Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Gdje sa svim dječjim stvarima? Evo što kažu dizajneri interijera

Gdje sa svim dječjim stvarima? Evo što kažu dizajneri interijera
1

Označite prostor za svaki tip stvari i učite djecu što gdje ide i navikavajte ih da uvečer pospreme, kaže dizajnerica koja savjetuje sortiranje na stvari za odmor, igru i učenje

VIDEO

Svaki dom može izgledati pretrpano, ali onaj u kojem su mala djeca, njihove igračke, igrice, odjeća i školski pribor posebno može djelovati zagušeno.

- Često viđam domove u kojima je jasno da ljudi nisu razmišljali gdje sa svim stvarima: bilo da se radi o igračkama, sportskoj opremi, umjetničkim potrepštinama ili čak dječjoj odjeći - kaže vlasnica tvrtke za dizajn interijera Born & Bred Studio u Londonu Lisa Mettis

POGLEDAJTE VIDEO o najčešćim roditeljskim propustima u odgoju:

Pokretanje videa...

01:19

Procijenite stanje

Za svako dijete napravite realnu procjenu potrebe za pohranom stvari. Ni dvoje djece iz iste obitelji neće imati jednako stvari, igračaka i odjeće pa budite realni u vezi svakog djeteta.

Nakon toga razmislite o približnoj količini stvari koju svaka djetetova aktivnost zahtijeva i pokušajte svemu odrediti mjesto: od Lego kocki do opreme za hokej ili likovni.

- Označite prostor za svaki tip stvari i naučite djecu što gdje ide. Polako ih navikavajte da na kraju svakog dana sve pospreme - rekla je dizajnerica koja kaže da se stvari za sortiranje obično dijele na stvari za odmor, igru i učenje.

- Knjige bi tako mogle npr. biti u nekom kutku, a pribor za crtanje može biti i oko radnog stola, s raznim igračkama i igrama u ladicama stola - savjetuje Mettis.

Razmišljajte o budućnosti

Interesi djece razvijaju se brzo pa pokušajte biti fleksibilni sa svojim planom pohrane.

- Razmišljajte o tome kako će djeca u prostoru 'rasti' -  kaže dizajner interijera iz San Francisca Jay Jeffers. On svoje klijente upozorava da ne uređuju sobe kao da će dijete vječno biti malo, jer novopečene mame, kaže, ponese ideja o bebama pa ne razmišljaju o onome što slijedi.

A onda moraju već za tri, četiri godine opet opremati dječju sobu.

Jeffers preporučuje što jednostavnije kutije za pospremanje, umjesto onih na životinje ili u pastelnim nijansama, jer će se kasnije lakše koristiti i za sportsku opremu kad im plišanci više ne budu zanimljivi.

- Uvijek je dobro kupiti i radni stol, posebno stol s ladicama, čak i kad su djeca mala znate da će im kasnije trebati - dodaje Jeffers.

Stvorite više prostora za pohranu s namještajem

Mnogi dizajneri pokušavaju što više prostor ispuniti s namještajem u koji (ili na koji) se mogu stvari i pohraniti, npr. ugradbenim ormarima, ladicama i ormarićima, klupama i prozorskim daskama.

Zato neki dizajneri rade dječje krevete koji ispod madraca već imaju komode s ladicama ili police uz uzglavlje, a često rade i ormare duž cijelog zida.

- Takav ormar može služiti i odraslima i djeci, za odjeću i kao spremište za igračke - kaže Damian Zunino iz Studia DB u New Yorku.

Rezultat je soba u kojoj se djeca mogu igrati, a koja i roditeljima može poslužiti kao radna soba po potrebi - kaže.

A kredenci i komode ne moraju biti puni staklenih vaza i odjeće, već se mogu koristiti i za pohranu lutki i akcijskih figura.

Svakodnevne situacije u domu koje bi svi trebali znati riješiti
Svakodnevne situacije u domu koje bi svi trebali znati riješiti

Dodajte kutije i košare

Ne oslanjajte se samo na ladice i police - dodavanjem kanti i košara možete odvojiti različite vrste igračaka, a djeci će biti lakše pronalaziti i spremati stvari.

- Košare su super jer ih možete pomicati, izgledaju dobro, čvrste su i ne treba organizirati stvari u njima kao na otvorenim policama - kaže dizajnerica Shannon Wollack iz Studio Life / Style.

-  S njima će sve biti organizirano, a možete brzo u njih sve pobacati i 'riješiti' nered - dodaje.

Ako ćete kutije i košare sakriti u ormar ili špajzu, Britt Zunino iz Studija DB preporučuje da budu prozirne da djeca mogu lako vidjeti što je unutra, kockice ili bojice.

- Još jedna prednost kutija i košara je to što se lako mogu prenijeti iz sobe u sobu, a možete pospremiti i stvari poput prijenosnog računala ili školskog pribora - kaže.

Olakšajte si

Spremnici i police za skladištenje trebaju biti djeci nadomak ruke, a ako su još jako mala, police blizu poda bit će korisnije od onih montiranih na zid.

- Kad namještate ormare ugradite i podesive police i šipke iz istog razloga. Kako djeca rastu, mogu proširiti svoj prostor za pohranu pomicanjem nivoa šipke - rekla je Zunino za NY Times.

Šest jednostavnih trikova kako se nositi s arogantnim ljudima
Šest jednostavnih  trikova kako se nositi s arogantnim ljudima

- I ne zaboravite barem jednom u pola godine isprazniti stare stvari kako biste napravili mjesta za nove, kako djeca rastu i interesi im se mijenjaju - dodaje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru