To je to što me zanima!

Ekološki projekt: Hrvatska je dio prvog parka biosfere na svijetu koji uključuje 5 država

S partnerima iz Slovenije, Srbije, Mađarske i Austrije, regionalni park Mura-Drava postao je dio prvog svjetskog pentalateralnog UNESCO-og rezervata biosfere, koji je dio europskog 'Zelenog pojasa'
Vidi originalni članak

Zeleni pojas Europe, u sklopu kojega se nalazi prvi pentalateralni svjetski rezervat biosfere, izraz je koji se koristi za područje uzduž bivše 'željezne zavjese' na kojem se priroda uspjela razviti više nego je uobičajeno u industrijsko doba.

Danas Zeleni pojas povezuje 24 države (od sjevera prema jugu) te čini okosnicu paneuropske ekološke mreže i daje značajan doprinos europskoj zelenoj infrastrukturi.

POGLEDAJTE VIDEO: Akcija čišćenja morskog dna

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Simbol je to uspješne prekogranične suradnje i zajedničke europske prirodne i kulturne baštine.

Iznimna važnost tog ekološkog koridora je očita: 49 nacionalnih parkova smješteno je duž Zelenog pojasa Europe, a više od 3200 zaštićenih područja nalazi se unutar zone od 50 kilometara s obje strane pojasa, koji prolazi kroz gotovo sve europske bio-geografske regije.

BLAGDANSKO UREĐENJE Pet ideja za dekoriranje ulaznih vrata kako bi vaš dom zasjao

U Zelenom pojasu Europe nalaze se poplavne šume, riječne rukavce, strme obale i sprudovi koji su dom za brojne životinjske i biljne vrste.

Na području Virovitičko-podravske županije odvijaju se brojne aktivnosti, znanstveni i istraživački radovi te suradnje sa znanstvenicima. Aktivnosti pokreće centar 'Dravska priča'.

MANJE JE VIŠE Blagdansko ukrašavanje doma: Savjeti i ideje za božićnu idilu

Osim interpretacijskim aktivnostima, centar se bavi i znanstvenim i istraživačkim radom, surađujući s brojnim domaćim i stranim institucijama na očuvanju i obnavljanju prirodnog bogatstva.

Na tom se području nalazi nekoliko impozantnih dvoraca u kojima su smješteni muzej (primjerice dvorac Pejačević u Virovitici), ili hoteli ( u dvorcu Janković u Suhopolju i kuriji Janković u Kapela Dvoru). U blizini je i ergela stara više stotina godina, Pustara Vištica.

NEMA OKUS KRUMPIRA Novi hit: Mlijeko od krumpira prvi predstavili Šveđani, a evo kako ga možete napraviti doma

Slavoniju i Podravinu karakteriziraju očuvanost prirode i bioraznolikost. Nude niz aktivnosti poput vožnje biciklom i kanuima te promatranje ptica ili upoznavanje lokalnih običaja i kulturne baštine kraja uz rijeku Dravu. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare