To je to što me zanima!

Domaći recept za kiselkasti liker od mandarina - i usred zime će nas podsjetiti na toplo ljeto

Liker od mandarine se radi od njezine eterične kore. Umjesto da ju bacite i stvarate dodatni otpad, iskoristite ju u pripremi ukusnog likera. Uz to što ga možete piti, možete ga dodavati i kolačima
Vidi originalni članak

Liker od mandarina, poznat i kao 'mandarino' se već generacijama priprema na našoj obali. Slatki aperitiv će biti lijepi podsjetnik tijekom hladnih zimskih dana na toplo sunčano ljeto.

POGLEDAJTE VIDEO: Kakve su domaće, a kakve uvozne, mandarine?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sastojci:

  • 10-15 kori mandarina (što su veće to manje kore)
  • 1 l domaće loze
  • 70 dkg šećera
  • 25 gr šećera (za kasnije)
  • velika staklena tegla sa širokim grlom od 5 l
  • gaza
  • lijevak
  • staklene boce (veličina po želji)

Priprema:

Dobro operite kore mandarine i osušite ih. Ogulite koru i ostavite dan, dva na čistoj krpi da se počnu stvrdnjavati. 

Prelijte domaćom lozom i ostavite 2 mjeseca.

Kad prođe to vrijeme uzmite 70 dkg šećera i malo vode te prokuhajte u loncu da se šećer dobro istopi. Kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući. Ohladite slatki sirup.

Rakiju i kore procijedite u veći lonac. Dodajte ohlađeni sirup i promiješajte. 

25 gr šećera stavite na tavicu i otopite. Lagano miješajte dok se šećer ne počne karamelizirati. Potom uliti u liker.

'SLATKI GRIJEH' Domaći recept za liker od višnje kakav su pripremale naše bake

Liker procijedite pomoću gaze kako biste uklonili eventualne sitne komadiće šećera.

Pomoću lijevka prelijte liker u boce i zatvorite čepom. S vremenom će se aroma likera pojačavati.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Nap7 10.06.2022.

    Dobar liker

Komentiraj...
Vidi sve komentare