To je to što me zanima!

Digitalni muzej Hrvatskog telekoma u povodu 30 godina mobilne telefonije u Hrvatskoj

U povodu 30 godina od uvođenja mobilne telefonije u Hrvatskoj, Hrvatski telekom je otvorio digitalni muzej s prikazom vremeplova i video sadržajima te izložbom 'U potrazi za prvim mobitelom'
Vidi originalni članak

HT (Hrvatski telekom) mobilnu telefoniju u Hrvatskoj je uveo 1991., tada još kao tvrtka HPT (Hrvatska pošta i telekomunikacije), i to pokretanjem prve komercijalne mreže Mobitel, s koje su upućeni i prvi pozivi u povijesti hrvatske mobilne telefonije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pretplatnički broj korisnika sadržavao je pozivni broj 099 i jedinstveni šesteroznamenkasti broj, a mobilni telefoni u toj prvoj hrvatskoj mreži bili su masivni uređaji težine nekoliko kilograma, mogli su se koristiti u vozilu i izvan njega te su donijeli slobodu u govornoj komunikaciji kakva prije nije postojala.

Tada je, kako navode iz HT-a, u Hrvatskoj postojalo tek 200-ak mobilnih uređaja u Hrvatskoj, dok ih se danas u prosjeku dnevno proda oko milijun u cijelom svijetu.

SRETAN FESTIVUS! Danas slave oni koji se protive masovnoj histeriji oko Božića

Sve te i druge zanimljivosti mogu se saznati i vidjeti u digitalnom muzeju HT-a na njegovoj web stranici, kao i prateća izložba o prvim mobitelima čiji su autori Vesna Lipovac iz HT muzeja i Goran Rajič iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Digitalni muzej sadrži i video galerije s reklamama iz prošlosti te povijesni pregled razvoja mobilne telefonije u Hrvatskoj i svijetu.

- HT-ov fizički muzej u Zagrebu, nažalost, nastradao je u potresu i trenutačno je u fazi obnove. Pošto se ove godine obilježava tri desetljeća od uvođenja mobilne telefonije u Hrvatskoj, htjeli smo našim građanima približiti taj važan događaj na inovativan način. Ponosni smo što smo u virtualni prostor uspjeli prenijeti djelić fundusa HT muzeja koji broji preko 70.000 jedinica muzejske, arhivske i knjižne građe iz telekomunikacijske i poštanske povijesti - poručila je Vesna Lipovac iz HT muzeja.

BADNJAK, BOŽIĆ I SVETI STJEPAN 'Last minute' šoping: Radno vrijeme trgovina za blagdane

HT i u novijoj povijesti pokreće značajne promjene. Tako je u listopadu 2020. godine uveo je prvu komercijalnu 5G mrežu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare