Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Savjeti francuskog chefa: Evo kako napraviti odličan temeljac

Savjeti francuskog chefa: Evo kako napraviti odličan temeljac
1

U temeljcu je tajna kremastog rižota te vrhunskih umaka za povrće, tjesteninu, krumpir ili pečenje, a može stajati i do tjedan dana. Francuski chef otkrio je svoje trikove

VIDEO

Dobar temeljac osnova je svakog jela, a osobito finih umaka, tvrdio je slavni francuski chef Georges Auguste Escoffier. Za svijetle temeljce kuhajte sirove svijetle, najbolje teleće kosti, a mogu se koristiti janjeće, goveđe i juneće. Za tamniji temeljac koristite prethodno pečene tamnije goveđe kosti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

juha 00:15

Za pripremu ribljeg temeljca iskoristite riblje glave, repove i kožu. Same riblje kosti nisu dovoljne, a na pola kuhanja dodajte i poriluk, celer, peršinovo lišće, luk i lovorov list. Ljuske od škampa ili kozica također možete iskoristiti. Ubacite ih u vruću vodu i ostavite poklopljeno desetak minuta - kao da kuhate čaj. Izbjegavajte krumpire jer se brzo raspadnu, pa temeljac postaje mutan. 

Müesli Gordona Ramsaya - za ukusan i vrlo zdrav doručak
Müesli Gordona Ramsaya - za ukusan i vrlo zdrav doručak

U juhu dodajte ljusku jajeta i polovicu prepečenog neoguljenoj luka koji će juhu razbistriti. Uvijek najprije u vodi kuhajte kosti i meso, pa zadnjih pola sata kuhanja ubacite povrće. Sol i papar dodajte tek kad temeljac bude gotov, a kad voda zakuha, prije nego što poklopite lonac, s površine uklonite nastalu pjenu. Iskoristiti možete i kore od sira.

Temeljac od sira se radi od kore tvrdog sira. Sir može biti kravlji, ovčji i kozji, a temeljac je bolji što je vode u kojoj se kuha manje. Dovoljno ga je kuhati pola sata uz lovorov list i papar u zrnu. 

Još nekoliko kulinarskih trikova

Za variva, gulaše i umake bolji su mesni temeljci, dok povrtni rižoto podlijevajte blažim, povrtnim ili pilećim. Pileći temeljac najbolji je za mesna rižota, složence od tijesta i krumpira, povrtne krem-juhe, dok je teleći temeljac odličan za umake.

15 načina za uživanje u slanini: Hrskava, ukusna, neponovljiva
15 načina za uživanje u slanini: Hrskava, ukusna, neponovljiva

Procijeđen od kostiju, mesa i povrća, temeljac može stajati u hladnjaku tjedan dana. Razdijelite ga u porcije i zamrznite, te čuvajte do dva mjeseca, a osim što ga pospremite u hermetički zatvorene posude, možete ga uliti u kalupe za led.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:40
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje