u crijevima pa time potiče rad probavnog sustava. Pospješuje iskašljavanje te je vrlo pogodan za liječenje bronhitisa, a liječnici biljem katkad ga rabe i protiv astme.

Sjemenke anisa u narodnoj se medicini stoljećima rabe za olakšavanje porođaja, poticanje stvaranja majčina mlijeka te za reguliranje mjesečnice. Mljevene anisove sjemenke miješale su se s ribanom mrkvom kad bi se u djece pojavile gliste. Sjemenke anisa treba zdrobiti neposredno prije uporabe kako bi se oslobodili hranjivi sastojci, čije razine opadaju duljim izlaganjem zraku.

Također je na glasu kao afrodizijak koji djeluje i na muškarce i na žene. Od anisa se proizvode alkoholna pića kao što su grčki ouzo i francuski pernod. Također se često rabi za začinjanje kruha, kolača i slastica. Eterično ulje anisa ima antibakterijska, antigljivična i insekticidna svojstva.

U vanjskoj uporabi nerazrijeđeno se ulje upotrebljava protiv ušiju, a kao mast za liječenje svraba. Zvjezdasti anis također posjeduje estrogenski učinak, dakle izaziva mjesečnicu, olakšava porođaj i potiče izlučivanje majčina mlijeka. Tu se biljku također smatra afrodizijakom, a baš kao i anis, čest je sastojak lijekova protiv kašlja i bronhitisa.

Japanski i indijski znanstvenici otkrili su da zvjezdasti anis učinkovito djeluje protiv različitih vrsta bakterija i gljivica, pa može biti blagotvoran u borbi protiv infekcija. Za pripremu čaja žličicu zdrobljenih sjemenki anisa stavite u šalicu kipuće vode (za djecu samo pola žličice anisa).

NE IGNORIRAJTE Stalno kašljete? Evo kada to shvatiti ozbiljno i otići doktoru

Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta pa procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne. Anis se može kuhati i u mlijeku. Čaj se pije od dva do tri puta na dan, nakon jela.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • --- DAVOR --- 06.01.2018.

    Ja mislio da čaj od anisa liječi ANUS! :)

  • komentator__Luka 06.01.2018.

    ja pijem zeleni čaj

  • 06.01.2018.

    odličan začin kojeg dodajem u slastice i kruh

Komentiraj...
Vidi sve komentare