Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Craft pivo 'Brucošica' skuhano je po receptu splitskih studentica, a etiketa mu je genijalna

Craft pivo 'Brucošica' skuhano je po receptu splitskih studentica, a etiketa mu je genijalna
17

Za svjetlo i tamno pivo studentice Prehrambene tehnologije dobile su potpore, a za njih srčano 'navijaju' i profesori, ali i dekan. Prva runda popila se i prije nego se proizvela, smiju se djevojke

VIDEO

"Osvježi svoje rokove - uz dobro pivo lakše pamtim štivo", naziv je projekta u sklopu kojeg je devet poduzetnih studentica Kemijsko-tehnološkog fakulteta krenulo u avanturu kuhanja piva. Natalija Bulaš, Franka Delonga, Lucija Divić, Martina Kukoleča, Nina Lucić, Karmen Periša, Anita Pitarević, Danica Sinovčić i Marina Velić sa studija Prehrambene tehnologije zakuhale su studentsko craft pivo naziva "Brucošica". Riječ je o projektu kojem je prvi vjetar u leđa dala njihova profesorica Ivana Generalić Mekinić, a zatim su ga studentice pretvorile u projekt i znanstveno istraživanje i tako su uspjele, pomalo alkemijski, hedonizam spojiti sa znanošću.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Pivo VIDEO

- Prošle godine prijavile smo se na natječaj Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu u inovativno-tehnološkoj kategoriji, dobile sredstva i krenule s proizvodnjom. Prva vrsta piva bila je American pale ale (APA), napravljena uz pomoć splitske pivovare Tap B, čija pomoć nam je bila neprocjenjiva u procesu kako se rade recepti, kuha pivo… mi smo znale teoriju, ali sva znanja je trebalo provesti i u praksi - ispričala je Danica Sinovčić, dodavši kako se projekt sastojao od nabave sirovina i proizvodnje različitih vrsta piva na uređaju "Grainfather".

storyeditor/2022-03-12/PXL_100322_92426992.jpg

Nakon proizvedenog pokusnog piva, krenule su osmišljati druge recepture, pa su ubrzo počele točiti i svoj tamni Indian Pale Ale te svjetlu američku varijantu te vrste piva.

Kako i spada, buduće znanstvenice piva s najboljim organoleptičkim svojstvima poslale su na analizu aroma na uređaj za plinsku kromatografiju/masenu spektrometriju, te na analizu fizikalnih svojstava. Eksperimentiranjem s okusima ustanovljeno je koje sirovine daju najbolje arome, a neke od njih, kako su utvrdile studentice pivarke, sadrže biološki aktivne spojeve koje povećavaju zdravstvenu vrijednost piva te ga potencijalno svrstavaju u kategoriju funkcionalne hrane.

storyeditor/2022-03-12/PXL_100322_92426987.jpg

- Želja nam je bila na ovaj način i promovirati naš studij Prehrambene tehnologije - osmišljavanje optimalne recepture i manipulacija s parametrima s ciljem proizvodnje craft piva inovativnih i specifičnih organoleptičkih svojstava - objasnile su.

Rezultat tih istraživanja pokazao je da u određenim postotcima 3-metilbutan-1-ol "daje" zapravo aromu banane, etil butanoat tropskog voća, heksanska kiselina voćnu slatkastu arome, te da su upravo takvi kemijski spojevi ono što nas zaintrigira u okusima piva.

Destilerija Kostelac iz Orahovice u svjetskom vrhu: Žene posebno obožavaju naš gin sa šljokicama
Destilerija Kostelac iz Orahovice u svjetskom vrhu: Žene posebno obožavaju naš gin sa šljokicama
storyeditor/2022-03-12/PXL_100322_92426993.jpg

- Sada kuhamo određene vrste piva prema sirovinama s kojima raspolažemo. Naime, tijekom projekta prikupile smo više vrsta ječma, hmelja, kvasaca i sada prema sirovinama kombiniramo recepture, odnosno okuse. Namjeravamo obogatiti recepture citrusnim notama s korama naranči, može se dodavati i bobičasto voće, kao i druge inovativne stvari u odnosu na komercijalna piva. Pazit ćemo da se radi o sezonskom voću, po mogućnosti iz ekološkog uzgoja - navela je Danica Sinovčić.

Također, kane i napraviti proizvod s ostacima ječma, odnosno tropa koji ostane nakon što se pivo skuha.

storyeditor/2022-03-12/PXL_100322_92426991.jpg
storyeditor/2022-03-12/PXL_100322_92426995.jpg

- Taj ječam bi se trebao baciti, no može se koristiti i kao hrana za životinje, no mi bismo ga voljele upotrijebiti na drugi način, želja nam je napraviti jestivi proizvod i prijaviti se na neka natjecanja - kazale su dosjetljive studentice.

Same su osmislile i etiketu, u pop-art odnosno retro stilu. Na etiketi se nalazi brucošica koja je vidno uznemirena jer sprema ispit za rokove. U oblačić su stavile rečenicu koju vjerojatno svaki profesore kaže na uvodnom predavanju - "Ne slušajte stare studente!", a time su htjele naglasiti da se svaki predmet može položiti.

Dobile su i podršku Fakulteta, posebice dekana prof. dr. sc. Matka Ercega, svojih nastavnika, izv. profesorice Ivane Generalić Mekinić i dr. sc. Zvonimira Marijanovića, kao i Studentskog zbora i Sveučilišta u Splitu. Svoje prvo predstavljanje pivo je imalo u veljači ove godine na Susretu mladih kemijskih inženjera na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, u poster sekciji - dakle, vezano za dizajn, na zbog korone i epidemioloških mjera izostala je degustaciju piva. Uskoro će i toga biti na zadovoljstvo splitske akademske zajednice.

Pivo poklonile i profesorima 

Pivo su nazvale "Brucošica" jer su i same jednom bile u toj ulozi. S proizvodnjom su krenule u listopadu prošle godine nakon narudžbe ječma, hmelja i kvasaca. Prvo pivo bilo je APA, koje se popilo prije nego što se i proizvelo. Svi na fakultetu su bili oduševljeni, a budući da je bilo blagdansko vrijeme, poklonile su je profesorima i dekanu kao mali božićni poklon.

Hrvatski proizvod: Prvi u Europi napravili smo pivo od cvrčaka
Hrvatski proizvod: Prvi u Europi napravili smo pivo od cvrčaka
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'