To je to što me zanima!

Opet je oživjela prazna škola na malom otoku, a stigle su i donacije za priručnu ambulantu

Voditeljica udruge Žaruljica Dina Popović već treću godinu za redom na Molatu organizira besplatne radionice za djecu, likovne i kazališne, a sad je donacijama uspjela opremiti i ambulantu koja nedostaje na otoku
Vidi originalni članak

Treću godinu zaredom, zagrebačka udruga Žaruljica s Dinom Popović na čelu, organizira kreativne radionice za djecu i mlade u prostoru škole u Zapuntelu na otoku Molatu, čime udruga nastavlja s iznimno zanimljivim projektima koje često organizira za djecu i odrasle i u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO: S dodjele nagrada Ponos Hrvatske 2023. godine

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prve kreativne radionice na kojima će djeca slikati i izrađivati skulpture od smeća i figure od gline, te  oslikavati zid škole, započele su u subotu, 15. srpnja i traju do 19. srpnja. Održavaju se u dva termina: od 10 do 12 i poslijepodne od 19 sati.

Ona će s klincima stvarati ready-made skulpturice od gline i smeća prikupljenog u lipnju, kada su na otoku bili mladi izviđači zagrebačkog odreda 'Sljeme', koji su očistili od smeća dvije uvale. U planu je i oslikavanje zida škole, koja će na kraju dobiti novi mural, a projekt završava izložbom dječjih radova. 

KREATIVNA KUHINJA 7 savjeta za bezbolno kuhanje s djecom: Pravi trenutak je ključ

Osim toga, od 23. do  27. srpnja u organizaciji 'Žaruljice' na Molatu će biti održana dramska radionica pod nazivom 'Sancho Panza napokon na otoku'. Voditeljica radionice bit će Matija Šango Šimurina, voditeljica  kazališne udruge 'Igrajmo se' iz Zadra. I ova je radionica besplatna i otvorena za svu zainteresiranu djecu i mlade koji se u tom razdoblju nađu na otoku. 

Kao što je i obećala, Dina Popović uspjela je u najavi da će u školi organizirati i malu ambulantu. 

- Iako nam nedostaje liječnik, iz donacija smo osigurali vrlo vrijednu opremu: defibrilator, dječje elektrode, komplet za terapiju kisikom, komplet za reanimaciju odraslih i djece, udlage, ovratnik za prvu pomoć, kofer za reanimaciju, sklopiva nosila, pulsni oksimetar za odrasle i djecu, digitalni toplomjer i pjenaste obloge za opekline. Sljedeći zadatak bio bi nabaviti desalinizator, kako bi čitavo more moglo postati izvor pitke vode, otkriva Dina Popović, koja je zbog truda i energije koju ulaže u rad s djecom i odraslima već proglašena Ponosom Hrvatske

Jedan od projekata o kojima smo pisali bio je i radionica koja je u ožujku održana u Zagrebu, na kojoj je više od 20 mališana učilo kako samostalno pripremiti ukusan vege obrok.

- Djeca su imala prilike naučiti osnove snalaženja u kuhinji, te razliku između pojedinih namirnica poput žitarica, mahunarki i začina. Jela koja su pripremili bio je hummus (namaz od slanutka) i polpete od bulgura. Kroz radionicu ujedno su učili i o održivosti i ekologiji, i upoznali su neke namirnice za koje većina nije ni čula, a kamoli jela. Oduševili su se datuljama – ispričala je tada Dina Popović.

ŽARULJICA ZA MOLAT Čudo na otoku: Mala udruga u napuštenoj školi pokreće velike ekološke i edukativne akcije

Tad je istaknula i niz korisnih savjeta za odrasle koji se upravo kroz zajedničko kuhanje s djecom s njima mogu dodatno zbližavati, što je dodana vrijednost takvih radionica. 

U siječnju smo, pak, pisali o radionici o recikliranju, koju je Dina Popović organizirala kako bi kod mladih potaknula svijest o ekološkom aspektu trošenja, bacanja i ponovnog korištenja stvari.

DARUJ KNJIGU ZA ZAPUNTEL Zagrepčanka Dina osniva dječju ljetnu knjižnicu na otoku Molatu i poziva sve: Donirajte knjige

Mališani su tada od starih kišobrana učili izraditi torbu za shopping, kojom se mogu zamijeniti ukinute plastične vrećice, te male novčanike. Naučili su i kako od stare pamučne majice napraviti krpice za skidanje šminke, kojima se mogu zamijeniti jednokratne blazinice.

Projekt Žaruljica kulture ima sjedište na Savici i obuhvaća 20-ak različitih aktivnosti za sve dobne skupine, od predškolaca do umirovljenika, a sve su aktivnosti besplatne za polaznike. 

KORISTITE 'UPCYCLING' Manje trošite i smanjite otpad: Pretvorite kišobran u novčanik, pamučnu majicu u jastučnicu...


 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare