Lifestyle

Komentari 0

Svakodnevne situacije u domu koje bi svi trebali znati riješiti

Svakodnevne situacije u domu koje bi svi trebali znati riješiti

Razbijeno jaje lakše ćete pokupiti s poda ako na njega pospete malo soli, a ako vam slavina neprestano kapa prvo provjerite je li zategnut perlator ili se možda izlizala gumica

Kada nestane struje

Kada kod vas iznenada nestane struje, a kod susjeda vidite upaljeno svjetlo, vjerojatno se radi o greški u vašem električnom sustavu. Ukoliko imate limitator, provjerite da se nije aktivirao i isključite neke električne uređaje u svom domu. Moguće i da je iskočio osigurač te tada trebate vratiti prekidač na pravu poziciju, a ukoliko je osigurač pregorio, trebate ga zamijeniti novim. Ipak, ukoliko nemate nikakvog iskustva u radu s električnim instalacijama, preporučuje se da nazovete električara. 

Kad vam se zaštopaju oluci

Vjetar ili oluja oluke mogu napuniti lišćem, borovim iglicama, granama i još mnogočime, a začepljeni oluci mogu nanijeti veliku štetu vašem domu. Ako se oluk nalazi blizu tla, možete ga pokušati očistiti sami, ukoliko ste spretni na ljestvama. Ako je pak oluk na velikoj visini, ipak pozovite profesionalca. 

Iznenadna najezda mrava, muha, pčela ili glodavaca

Ako su vam kukci napali dom uzmite neki pesticid koji se može dobiti bez recepta i pokušajte ih koristiti tamo gdje vidite najveću koncentraciju štetočina. To često može biti oko okvira prozora, u stražnjim dijelovima ormara ili u blizini cijevi.

Kada iz slavine neprestano kaplje

Stalno kapanje može biti vrlo iritantno i vrlo skupo. To je jedan od najčešćih razloga zbog kojeg ljudi pozivaju vodoinstalatera. No prije nego što to učinite, pokušajte sami zategnuti perlator ili promijeniti gumicu na slavini. Prvo isključite dovod vode do slavine, bilo ispod sudopera ili kod glavnog ventila za vodu. Nakon toga uklonite perlator i provjerite ima li kakva oštećenja ili ga samo treba zategnuti. Moguće je i da se gumica pohabala pa onda i to treba zamijeniti. Ukoliko vam treba novi dio, većina je univerzalna i možete ih nabaviti u trgovinama sa specijaliziranom opremom. Ukoliko na taj način ne uspijete riješiti problem, pozovite vodoinstalatera.

Kad vam se pećnica počne dimiti

Ako vam u pećnici hrana kapne na dno, moguće je da će se ubrzo pojaviti i dim. Ako vam nije praktično gasiti pećnicu jer se hrana još kuha, na dio koji se dimi pospite soda bikarbonu. To će zaustaviti dim, a kada hrana bude gotova, možete temeljito očistiti pećnicu.

Kad razbijete jaje na podu

Tijekom kuhanja jaja ponekad mogu završiti na podu. Svima kojima se to dogodilo ne treba opisivati nered koji nastane, no postoji rješenje koje će vam olakšati čišćenje. Na razbijeno jaje pospite soli i pričekajte nekoliko trenutaka. Jaje bi se trebalo skupiti u čvršću masu koju će biti lakše pokupiti s poda. 

Požar u tavici

Ukoliko vam u tavici odjednom počne gorjeti vatra, a niste planirali flambirati, odmah ugasite plamen na štednjaku i maknite tavu. Ukoliko to ne pomogne, namočite ručnik, iscijedite ga i njime sasvim prekrijte tavu.

Ozljede u kuhinji

Kod opeklina, ozljedu odmah stavite pod hladnu vodu, a zatim primijenite neku antibakterijsku mast te prekrijte ozljedu gazom. Isti postupak primijenite i kod manjih porezotina. Ukoliko je opeklina jaka ili ste se duboko zarezali, obavezno otiđite liječniku, piše TheHealthy.

Najčitaniji članci