Obavijesti

Tech

Komentari 3

Zagrepčanka Dina osniva dječju ljetnu knjižnicu na otoku Molatu i poziva sve: Donirajte knjige

Zagrepčanka Dina osniva dječju ljetnu knjižnicu na otoku Molatu i poziva sve: Donirajte knjige
4

Dina Popović lani je prvi put posjetila mali otok u zadarskom arhipelagu. Već ovo proljeće kreće na Molat s knjigama, a u planu su i umjetničke, te ekološke radionice za djecu tijekom ljeta u prostoru stare škole

VIDEO

Jeste li čuli za mjesto Zapuntel? Malo je to, uspavano mjesto na otoku Molatu, poput tisuća takvih na dalmatinskoj obali i otocima.
Kao i sva naša prekrasna mala mjesta, i Zapuntel se probudi s prvim turistima, i naravno, domaćim “fureštima”, a posebice kad s ljetnim praznicima uličice i plaže zauzmu djeca koja provode ljetne dane na Molatu.
- Suprug i ja slučajno smo prošlo ljeto otišli na Molat i zaljubili se u otok. U obilasku mjesta Zapuntel vidjeli smo i staru školu, i pitali smo se zašto, kad nema djece na otoku... Tri su mjesta i niti jedno nema školu, niti djece, ona dođu samo preko ljeta, od 15. 7. do 15. 8. dođu kod bake i djede. I uglavnom, osim mora i sunca, nemaju nikakve sadržaje - kaže Zagrepčanka Dina Popović.

Polica s knjigama na plaži

Dina je po struci rusist i komparatist književnosti, a godinama uz redovni posao i volontira - kao Teta pričalica pričala je priče djeci u svim zagrebačkim bolnicama, uz njezinu pomoć u projektu “Are You Syrious” mnogi veliki i mali migranti naučili su se sporazumijevati na hrvatskom, a tijekom korone održava besplatne tečajeve hrvatskog jezika brojnim školarcima.
Njezina kreativnost i volja da oplemeni zajednicu oko sebe itekako su se pokazale i u slučaju Zapuntela.
Dina je već tijekom boravka na otoku porazgovarala s mještanima, a po dolasku u Zagreb s prijateljima osnovala udrugu Žaruljica. Odmah su se s projektom ljetne knjižnice javili i Gradu Zadru, te na natječaju dobili i dio novca koji im treba da ostvare svoju ideju.

Ovdje provjeri gdje možeš donirati knjige za Zapuntel

Dramska radionica i predstava

- Naravno, ne možemo organizirati klasičnu knjižnicu, na otoku, osim ljeti, nema djece, niti mladih ljudi koji bi bili motor takvoj aktivnosti. Stoga ćemo urediti stalažu s knjigama uz samu plažu gdje se djeca kupaju, po sistemu “pročitaj pa vrati”. Također nam je plan u prostoru stare škole organizirati dramsku radionicu za mlade u trajanju od sedam dana, koja će završiti s predstavom, te prostor s knjigama koji će s vremenom, nadamo se postati prava knjižnica. Ti su nam projekti već odobreni - kaže Dina.

‘Knjigu daruj i Zapuntel obraduj’

Svi koji se žele uključili u projekt “Knjigu daruj i Zapuntel obraduj”, mogu donirati knjige za ljetnu knjižnicu u 16 knjižnica Grada Zagreba. Prikupljaju se slikovnice i knjige za djecu uzrasta od dvije do 18 godina, kako bi imali raznolikog materijala.
Knjige će se prikupljati do 15. ožujka, a već u travnju ili svibnju Dina s ekipom kreće put Zapuntela s knjigama i potrebnim materijalom. Na otoku su oduševljeni njezinom idejom.

Umjetnost i ekologija u hladu

- Ideje samo dolaze. Prijavili se i za natječaj MO Zapuntel za organizaciju turnira u balama (balotama), koji se svojevremeno i održavao tamo. A povezali smo se i ljudima iz Pokreta otoka na Silbi, oni imaju sjajne projekte za umjetničke radionice s djecom. To nam je dugoročni plan, u tim ljetnim mjesecima organizirati više radionica s različitom tematikom - ističe ona. 

Tako su se već javili EUKI (European Climate Initiative), ekološki program njemačkog ministarstva energetike, s projektom Eco School. Projekt su podržali i Društvo istraživača mora - 20000 milja, Education Centre Järvilakeus, Grad Zadar i mnoge druge udruge i institucije.

  - Želja nam je organizirati edukacije o bioraznolikosti. Za sve to bi bilo idealno da možemo osposobiti prostor stare škole, kako za edukacije, tako i za smještaj predavača, gostiju, ali i da uredimo prostor koji bi koristila sama djeca tijekom ljetnih vrućina. Tako bi projekt ljetnih edukacija zaista zaživio - zaključuje plemenita zagrebačka volonterka.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju