To je to što me zanima!

Deset trikova pretvorit će vašu šalicu kave u zdraviji napitak

Kava sama po sebi može biti puno više od napitka za podizanje energije, a da bi maksimalno iskoristili njene zdravstvene dobrobiti, pokušajte se prebaciti na običnu crnu te njen okus obogatite medom ili cimetom
Vidi originalni članak

Prije svega, kava je iznimno bogata antioksidansima, molekulama koje pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala pa tako smanjuje rizik od srčanih oboljenja, pomaže u sprječavanju degeneracije mrežnice na oku, smanjuje mogućnost pojave raka kože, grla, jetre i debelog crijeva te nastanka dijabetesa tipa 2. Osim toga, kava sadrži stimulans kofein koji je zaslužan za jačanje moždane aktivnosti i povećanje razine energije u organizmu što pak stvara osjećaj budnosti i poboljšava pamćenje. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ipak, da bi kava doista imala sve te dobrobiti - važno je u njoj ne pretjerivati te piti do maksimalno tri šalice na dan, kao i kloniti se raznih nezdravih dodataka. Postoje trikovi koji vašu šalicu mogu učiniti još zdravijom, ističu stručnjaci za Insider.

1. Držite se crne

Crna kava, uključujući espresso, ima znatno manje kalorija nego capuccino, kave s mlijekom ili druge verzije. Ako želite smanjiti kalorije i održati kavu što zdravijom, razmislite o kuhanju obične kave bez dodataka, koja se isprva može činiti gorkom - no već za oko tjedan dana vaši će se okusni pupoljci posve naviknuti, ističu stručnjaci.

2. Ako dodajete mlijeko - birajte bademovo

Iako je zdravije kavu piti bez mlijeka, ako ga već morate dodati, tada birajte bademovo. Pod pretpostavkom da niste alergični na orašaste plodove, ovo je najbolja 'mliječna' opcija. Za razliku od punomasnog mlijeka, koje vašu šalicu kave može 'pojačati' do 180 kalorija, bademovo mlijeko će vašu kavu zadržati ispod 100 kalorija po šalici.

3. Izbjegavajte umjetna vrhnja i šlag

Obično je riječ o malim gotovim pakiranjima spremnim za ulijevanje u šalicu kave, no takvi su dodaci prepuni šećera i masnoća te ih je najbolje izbjegavati. Ako već želite obogatiti okus, odlučite se za kokosovo mlijeko s malo ekstrakta vanilije.

4. Dodajte cimet

Dodavanje cimeta u kavu zapravo može imati nekoliko zdravstvenih blagodati. Healthline izvještava da cimet može pomoći u smanjenju upala u cijelom tijelu i povezan je sa zdravljem srca. Osim toga, cimet dokazano pomaže u stabilizaciji šećera u krvi te je saveznik dobrog imuniteta i mršavljenja.

5. Još bolje je i s malo meda

Iako ga smatramo klasičnim dodatkom za čaj, ako volite slađu kavu, obavezno je isprobajte s dodatkom meda. On će kavi dati dodatnu aromu, ali i pomoći podizanju imuniteta te je dodatno obogatiti antioksidansima.

KLONITE SE SLATKIH PIĆA Koje je piće najbolje ujutro prvo popiti? Ono vam najviše koristi

6. Čokolada za hladnije dane

Nezaslađeni kakao i tamna čokolada izvrsni su dodaci bilo kojem piću od kave. Studije su utvrdile brojne zdravstvene beneficije, poput uravnoteženja kolesterola i potencijalnih svojstava za prevenciju raka

7. Možete staviti i malo maslaca

Posljednjih godina u kavu se sve češće dodaje i maslac umjesto mlijeka. Zdrave masnoće, osim što pružaju osjećaj sitosti, pomažu u koncentraciji, a kako biste potaknuli metabolizam i povećali razinu energije, u kavu možete dodati kokosovo ulje.

8. I boja šalice utječe na okus

Istraživanje za Flavor iz 2014. pokazalo je da boja vaše šalice za kavu može utjecati na to koliko šalicu kave smatrate slatkom ili gorkom. Iako nije definitivno, studija je otkrila da je prilikom pijenja iz bijele šalice doživljaj kave intenzivniji nego iz prozirne šalice. Osim toga, kava će djelovati jačom ako je pijete iz crvene ili žute šalice nego što je slučaj kod šalica pastelnih boja.

9. Kurkuma u kavi za bolje raspoloženje

Možda vam se čini čudnim, no sve je više dokaza o zdravstvenim prednostima kurkume, stoga je šalica kave obogaćena s pola žličice kurkume i vrlo malo papra, za njezinu bolju apsorpciju, velik doprinos zdravlju, štiti od raka, jača imunosni sustav, pomaže u izbacivanju toksina iz tijela, a može pomoći i protiv depresije.

JESTE LI MEĐU NJIMA? 10 profesija u kojima se popije najviše kave: Ne mogu bez nje

10. Sve je bolje od šećera  - stevija je idealna

Štetnost šećera više nije potrebno naglašavati. Stevija je prirodni zaslađivač koji nema djelovanje na šećer u krvi i nije štetan. Dapače, biljka stevija je ljekovita, odavno je poznato njezino antibakterijsko, protuupalno, pa čak i antikancerogeno djelovanje. Također je djelotvorna protiv karijesa. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • bajos41 28.09.2020.

    A niste naveli sol...da malo soli ooprsvlje okus...ili ju mozete zadladit vanilin secerom😁 Ja uz kavu uvijek imam dodatak...sljivovica..a sko idwm nekud burbon cola...onda na mirisim toliko😂😂😂

  • Brucka 28.09.2020.

    ja vise volim ono poslije kad je pozovem na kavu!

  • area 62 28.09.2020.

    Previše kompliciranja koje uništava miris kave... Priznajem samo tamni šećer i rižino mlijeko 😂🍮😉

Komentiraj...
Vidi sve komentare