To je to što me zanima!

Četiri jednostavna načina kako pomoći tjeskobnom djetetu

U ovo vrijeme kada rutina nije kao prije i kada su svi zabrinuti zbog pandemije korona virusa, treba obratiti pažnju na malene i kako se osjećaju. Iskoristite ove četiri tehnike da pomognete tjeskobnom djetetu
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ovo bi muškarci najradije pitali partnericu, no neće iz straha

Odredite što se događa

Već samo priznavanje nedavnih promjena u životu vaše djece može biti korisno, rekla je dr. Becky Kennedy, psihologinja iz New Yorka. 

- S malom djecom možete voditi neprestani popis stvari koje su se promijenile i stvari koje su ostale iste - kaže dr. Kennedy.

Prođite taj popis usmeno sa svojom djecom, na primjer: "Prije ste išli u školu, to se promijenilo, ali mama vas i dalje gnjavi svake večeri, to je ostalo isto". Tako će se djeca osjećati manje sama u svojim osjećajima, jer će znati da nisu jedini koji primjećuju da stvari nisu onakve kakve su nekada bile.

'LJUBAV U DOBA KORONE' Smijeh je lijek: Česi snimaju sitcom o životu u doba korone

Riješite se vlastite tjeskobe

Nekoliko stručnjaka koji su o ovoj temi razgovarali s The New York Timesom istaknulo je da anksioznost roditelja može učiniti da se djeca osjećaju nervozno. 

- Naša djeca su sjajni emotivni detektori svojih roditelja - rekao je Abi Gewirtz, psiholog i profesor sa Sveučilišta u Minnesoti, te autor nove knjige "Kad se svijet osjeća kao zastrašujuće mjesto: Osnovni razgovori za tjeskobne roditelje i zabrinutu djecu".

- Ako pokazujete svoju anksioznost, "to može utjecati na interakciju" s vašom djecom - rekao je dr. Gewirtz. 

Naučite djecu tehnikama opuštanja

Progresivno opuštanje mišića - gdje naprežete i zatim oslobađate pojedine grupe mišića - može biti od koristi za anksioznu djecu, rekla je dr. Dunya Poltorak, psihologinja iz privatne prakse u Birminghamu. Uz to, pomaže i ako s djecom duboko dišete.

NEUNIŠTIVA BAKICA Baka s 90 dobila koronu, svoju obitelj pozdravila i - ozdravila!

Napravite raspored sa slikama

Predvidljivost je vrlo važna za anksioznu djecu, rekla je dr. Sally Beville Hunter, docentica klinike na Sveučilištu Tennessee u Knoxvilleu, a jedan od načina da umirite djecu koja još ne čitaju jest napraviti raspored koji sadrži slike prikazujući rutinu dana. 

- Ne mislim da je donošenje detaljnih rasporeda potrebno ili čak korisno - rekla je dr. Hunter.

Sada smo svi pretrpani, tako da ne brinite da ćete napraviti neki razrađeni plan koji bi bilo nemoguće izvršiti. 

- Može biti tako jednostavno kao, evo četiri stvari koje radimo svaki dan: doručak, ručak, večera, zagrljaji - objasnila je.

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA - Suzana Mančić, bivša loto djevojka:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Roditelji nastavnicima: Djeca su slomljena, dajte im odmor!

Idi na 24sata

Komentari 5

  • alice111 07.04.2020.

    utješiti dijete

  • MOC JE U ZNANJU 07.04.2020.

    Kod mene nema panike , straha , histerije .

  • DANIJEL 🐶 07.04.2020.

    Je da, vi mediji koji SVI REDOM od 0-24 izluđujete ljude, neki su počinili samoubojstvo u svijetu jer su mislili da su zaraženi, drugi pak jer su mislili da su nekog zarazili pa se ubili iz grižnje savjesti jer im peglate mozak no-stop, ti i takvi izluđeni roditelji će smirivat djecu? Djecu reba preventivno izolirat od te ludosti, skrenuti im pažnju na druge stvari, reči da imaju nešto kao produžene praznike, dodatno vrijeme za igru i igrati se s njima a ne da sa vama sakih pola sata gledaju hipno "terapiju" coronom!

Komentiraj...
Vidi sve komentare