Obavijesti

Lifestyle

Komentari 33

Top čajevi koji će vas uljuljati u san - spavat ćete poput bebe...

Top čajevi koji će vas uljuljati u san - spavat ćete poput bebe...
1

Cimet snižava razinu šećera u krvi pa ćete konačno spavati kao top, dok sladić smanjuje noćno znojenje i valunge. Ako vas muče grčevi u želucu, dodajte malo đumbira

VIDEO

Seks i kvalitetan san su najveći uvjeti za sretan život, poručili su znanstvenici s Oxforda u rujnu ove godine. Statistika kaže da se Hrvati seksaju u prosjeku 134 puta godišnje, a u životu promijene oko sedam partnera.

No gotovo polovina stanovništa Hrvatske između 25 i 65 godina tijekom tjedna ne spava dovoljno, a manjak kvalitetnog sna volimo nadoknaditi vikendima.Da biste svaki dan spavali kao mala beba, tu je mala pomoć moćnih čajeva, začina i biljaka.

Prvi na redu su čajevi, koji su bogati aminokiselinama, stoga imaju opuštajuće djelovanje na živčani sustav. Posebno djelotvorna aminokiselina je L-theanine kojom su bogati zeleni, crni i bijeli čaj te zeleni matcha čajevi. Ona ne samo da opušta mozak i tijelo, nego i tjera anksioznost.

I kamilica se našla na popisu moćnih namirnica za bolji san, i to zbog apigenina i bisabolola, koji u mozgu povećavaju razinu neurotransmitera GABE, pa se stvara smirujući efekt sličan sedativima ali na prirodan način.

- Čaj od kamilice treba piti navečer prije odlaska na spavanje, a priprema se prelijevanjem vruće vode preko dvije čajne žličice cvjetova kamilice - kaže nutricionistica Sanja Ćosić. Za još bolji učinak čaja u šalicu dodajte malo cimeta.

U čaju od šumskog voća ima najviše šipka, hibiskusa ili jabuke
U čaju od šumskog voća ima najviše šipka, hibiskusa ili jabuke

On će sniziti razinu šećera u krvi pa se nećete buditi svakih sat vremena tijekom noći, nego čvrsto spavati do jutra. Ako više volite miris eteričnih ulja, posegnite za onim od kamilice jer će vas potaknuti na spavanje u istoj mjeri kao i čaj.

Muče li vas i loša probava te loš san, riješite dvije muhe jednim udarcem pomoću đumbira. Sadrži sastojak gingerol koji smiruje grčeve u trbuhu, opušta cijelo tijelo i omogućuje bolju prokvrljenost.

Možete ga piti u obliku čaja ili kao dodatak raznim jelima, a ima specifičan, snažan okus. Izuzetno sladak okus krasi korijen sladića, biljke koja se koristi za liječenje mnogo bolesti. Sadrži nekoliko stotina ljekovitih tvari pa kažemo da je prava riznica željeza te vitamina B1, B2, B3, B5 i E.

Sastojak glicirizin je 50 puta slađi od šećera i jako je ljekovit. - Sadrži spoj srodan kortizolu, koji pomaže tijelu da se lakše nosi s anksioznošću i stresom. Također djeluje na funkciju nadbubrežnih žlijezdi, smiruje um i potiče racionalno razmišljanje - tvrdi Ćosić. Žličicu korijena sladića prelijte šalicom kipuće vode i ostavite poklopljeno 10 minuta.

Kuglice od ostataka materijala za kolače - krema, biskvita...
Kuglice od ostataka materijala za kolače - krema, biskvita...

Procijedite i pijte toplo, od jedne do tri šalice dnevno – čaj će smanjiti noćno znojenje i valunge te pomoći da brže utonete u san. Mnoga istraživanja su pokazala da manjak vitamina C može biti jedan od glavnih krivaca za nesanicu.

Posegnite za limunom, limetom ili crvenom narančom jer, osim što podižu imunitet, hrane i nadbubrežnu žlijezdu koja, ako je “prazna”, može biti uzrok kroničnog umora, nesanice i anksioznosti.

Super napici za borbu protiv nesanice:

Toplo mlijeko je drevni napitak za liječenje nesanice. Tajna leži u činjenici da mlijeko sadrži aminokiselinu triptofan koja se u tijelu transformira u hormon serotonin, nužan za dobar san.

Smoothie od banane, načinjen od 1 manje banane, šalice zobenog mlijeka i čajne žličice meda, osigurat će magnezij, kalij i ponešto vitamina B skupine koji će pridonijeti sveukupnom opuštanju.

U litri vode skuhajte deset žlica suhih listova matičnjaka, ostavite da odstoji desetak minuta, zatim procijedite ili za manju dozu - dvije žlice osušene biljke prelijte uzavrelom vodom.

Sok od višanja je pravi adut protiv nesanice jer predstavlja najznačajniji prehrambeni izvor melatonina, koji je odgovoran za dobar san, mladenački izgled i zdravlje općenito.

Čaj od kamilice i lavande ima arome koje opuštaju. Zanimljivo je da istraživanja pokazuju da već i sam miris lavande umiruje te čak djeluje sedativno na organizam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života