Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Stalno kašljete? Evo kada to shvatiti ozbiljno i otići doktoru

Stalno kašljete? Evo kada to shvatiti ozbiljno i otići doktoru
1

Nije svaki kašalj bezazlen, ako primjetite piskanje i sviranje ili bol u plućima te iskašljavate zelenkastu sluz - to je krajnji znak da je vrijeme da posjetite liječnika. Pogotovo u ovo vrijeme viroza...

VIDEO

Kašalj shvatite ozbiljno ako traje od 10 do 14 dana i obavezno se javite liječniku, osobito ako ga prati sviranje u plućima, upozoravaju pulmolozi.  

Još jedan alarm za odlazak liječniku je sluz, pogotovo ako je prati zelena boja ili tragovi krvi. Često je i neugodnog mirisa jer je prepuna bakterija, pa je i više nego potrebno zatražiti liječničku pomoć. 

Pokretanje videa...

Kašalj 00:56

Tijelo se bori protiv virusa

Suh nadražajni kašalj bez sluzi može se javiti kod napadaja  astme, ali tada je riječ o kašlju koji nas doslovno budi iz sna. Praćen je piskanjem, sviranjem i pritiskom u prsima, no kod ovakvih bolesti nije riječ o jednom nadražaju na kašalj nego o čitavom paketu u kojem dolaze navedeni simptomi.

7 načina kako izbjeći prehladu na poslu u sezoni viroza i upala
7 načina kako izbjeći prehladu na poslu u sezoni viroza i upala

Do astme treba proći više od 14 dana i tada liječnici počnu sumnjati da se radi o astmi. Osim po  trajanju, astma se prepoznaje i po gnojnom iskašljaju.

Po samom kašlju ne možemo znati o kojoj se bolesti radi nego su potrebne pretrage. Dakle, ako kašalj traje s temperaturom do 38 do deset dana, ne treba poduzeti ništa. Traje li dulje ili se pojave navedeni simptomi, treba poći liječniku.

Čak će i kod virusa prva dva tri dana biti suhi kašalj pa će se polako pojavljivati sluz jer imunološke stanice u dišnim putovima reagiraju i produciraju, te zapravo vežu viruse i zarobe ih u toj sluzi pa ih iskašljamo.

Dakle, u redu je malo bjelkaste, žućkaste sluzi do 10 dana, ali to ide tako da ste tri dana loše, pa još nekoliko dana obilno iskašljavate pa se kašalj smanjuje i nestaje kao da ništa nije bilo. Tada je pak riječ o virozi.

Osim viroze, kašalj dolazi i zbog bolesti gornjih dušnih puteva i želuca. I u tom slučaju potrebno je posjetiti liječnika koji će fizikalnim pregledom otkriti problem i utvrditi daljnje liječenje bolesti. 

Ključno je mirovanje

No zato viruse nije potrebno liječiti jer za njih ne postoje antibiotici pošto tijelo sav posao ‘borbe’ može odraditi samo. Najbolji saveznik je tekućina, treba je ispijati u velikim količinama, a voda neće razbiti sluz, nego će je razrijediti i omekšati. Sirup na bazi bršljana rastapa sluz tako da se ne skuplja u plućima pa smanjuje nadražaj na kašalj.

Poželjno je piti i puno tople tekućine poput čaja, a mirovanje je važno jer tako imunološkim stanicama i obrambenom sustavu dajemo šanse da idealno funkcioniraju. Svaku bolest treba odležati jer je poznato da neki fagociti i limfociti uopće ne funkcioniraju i ne uključe se u obranu ako ne mirujemo.

Woman with a sinus therapy bowl

Slana voda domaći je pripravak za ispiranje nosa, grgljanje i ublažavanje grlobolje. Također, smanjuje kašalj, a i održava dišne putove vlažnima te ih dezinficira. Ili pumpicom možete štrcnuti malo slane vode u nos kako biste ga lakše pročistili.

Odlične su i inhalacije uljima, no pazite na njihovu kvalitetu - u ljekarnama potražite posebna ulja za inhaliranje. No one nisu preporučljive za djecu, koja ne znaju pravilno udisati pare. I cuclanje bombona ili pastila pomaže kod ublažavanja suhoće grla i bolova u grlu. Birajte one koje sadrže islandski lišaj, timijan ili kadulju jer, osim što će obnoviti sluznicu grla, pomažu u borbi upale.

Snaga đumbira

Čaj od đumbira pripremite od 1/4 čajne žličice praha od đumbira s 3 dl kipuće vode. Kako biste pospješili njegov antibakterijski i protuvirusni učinak, kombinirajte ga sa žlicom meda i pola limuna.

Sljez pomaže

Kod suhog kašlja, za razliku od produktivnog, potrebne su nam biljke koje će ga umiriti i neće dodatno poticati, a tu ulogu komotno možemo prepustiti sljezovima. Njihova je višestoljetna tradicijska uporaba odavno potvrđena i vrlo ozbiljnim znanstvenim istraživanjima.

Zašto nam curi iz nosa kada je vani hladno - a nije prehlada?
Zašto nam curi iz nosa kada je vani hladno - a nije prehlada?

Učinkovita mješavina za kašalj su sljez, šipak, islandski lišaj i trputac

Skuhajte čaj od mješavine sljeza, šipka, trpuca, majčine dušice, kamilice i malo islandskog lišaja. Čaj neka bude jak – tri jušne žlice čaja na pola litre vode. Ostavite pola sata i procijedite.

Dodajte dosta meda da dobijete gustoću sirupa. Med neka bude domaći od kadulje, suncokreta, livadni, šumski ili medljikovac. Dodajte i malo limunova soka ili domaćeg octa. Dnevno uzimajte po tri žličice, a nakon toga ne pijte tekućinu 10-15 minuta.

Fotolia

Čaj od timijana omekšava sluz i olakšava disanje

Sušeni timijan učinkovit je kod prehlada, ima iznimno djelovanje kod produktivnoga kašlja, pomaže u radu pluća i olakšava disanje. Skuhajte dvije žličice timijana u kipućoj vodi i pustite da odstoji deset minuta.

Isti čaj, s dodatkom nekoliko kapi eteričnog ulja koristite za inhaliranje kako biste razrijedili sluz koja izaziva kašalj i napetost u prsima.

Uz timijan, odličan je i sljez koji treba pripremiti u hladnoj vodi kako bi se očuvalo djelovanje sluzi, i to tako da se velika žlica korijena bijelog sljeza prelije s 200 ml vode i ostavi stajati barem dva do tri sata.

Što ste prvo ugledali na slici? To pokazuje kakvi ste u životu
Što ste prvo ugledali na slici? To pokazuje kakvi ste u životu

Odmarajte i dezinficirajte prostorije 

Zrak u postoriji možete dezinficirati uljima iz aromalampice, često je provjetravajte ili vlažite ovlaživačima. Odmarajte se kako bi se tijelo borilo protiv infekcije, a ako grlobolja traje dulje od nekoliko dana, i popraćena je visokom temperaturom, ili ako primjećujete gnojne čvoriće na grlu, posjetite liječnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith