To je to što me zanima!

Emocije su vam kao ringišpil i stalno pružate otpor? Vaše tijelo je pod velikim stresom

Ako ste jedna velika lopta emocija te primjerice u isto vrijeme osjećate bijes, frustraciju, usamljenost i strah, to može biti znak da ste pod stresom
Vidi originalni članak

1. Ne možete držati oči otvorene

Ovo može biti i simptom umora iscrpljenosti, no tijelo ima nagon da se odmori i uslijed stresnih perioda te nas navodi na san. Prema velikom istraživanju Američkog psihološkog udruženja iz 2015. godine, 32 posto ljudi koji su doživljavali stres naveli su umor kao simptom. Pospanost je normalna, no ako se javlja svaki put kada doživljavate stres, treba dobro uočiti razliku i potražiti izvor problema. 

2. Osjećate više emocija odjednom

Ako ste jedna velika lopta emocija te primjerice u isto vrijeme osjećate bijes, frustraciju, usamljenost i strah, to može biti znak da ste pod stresom. Isto tako ako vam se misli vrte i ne možete se usredotočiti na trenutak. Preplavljenost emocijama događa se u trenutku kada više nemamo osjećaj kontrole. 

POGLEDAJTE VIDEO: Bacanje sjekira za oslobađanje od stresa

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

3. Ukočenost

Neke stresne situacije djeluju tako da se osjećamo kao nepokretnima. To je osjećaj ukočenosti i slabijeg disanja. 'Smrzavanje' je prirodna reakcija na na fizičke opasnosti, ali je odgovor i na stanje uma. 

BLIZANCI, VAGA I VODENJAK Zračni znakovi: Nikad nemaju mira, zabavni su i pričljivi, ali i rastreseni te vrlo apstraktni

4. Lako se prepuštate suradnji 

Još jedan manje prepoznatljiv simptom stresa je lakša želja za suradnjom. To je obrambeni mehanizam, a povezan je s evolucijom. Na primjer, u pljački ćete lako ispuniti zahtjeve onoga tko prijeti. U emocionalnom smisli, pristanak je sličan makar je prijetnja neusporediva. 

5. Osjećate kao da ćete se onesvijestiti

Stresne situacije ponekad mogu pratiti vrtoglavica i mučnina, no bez obzira, najbolje je obratiti se liječniku kako bi saznali izvor takvog stanja. 

6. Tijelo vas boli

Ako ste se ikada probudili i imali osjećaj kao da ste dan prije trčali maraton, razlog tome može biti i stres. Ponekad vam je potrebno da se dobro istegnete od svakodnevne napetosti i uočenosti, no i fizička bol može biti manifestacija stresa. Glavobolja, bolovi u donjem dijelu leđa i bolovi u mišićima su najčešći simptomi. 

PULA Unatoč pandemiji nije im bilo teško organizirati maturu: 'Više je to bio stres i iščekivanje...'

7. Jedete bez razloga

Treba razlikovati hranimo li se u nekoj situaciji zbog stvarne gladi ili je to emocionalna reakcija. Hrana kao utjeha može dovesti do nepoželjnog debljanja i drugih zdravstvenih rizika, a isto tako nije rješenje problema, piše The Healthy. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare