To je to što me zanima!

Gdje sa svim dječjim stvarima? Evo što kažu dizajneri interijera

Označite prostor za svaki tip stvari i učite djecu što gdje ide i navikavajte ih da uvečer pospreme, kaže dizajnerica koja savjetuje sortiranje na stvari za odmor, igru i učenje
Vidi originalni članak

Svaki dom može izgledati pretrpano, ali onaj u kojem su mala djeca, njihove igračke, igrice, odjeća i školski pribor posebno može djelovati zagušeno.

- Često viđam domove u kojima je jasno da ljudi nisu razmišljali gdje sa svim stvarima: bilo da se radi o igračkama, sportskoj opremi, umjetničkim potrepštinama ili čak dječjoj odjeći - kaže vlasnica tvrtke za dizajn interijera Born & Bred Studio u Londonu Lisa Mettis

POGLEDAJTE VIDEO o najčešćim roditeljskim propustima u odgoju:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Procijenite stanje

Za svako dijete napravite realnu procjenu potrebe za pohranom stvari. Ni dvoje djece iz iste obitelji neće imati jednako stvari, igračaka i odjeće pa budite realni u vezi svakog djeteta.

Nakon toga razmislite o približnoj količini stvari koju svaka djetetova aktivnost zahtijeva i pokušajte svemu odrediti mjesto: od Lego kocki do opreme za hokej ili likovni.

- Označite prostor za svaki tip stvari i naučite djecu što gdje ide. Polako ih navikavajte da na kraju svakog dana sve pospreme - rekla je dizajnerica koja kaže da se stvari za sortiranje obično dijele na stvari za odmor, igru i učenje.

- Knjige bi tako mogle npr. biti u nekom kutku, a pribor za crtanje može biti i oko radnog stola, s raznim igračkama i igrama u ladicama stola - savjetuje Mettis.

Razmišljajte o budućnosti

Interesi djece razvijaju se brzo pa pokušajte biti fleksibilni sa svojim planom pohrane.

- Razmišljajte o tome kako će djeca u prostoru 'rasti' -  kaže dizajner interijera iz San Francisca Jay Jeffers. On svoje klijente upozorava da ne uređuju sobe kao da će dijete vječno biti malo, jer novopečene mame, kaže, ponese ideja o bebama pa ne razmišljaju o onome što slijedi.

A onda moraju već za tri, četiri godine opet opremati dječju sobu.

Jeffers preporučuje što jednostavnije kutije za pospremanje, umjesto onih na životinje ili u pastelnim nijansama, jer će se kasnije lakše koristiti i za sportsku opremu kad im plišanci više ne budu zanimljivi.

- Uvijek je dobro kupiti i radni stol, posebno stol s ladicama, čak i kad su djeca mala znate da će im kasnije trebati - dodaje Jeffers.

Stvorite više prostora za pohranu s namještajem

Mnogi dizajneri pokušavaju što više prostor ispuniti s namještajem u koji (ili na koji) se mogu stvari i pohraniti, npr. ugradbenim ormarima, ladicama i ormarićima, klupama i prozorskim daskama.

Zato neki dizajneri rade dječje krevete koji ispod madraca već imaju komode s ladicama ili police uz uzglavlje, a često rade i ormare duž cijelog zida.

- Takav ormar može služiti i odraslima i djeci, za odjeću i kao spremište za igračke - kaže Damian Zunino iz Studia DB u New Yorku.

Rezultat je soba u kojoj se djeca mogu igrati, a koja i roditeljima može poslužiti kao radna soba po potrebi - kaže.

A kredenci i komode ne moraju biti puni staklenih vaza i odjeće, već se mogu koristiti i za pohranu lutki i akcijskih figura.

NE TREBA VAM UVIJEK STRUČNJAK Svakodnevne situacije u domu koje bi svi trebali znati riješiti

Dodajte kutije i košare

Ne oslanjajte se samo na ladice i police - dodavanjem kanti i košara možete odvojiti različite vrste igračaka, a djeci će biti lakše pronalaziti i spremati stvari.

- Košare su super jer ih možete pomicati, izgledaju dobro, čvrste su i ne treba organizirati stvari u njima kao na otvorenim policama - kaže dizajnerica Shannon Wollack iz Studio Life / Style.

-  S njima će sve biti organizirano, a možete brzo u njih sve pobacati i 'riješiti' nered - dodaje.

Ako ćete kutije i košare sakriti u ormar ili špajzu, Britt Zunino iz Studija DB preporučuje da budu prozirne da djeca mogu lako vidjeti što je unutra, kockice ili bojice.

- Još jedna prednost kutija i košara je to što se lako mogu prenijeti iz sobe u sobu, a možete pospremiti i stvari poput prijenosnog računala ili školskog pribora - kaže.

Olakšajte si

Spremnici i police za skladištenje trebaju biti djeci nadomak ruke, a ako su još jako mala, police blizu poda bit će korisnije od onih montiranih na zid.

- Kad namještate ormare ugradite i podesive police i šipke iz istog razloga. Kako djeca rastu, mogu proširiti svoj prostor za pohranu pomicanjem nivoa šipke - rekla je Zunino za NY Times.

OSTANITE SVOJI Šest jednostavnih trikova kako se nositi s arogantnim ljudima

- I ne zaboravite barem jednom u pola godine isprazniti stare stvari kako biste napravili mjesta za nove, kako djeca rastu i interesi im se mijenjaju - dodaje.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 17.06.2020.

    Kupujte manje, visak poklonite ili mjenjajte, imajte igracke u vise vreca pa ih rotirajte, svaki mj druga. I ucite djecu da imaju svoju sobu(ako imaju) za igru a da su druge prostorije za nesto drugo.

  • 14.06.2020.

    Gdje sa svim dječjim stvarima? Kupujte manje 😁

Komentiraj...
Vidi sve komentare