To je to što me zanima!

Danas slavimo svetog Patrika: Odjenite zeleno, nazdravite pivom, a pojedite i janjetinu

Dan svetog Patrika tradicionalno se slavi 17. ožujka. Smatra se da je Sv. Patrik donio kršćanstvo u Irsku, a njegova misionarska uloga tamo je trajala 30 godina.
Vidi originalni članak

Nakon 30 godina se povukao, a umro je 17. ožujka 461. godine. Od tada se taj datum slavi kao njegov dan. Ovaj blagdan promiče irsku glazbu, gastronomiju i kulturu, a slavi se u cijelom svijetu.

POGLEDAJTE VIDEO (proslava prije dvije godine):

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zbog njega se prekida i korizma. Prva parada za Dan sv. Patrika prodefilirala je Bostonom 1737., a u Irskoj su ga do 1970. smatrali religioznom svetkovinom, pa ugostiteljski objekti nisu radili. Tek je 1995. postao zaštitni znak kampanja u promociji Irske, pa ga i danas više slave izvan domovine.

MJESTO ZA UŽIVANJE Pripazite kod sadnje vrta: Neke invazivne vrste iz drugih regija mogu štetiti ekosustavu

Milijuni ljudi danas će u čast sv. Patrika, zaštitnika Irske, nazdraviti uz pivo. Obucite i vi nešto zeleno, popijte pivo uz neku dobru hranu. Jedu se začinjeni gulaš, salata od kiseloga kupusa te sočni komad janjetine. Za sladokusce, tu su i irski keksi od krumpira. Inače, na Dan svetog Patrika muškarci na ovratnicima nose djetelinu, žene u kosi nose zelene vrpce, a djeca narančaste, bijele ili zelene bedževe.

NA SPLITSKOM SVEUČILIŠTU Craft pivo 'Brucošica' skuhano je po receptu splitskih studentica, a etiketa mu je genijalna

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare