Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Digitalni muzej Hrvatskog telekoma u povodu 30 godina mobilne telefonije u Hrvatskoj

Digitalni muzej Hrvatskog telekoma u povodu 30 godina mobilne telefonije u Hrvatskoj

U povodu 30 godina od uvođenja mobilne telefonije u Hrvatskoj, Hrvatski telekom je otvorio digitalni muzej s prikazom vremeplova i video sadržajima te izložbom 'U potrazi za prvim mobitelom'

VIDEO

HT (Hrvatski telekom) mobilnu telefoniju u Hrvatskoj je uveo 1991., tada još kao tvrtka HPT (Hrvatska pošta i telekomunikacije), i to pokretanjem prve komercijalne mreže Mobitel, s koje su upućeni i prvi pozivi u povijesti hrvatske mobilne telefonije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Trikovi za sreću: Mazite ljubimca, jedite čokoladu... 01:35

Pretplatnički broj korisnika sadržavao je pozivni broj 099 i jedinstveni šesteroznamenkasti broj, a mobilni telefoni u toj prvoj hrvatskoj mreži bili su masivni uređaji težine nekoliko kilograma, mogli su se koristiti u vozilu i izvan njega te su donijeli slobodu u govornoj komunikaciji kakva prije nije postojala.

Tada je, kako navode iz HT-a, u Hrvatskoj postojalo tek 200-ak mobilnih uređaja u Hrvatskoj, dok ih se danas u prosjeku dnevno proda oko milijun u cijelom svijetu.

Danas slave oni koji se protive masovnoj histeriji oko Božića
Danas slave  oni koji se protive masovnoj histeriji oko Božića

Sve te i druge zanimljivosti mogu se saznati i vidjeti u digitalnom muzeju HT-a na njegovoj web stranici, kao i prateća izložba o prvim mobitelima čiji su autori Vesna Lipovac iz HT muzeja i Goran Rajič iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Digitalni muzej sadrži i video galerije s reklamama iz prošlosti te povijesni pregled razvoja mobilne telefonije u Hrvatskoj i svijetu.

- HT-ov fizički muzej u Zagrebu, nažalost, nastradao je u potresu i trenutačno je u fazi obnove. Pošto se ove godine obilježava tri desetljeća od uvođenja mobilne telefonije u Hrvatskoj, htjeli smo našim građanima približiti taj važan događaj na inovativan način. Ponosni smo što smo u virtualni prostor uspjeli prenijeti djelić fundusa HT muzeja koji broji preko 70.000 jedinica muzejske, arhivske i knjižne građe iz telekomunikacijske i poštanske povijesti - poručila je Vesna Lipovac iz HT muzeja.

'Last minute' šoping: Radno vrijeme trgovina za blagdane
'Last minute' šoping: Radno vrijeme trgovina za blagdane

HT i u novijoj povijesti pokreće značajne promjene. Tako je u listopadu 2020. godine uveo je prvu komercijalnu 5G mrežu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa