Lifestyle

Komentari 6

Novi hit: Mlijeko od krumpira prvi predstavili Šveđani, a evo kako ga možete napraviti doma

Novi hit: Mlijeko od krumpira prvi predstavili Šveđani, a evo kako ga možete napraviti doma

Mlijeko od krumpira bolje je za planetu i zdravlje, ne sadrži uobičajene alergene te je najbolji odabir za one osjetljive na laktozu, gluten ili orašaste plodove. Ima manje šećera i masnoća, a bogato je i kalcijem

Od biljnih mlijeka najčešće se spominje zobeno, sojino ili bademovo, ali sada je stiglo i novo biljno mlijeko, a to je mlijeko od krumpira koje ima mnoge blagodati. Može vam pomoći da bolje probavljate hranu, posebno ako vas muči zatvor, napuhan trbuh ili plinovi. Također je izvrstan izvor vlakana, vitamina B12, željeza i folata. Ovo mlijeko moglo bi pomoći vašem tijelu i umu da bolje funkcioniraju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako piše The Guardian švedska tvrtka Veg of Lund predstavila je svoju marku nazvanu Dug kao zamjenu za životinjsko mlijeko na bazi krumpira. Recept su preuzeli od profesorice Eve Tornberg sa Sveučilišta Lung koja je još 2017. proizvela neobično ukusnu i kremastu 'emulziju od krumpira'.  Švedskim, kineskim i britanskim kupcima (napitak se tamo može nabaviti preko Amazona) Dug je odlučio predstaviti napitak u tri okusa - original, barista i nezaslađeno.

U Dugu se kunu u njegovu recepturu, njegov blagi i puni okus te tvrde da je dobar izvor vlakana, vitamina C, kalija, magnezija i antioksidansa te, što je još važnije, od svih biljnih napitaka najmanje je štetan za okoliš.

Osim što je jedna od najboljih opcija kad je u pitanju zdravlje planeta, mlijeko od krumpira sadrži i manje šećera i masnoća te ne sadrži uobičajene alergene, zbog čega je odličan odabir za one osjetljive na laktozu, gluten ili orašaste plodova.

Okus ovog mlijeka, kažu, nije onaj krumpira, već je vrlo neutralan te se može piti samostalno, u kavi, ili se koristiti za kuhanje. 

Cijena mlijeka od krumpira trenutačno se kreće oko dvije i četiri funte, odnosno oko 18 i 35 kuna za litru, a naručiti se može i putem Amazona iako ga još uvijek ne dostavljaju u Hrvatsku. Cijena pakiranja s 3 vrste napitaka iznosi 11 funti (oko 97 kuna), pakiranje od šest napitaka 13,50 funti (oko 120 kuna), a pakiranje od 12, 20 funti (oko 176 kuna). 

Napravite mlijeko od krumpira kod kuće

Ogulite krumpire i skuhajte ih. Kada su gotovi, ubacite ih u blender. Dodajte im vode do pola i malo mljevenih badema (po želji). Dodajte prstohvat soli i prirodni zaslađivač. Po želji dodajte i malo ekstrakta vanilije. Sve to zajedno izblendajte i stavite u posudu.

Pogledajte recept detaljnije u videu ili ga pročitajte na ovom linku:

Najčitaniji članci