To je to što me zanima!

Goveđi gulaš: Ukusno jelo koje će vas ugrijati kad je vani zima

Napravite ovaj ukusan goveđi gulaš za večeru cijeloj obitelji. Odličan stvar kod ovog recepta je što gulaš možete pripremiti i u loncu ili u pećnici u tepsiji, kako vam bolje odgovara
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 700 g goveđeg odreska, narezanog na kockice
  • 30 g glatkog brašna
  • 1 veliki luk, tanko narezan
  • 2 češnja režnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 zelena paprika, bez sjemenki i tanko narezana
  • 1 crvena paprika bez sjemenki i tanko narezana
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 2 žlice mljevene paprike
  • 2 velike rajčice, narezane na kockice
  • 75 ml suhog bijelog vina
  • 300 ml goveđeg temeljca, domaćeg ili kupljenog
  • 2 žlice listova peršina
  • 150 ml kiselog vrhnja

Priprema: 

  1. Zagrijte pećnicu na 160°C stupnjeva.
  2. Zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja u vatrostalnoj posudi ili u loncu. Dodajte 700 g narezanog goveđeg odreska s 30 g glatkog brašna i dobro zapržite u tri navrata te dodajte jednu žlicu ulja svaki put. Zapečeno meso ostavite sa strane.
  3. U tepsiju ili lonac dodajte preostalu jednu žlicu ulja, zatim jednu veću tanko narezanu glavicu luka, dvije sitno nasjeckana režnja češnjaka, jednu zelenu papriku i jednu crvenu papriku, obje sitno narezane. Pržite dok ne omekšaju, oko 5-10 min.
  4. Vratite govedinu u lonac s dvije žlice pirea od rajčice i dvije žlice paprike. Kuhajte i miješajte dvije minute.
  5. Dodajte dvije veće rajčice narezane na kockice, 75 ml suhog bijelog vina i 300 ml goveđeg temeljca. Pokrijte i pecite u pećnici sat i 30 minuta do dva sata ili poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena, a nakon 45 minuta uklonite poklopac.
  6. Pospite preko 2 žlice peršina lista i dobro začinite solju i svježe mljevenim paprom. Umiješajte 150 ml kiselog vrhnja i poslužite, piše BBC Good Food.

POGLEDAJTE VIDEO: DRUGA EPIZODA 'DOMA IZ BAJKE'

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • eho_ 02.02.2022.

    Maa gulaš koji sam naučila jesti, praviti je kako su ga pravile moja mama,  bakica i vjerojatno prabaka. Sve je stvar navike i  pravim ga potpuno drugačije od ovoga. I šmeka fantastično. 😃Kao prvo omjer mesa i crvenoga luka, je skoooooro, jedan na jedan. Meso je najbitnije, tu se najviše pogriješi i treba biti od donjega dijela buta. Odlično  šmeka, :) jer se istopi u sos dugim kuhanjem i sa lukom pravi dobru gostinu. Netko ga kuha i sa vinom, no u biti ne ide..barem u ovaj Rp. .Pravi se, ako već, onda sa pivom i kuha se jako dugo, najbolje poklopljen u pećnici. Bitna je paprika u prahu i veoma je važan kvalitet. Slatka srednje jaka,  potpuno blaga,ili ljuta.. po izboru. Nikakvi lovori i kimovi, ništa..ni papar, jedino ako netko insistira. Ima detalja, no to bi u biti bilo to. :)

  • ☠☠☠☠☠ 31.01.2022.

    Ma kompliciranje. Uzmes lonac, naspis vode. Kada zavrije stavis govedinu na kockice. Pustis 2h da se kuha i posolis i gotovo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare