Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Super recepti: Dodajte pivo u jelo i dobit ćete posebniji okus

Super recepti: Dodajte pivo u jelo i dobit ćete posebniji okus
1

Rahlo pecivo, ukusan kruh, mekano meso, slastan krumpir i sočna čokoladna torta svoju izvrsnost možda duguju pivu. Koliko ono može ‘učiniti’ za vas u kuhinji, doznat ćete ako ga iskušate

VIDEO

Može biti crno, bijelo, voćno, gorče, slađe, bezalkoholno, trapist… Niz bismo mogli nastaviti s još desecima karakteristika u kojima uživaju ljubitelji piva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:11

Kako se spektar ponude tog pjenušavog pića proširio na mnoge vrste, više se nitko ne treba čuditi što je pivo dobilo i svoje ravnopravno mjesto u kuhinji među drugim namirnicama. I ne mislimo pritom samo na polijevanje pečenja, najčešće odojka, pivom da bi na kraju imalo hrskavu koricu, nego i na to da je pivo namirnica koja će pridonositi boljem i posebnijem okusu mnogih jela. A kad jednom odlučite koristiti pivo i u svojoj kuhinji, ideje će vam dolaziti same i iznenadit ćete se svaki put kad promijenite vrstu piva koju dodajete.

Pivoljupci, ovo je hotel stvoren za vas - pivo teče u potocima
Pivoljupci, ovo je hotel stvoren za vas - pivo teče u potocima

Ma koji način pripremanja namirnica preferirali, od kuhanja na pari, pečenja, poširanja, glaziranja, u svaki se od njih može uklopiti ukusna pjenica. Najjednostavniji recepti s pivom uključuju pripremu smjese za pohanje mesa i povrća s brašnom, solju i pivom ili pripreme pivskog peciva od brašna, praška za pecivo soli i, dakako, piva, ali to je samo naputak za početak. A onda se odvažite i na smjelije gastropothvate te umjesto u vinu, odreske prije pečenja marinirajte u pivu, a njime podijte i kockice junetine tijekom pripremanja gulaša dok se polako krčkaju.

10 razloga zašto je dobro piti pivo - u umjerenim količinama
10 razloga zašto je dobro piti pivo - u umjerenim količinama

Pivo će omekšati meso i podariti puniji okus jelu. Zato većina svjetskih kuhara u svojoj kuharici ima recept za 'nataknuto' pile. Priprema se tako da cijelo pile nasolite i nataknete na otvorenu limenku piva i tako pečete u pećnici. Pivo će tijekom pečenja polako izlaziti iz konzerve i polijevati pile koje će biti ukusnije nego ikad. Također će biti jako ukusno ako vodu pri kuhanju na pari zamijenite pivom i tako skuhate, na primjer, škampe ili dio temeljca kojim ćete podlijati meso u umaku ili neku gustu juhu, na primjer, onu od gljiva, zamijenite pivom. A uz pivo će i omiljeni pekarski krumpir postati gastrodoživljaj.

Teleći gulaš s pivom

Sastojci: 800 g teletine, 1 glavica luka, 100 g gljiva, 2 češnja češnjaka, žličica senfa, vezica peršina, nekoliko listića kadulje, 3 dl piva, malo brašna, sol, papar, crvena paprika, lovor

Priprema: Luk i češnjak nasjeckajte i popržite svijetlo na malo ulja, pa ga izvadite. Dodajte meso prethodno uvaljano u brašno i pustite neka se zapeče sa svih strana. Vratite luk i izmiješajte ga s mesom. Posipajte crvenom parikom i dodajte gljive. Posolite, dodajte svježe mljeveni crni papar i zalijte meso pivom dodajući ga malo po malo da se pjena ne bi izlila. Mesu dodajte lovor, senf i kadulju te kuhajte na slabijoj vatri dok meso ne omekša. Kad je meso postalo mekano, posipajte gulaš nasjeckanim peršinom i poslužite vruće. Prema želji poslužite uz palentu.

Čokoladna torta s crnim pivom

Sastojci: 250 g maslaca, 50 g kakaa, 400 g šećera 250 ml tamnog piva, 100 ml kiselog vrhnja, 300 g brašna, 2 jaja, vrećica vanilin šećera, prašak za pecivo

Priprema: Pivo ulijte u posudu i malo zagrijte. Maknite ga s vatre i dodajte mu narezani maslac te zajedno miješajte dok se maslac ne otopi. Jaja razbijte u zdjelu i izmiješajte sa šećerom. Dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i pomiješajte sa smjesom piva i maslaca. Dodajte još brašno koje ste prethodno prosijali kroz sito zajedno s praškom za pecivo i kakaom. Okrugli kalup za torte promjera 24 cm premažite maslacem ili obložite masnim papirom te ulijte u njega biskvitnu smjesu, zagladite je i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta. Nakon pečenja tortu izvadite iz kalupa na rešetku i ohladite. Ohlađenu tortu režite na kriške i na svaku stavite listić ili grančicu mente.

Piletina u pivskom tijestu

Dreamstime

Sastojci: 200 g pšeničnog oštrog brašna tip 400, 2 jaja, 300 ml piva, 600 g pilećih prsa, sol, crni papar, sojin umak, limun , ulje za prženje

Priprema: U dubokoj zdjeli dobro pomiješajte razmućena jaja, brašno, malo soli i pivo. Smjesu ostavite stajati desetak minuta. Pileće filete očistite od vezivnog tkiva i masnoće te ih narežite na štapiće. Posolite, popaprite i prelijte s malo sojina umaka te pustite neka odstoje desetak minuta. Pripremljenu narezanu piletinu umočite u smjesu za paniranje i pržite u dubokom i jako zagrijanom ulju dok ne poprimi zlatnožutu boju. Pečene komade piletine izvadite na kuhinjski papir za upijanje. Pržene filete poslužite uz kriške limuna, salatu i uz umak od jogurta i majoneze.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku