Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Digitalni muzej Hrvatskog telekoma u povodu 30 godina mobilne telefonije u Hrvatskoj

Digitalni muzej Hrvatskog telekoma u povodu 30 godina mobilne telefonije u Hrvatskoj

U povodu 30 godina od uvođenja mobilne telefonije u Hrvatskoj, Hrvatski telekom je otvorio digitalni muzej s prikazom vremeplova i video sadržajima te izložbom 'U potrazi za prvim mobitelom'

VIDEO

HT (Hrvatski telekom) mobilnu telefoniju u Hrvatskoj je uveo 1991., tada još kao tvrtka HPT (Hrvatska pošta i telekomunikacije), i to pokretanjem prve komercijalne mreže Mobitel, s koje su upućeni i prvi pozivi u povijesti hrvatske mobilne telefonije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Trikovi za sreću: Mazite ljubimca, jedite čokoladu... 01:35

Pretplatnički broj korisnika sadržavao je pozivni broj 099 i jedinstveni šesteroznamenkasti broj, a mobilni telefoni u toj prvoj hrvatskoj mreži bili su masivni uređaji težine nekoliko kilograma, mogli su se koristiti u vozilu i izvan njega te su donijeli slobodu u govornoj komunikaciji kakva prije nije postojala.

Tada je, kako navode iz HT-a, u Hrvatskoj postojalo tek 200-ak mobilnih uređaja u Hrvatskoj, dok ih se danas u prosjeku dnevno proda oko milijun u cijelom svijetu.

Danas slave oni koji se protive masovnoj histeriji oko Božića
Danas slave  oni koji se protive masovnoj histeriji oko Božića

Sve te i druge zanimljivosti mogu se saznati i vidjeti u digitalnom muzeju HT-a na njegovoj web stranici, kao i prateća izložba o prvim mobitelima čiji su autori Vesna Lipovac iz HT muzeja i Goran Rajič iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Digitalni muzej sadrži i video galerije s reklamama iz prošlosti te povijesni pregled razvoja mobilne telefonije u Hrvatskoj i svijetu.

- HT-ov fizički muzej u Zagrebu, nažalost, nastradao je u potresu i trenutačno je u fazi obnove. Pošto se ove godine obilježava tri desetljeća od uvođenja mobilne telefonije u Hrvatskoj, htjeli smo našim građanima približiti taj važan događaj na inovativan način. Ponosni smo što smo u virtualni prostor uspjeli prenijeti djelić fundusa HT muzeja koji broji preko 70.000 jedinica muzejske, arhivske i knjižne građe iz telekomunikacijske i poštanske povijesti - poručila je Vesna Lipovac iz HT muzeja.

'Last minute' šoping: Radno vrijeme trgovina za blagdane
'Last minute' šoping: Radno vrijeme trgovina za blagdane

HT i u novijoj povijesti pokreće značajne promjene. Tako je u listopadu 2020. godine uveo je prvu komercijalnu 5G mrežu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Recept za domaći kolagen prah koji možete napraviti kod kuće
POMLADITE SE

Recept za domaći kolagen prah koji možete napraviti kod kuće

Kolagen je glavni strukturni protein koji se nalazi u vezivnom tkivu cijelog tijela. Pruža snagu i fleksibilnost različitim dijelovima tijela poput kože, kostiju, tetiva, mišića, hrskavice, krvnih žila...

Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti
I BOJA JE VAŽNA

Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti

Nije svejedno jeste li kupili novčanik sami ili ga dobili na poklon. Preporuka je da ga sami izaberete i kupite kako bi ga kasnije voljeli i rado svoj novac držali u njemu
Ma, kakvi Maldivi! Ove plaže u Hrvatskoj su sto puta ljepše
5 ČAROBNIH MJESTA

Ma, kakvi Maldivi! Ove plaže u Hrvatskoj su sto puta ljepše

Obala s mnoštvom otoka i karakterističnom strukturom ima niz ljepota koje kao da su iz bajke, donosimo pet plaža koje djeluju uistinu kao da su na nekom egzotičnom mjestu