To je to što me zanima!

Danas je Dan DNK: Nasljedni gen prvo je pronađen u grašku

Deoksiribonukleinska kiselina (DNK) je kiselina koja izgleda kao dvostruka spiralna zavojnica. Nalazi u staničnoj jezgri svakog organizma, a glavna uloga joj je nasljeđivanje i prenošenje gena
Vidi originalni članak

James Watson i Francis Crick otkrili su 1953. dvostruku zavojnicu u strukturi DNK i tako zaslužili svoj dan. Temelj njihova znanstvenog istraživanja seže mnogo dalje. Zapravo, gotovo stoljeće ranije, 1860-ih, kad je švicarski kemičar Friedrich Miescher prvi identificirao DNK.

DANAS SLAVIMO Dajte si slobode i složite par stihova: Napišite haiku pjesmu

Otprilike u to isto doba Gregor Mendel, znanstvenik iz Češke, revolucionarno je objasnio osnovne zakone naslijeđa, zbog čega ga smatraju 'ocem genetike'. Premda je njegov rad preveden na ljudsku genetiku, njegova prva istraživanja nisu provedena na ljudima nego na biljci - grašku.

Inače, DNK ili deoksiribonukleinska kiselina je kiselina koja se prikazuje kao dvostruka spiralna zavojnica. On se nalazi u samoj staničnoj jezgri svakog živog organizma, a najveća glavna uloga deoksiribonukleinske kiseline je nasljeđivanje i prenošenje nasljednih osobina s jedno živo biće na drugo.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare