To je to što me zanima!

Čile je zabranio reklamiranje nezdrave hrane pune šećera

Čile je zemlja koja se s epidemijom pretilosti bori drastičnim mjerama. Tvrtka Ferrero, proizvođač Nutelle, pokušala je sudskim putem ublažiti mjere čileanske vlade, ali bez uspjeha.
Vidi originalni članak

U svakom supermarketu u Čileu pronaći ćete razne vrste hrane s osmerokutnim crnim naljepnicama. To su upozorenja da se radi o nezdravoj hrani punoj šećera, soli i zasićenih masnoća.

- Od tih etiketa imam grižnju savjesti - kaže Camila Gajardo. 

Kada ide u kupovinu, ta 24-godišnjakinja traži proizvode bez 'nezdravih' oznaka. Ali nisu svi Čileanci impresionirani tom kampanjom. 

- Nije me briga za upozorenja - tvrdi Miguel Toledo. 

Njemu je 31 godina i već je prekomjerne težine. Debeljko je bio još kao dječak, kao i njegovi roditelji i braća. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Latinskoj Americi i na Karibima gotovo 60 posto stanovnika je pretilo. Razlozi su, među ostalim, ekonomski rast, sve veća urbanizacija i bolje plaće. U regiji po pretilosti prednjače Bahami (69 posto populacije), Meksiko (64 posto) i Čile (63 posto). 

Trend zahvaća i mlađu populaciju. Po Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, 44,5 posto čileanske djece pretilo je. Po tome su lošiji čak i od dugogodišnjeg negativnog lidera, Sjedinjenih Država (39,9 posto). U Meksiku ta brojka iznosi 35 posto. 

Takvi podaci vode u ozbiljan problem. Pretilost, osim što nosi rizik od razvoja dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, u djetinjstvu može uzrokovati fizičke i psihosocijalne posljedice poput poremećaja u prehrani, do depresije i manjka samopoštovanja. 

OPORAVAK NAKON BLAGDANA 11 moćnih detoks juha: Kupus čisti probavu, čili topi masnoće

Reakcije na alarmantne podatke variraju, ali nitko nije bio tako radikalan kao Čile. Prije dvije godine ministarstvo zdravstva proglasilo je ovo pitanje izvanrednom zdravstvenom situacijom i pokrenulo dalekosežne reforme.

Crna upozorenja na proizvodima s nezdravom hranom samo su dio toga. Ona djeluju kao znakovi zaustavljanja u prometu, kaže bivša ministrica zdravstva Carmen Castillo. Usto, nametnute su zabrane njihova oglašavanja na radiju i televiziji tijekom dana te zabrana prodaje hrane s crnim etiketama u školama. Pakiranja više ne smiju biti privlačna djeci. 

Brojni proizvođači morali su se tome prilagoditi. Kellogg's je primjerice uklonio crtane likove s kutija svojih žitarica, a čokoladna jaja Kinder Surprise potpuno su zabranjena. 

McDonald's je morao prilagoditi slavni Happy Meal u svojim čileanskim prodavaonicama. Tvrtka Ferrero, proizvođač Nutelle, pokušala je sudskim putem ublažiti mjere čileanske vlade, ali bez uspjeha. 

NIJE MOGLA SVEZATI POJAS Nevjerojatna promjena: Skinula 62 kilograma i čak 16 brojeva

- Mjere su imale učinka. Čak i prije nego što je zakon stupio na snagu, petina proizvođača znatno je smanjila količinu soli, šećera, masnoća i kalorija u svojim proizvodima. 'Fantastična reakcija' - kaže Castillo. 

Ipak, Čileanci još ne gube na težini. Teško je promijeniti zdravstvene navike - dodaje bivša ministrica. 

Iako je prerano za donošenje zaključaka o kampanji, Čile bi svejedno mogao postati uzor drugim zemljama u borbi protiv pošasti pretilosti. 

KINESKI SEKSI HOROSKOP: Ovim znakovima drugi ne mogu odoljeti i svi se okreću za njima kad uđu u prostoriju

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Jedan_dečko 10.01.2019.

    Svaka čast, tako bi trebalo i kod nas...

  • 09.01.2019.

    Bravo Čile!

  • Jowo 09.01.2019.

    Meni se ovo sviđa, s obzirom na sve laži i otrove koje guraju u hranu i kako je što zakonski dozvoljeno napisat na sastojke, ovo je bar neki korak naprijed.

Komentiraj...
Vidi sve komentare