Lifestyle

Komentari 5

Jede vam se meso? Tu su odlični recepti i trikovi za pripremu

Jede vam se meso? Tu su odlični recepti i trikovi za pripremu

Pripremate li pileće batake, prije prženja ih zarežite na nekoliko mjesta pa utrljate začinsko bilje, sok od limuna i maslinovo ulje. Kožica mesa bit će hrskavija premažete li ga s malo vode na pola pečenja

Dobro zagrijana pećnica ili tava važni su za dobar odrezak

Ako ulje nije dovoljno vruće ili pećnica zagrijana na 200 Celzijevih stupnjeva, meso će se previše osušiti i neće biti ukusno. Osim sočnog mesa, važno je i da korica bude lijepa i hrskava, a kako biste to postigli, prije pripreme u pećnici meso prelijte vrelim uljem. Tijekom pečenja podlijevajte ga mesnim ili povrtnim temeljcem ili običnom, toplom vodom.

POGLEDAJTE VIDEO: Tajne dobrog steaka

Za vrijeme pripreme u tavi ne dirajte odrezak prije okretanja

Umjesto diranja odreska prije okretanja, radije dodajte kockicu maslaca u tavu, a čim se ispeče stavite ga na tanjur, prekrijte folijom i ostavite da miruje tri do pet minuta prije serviranja. Tako će vlakna biti nježnija, a meso ukusnije. Možete ga poslužiti s rižom. Iako je skuplja od obične, basmati riža ima mirisnu aromu.

Recept: U srednje velikoj posudi prepržite luk na ulju, dodajte šalicu riže, kratko propirjajte i dodajte dvije šalice vode. Posolite i prema želji dodajte začine: cimet će dati lijepu aromu, a šafran ili kurkuma zlatnu boju.

Poklopite i kuhajte na laganoj vatri, koliko piše na pakiranju, bez miješanja. Ponestane li vam vode, dodajte je tijekom kuhanja. Netom prije završetka možete uliti malo mlijeka ili vrhnje za kuhanje koje će riži dati kremastu aromu, a može vam poslužiti i malo maslaca.

Par savjeta za pripremu piletine

Pripremate li pileće batake, prije prženja najbolje ih je zarezati na nekoliko mjesta pa utrljati začinskim biljem i premazati maslinovim uljem te limunovim sokom. Kožica mesa bit će hrskavija premažete li ga s malo vode na pola pečenja, a pečete li cijelu kokoš, premažite je senfom s malo jogurta i hrena. Ipak, pile se može ispeći još jednostavnije. Pospite lim za pečenje s dvije šake krupne morske soli. 

Položite pile prsima prema dolje na sol i pecite na 180°C sat vremena za svaki kilogram. Nakon toga povisite temperaturu na 220°C i pecite još pet minuta za hrskavu koricu. Uz kokoš i pile poslužite blanširano povrće ili rižu, a ako pripremate meso s umakom, poslužite ga uz rižu kuhanu u temeljcu s koromačem. 

Trikovi kako omekšati tvrdo meso

Za omekšavanje mesa su odlični ananas, jabuka, kruška i mango. Ako je potrebno, ogulite voće, a zatim ga narežite na tanke kriške. Meso prekrijte kriškama voća i neka se tako dinsta ili peče u pećnici. Voćni sokovi će omekšati meso.

Možete posegnuti i za rižinim vinom. Pripremite marinadu od malo rižinog vina, maslinovog ulja te naribanog luka i jabuke. Meso stavite u ovu marinadu i ostavite u hladnjaku preko noći. Osim što će dobiti nevjerojatan okus, bit će mekano kao putar.

Pomažu i Cola ili Pepsi Cola - odlični za omekšavanje mesa prije prženja, posebno ako se radi o debelim šniclama. Sve što trebate napraviti je ostaviti meso u gaziranom soku deset minuta. Potom ga izvadite da se osuši i pržite u ulju uz dodatak crnog papra. Bit će odlično.

Tu je i limun, koji osim što omekšava meso, daje mu i odličnu aromu. Mariniranje mesa u limunovom soku u trajanju od pola sata prije pripreme je dovoljno da ga omekša. Možete koristiti i ocat, ali u tom slučaju meso bi u njemu (zapravo u marinadi na bazi octa) moralo stajati preko noći kako bi dovoljno omekšalo.

Donosimo vam i nekoliko odličnih recepata za jela od mesa pa neka vam posluže kao inspiracija za pripremu blagdanskih obroka:

Janjeća rebra marinirana u medu i začinima

Sastojci: 

Priprema: 

U manjoj posudi pomiješajte narezani luk, češnjak, ulje, med, sojin umak, vino, papar, sol, limunov sok i cimet. Janjetinu stavite u vatrostalnu posudu pa je prelijte tom mješavinom. Ostavite u hladnjaku sat vremena pa prebacite u pećnicu. Pecite 40 minuta na 200 stupnjeva. Poslužite s povrćem.

Sočan goveđi odrezak s lukom po receptu naših baka

Sastojci:

Postupak:

Izrežite meso na deset odrezaka i dobro ih istucite batom pa posolite. Svaki odrezak samo s jedne strane stavite na brašno. Pecite ih na vrućoj masti tako da je površina na kojoj je brašno okrenuta prema gore. U staroj kuharici 'Knjiga za svaku ženu' iz 1952. godine savjetuju peći meso 'na otvorenoj vatri u tavi od crnog lima'.

Kad odresci porumene s donje strane, treba ih okrenuti tako da i druga strana dobije lijepu rumenu boju. Meso se mora peći naglo, da izvana bude rumeno, a iznutra sirovo. Gotovi odresci slažu se u lonac, a na mast se tad stavi luk koji se prži dok malo ne požuti. Nakon toga se luk doda mesu.

Tava se ispere vrućom vodom koja se ne baca već se ulije u lonac s mesom, poklopi i stavi na vatru da se pirja dok meso ne postane mekano. Ovo jelo se, po savjetu naših baka, posluživalo uz tjesteninu ili varivo.

Knedle s mljevenim mesom i umakom od kupusa i slanine

Sastojci:

Priprema:

Stavite pirjati zelje sa polovicom sitno sjeckanog luka i sa slaninom. Zalijte s malo vode i začinite paprom i kimom. Drugu polovicu luka propirjajte na ulju i dodajte mljeveno meso. Dodajte crvenu papriku, peršin, sol i papar. Promiješajte i maknite s vatre. Ogulite i skuhajte krumpir, pa ga ohlađenog propasirajte.

Dodajte brašno, jaje, malo ulja i prstohvat soli. Radnu površinu dobro posipajte brašnom, te umijesite tijesto za knedle. Razvaljajte ga i izrežite na kvadrate. Na svaki stavite žlicu mesnog nadjeva. Zamotajte tijesto, oblikujte u knedle i ostavite na pobrašnjenoj površini. Stavite kuhati knedle u veću količinu zavrele posoljene vode.

Kad isplivaju na površinu, izvadite ih šupljikavom žlicom i poslužite s pirjanim zeljem.

Svinjska pečenka s umakom od jabuka, đumbira i ljute paprike

Sastojci:

Za umak:

Postupak:

Korak 1: Stavite u lonac oguljene i narezane jabuke, nasjeckan luk, češnjak i papričice te jabučni ocat, smeđi šećer, ribani đumbir, papar, grožđice, lovorov list i timijan. Zagrijte do vrenja dok se šećer ne rastopi. Kad provrije, kuhajte na laganoj vatri poklopljeno oko 40 minuta. 

Korak 2: Zadnjih 5 minuta kuhanja otklopite lonac i kuhajte dok sva tekućina ne ispari. Maknite lovorov list i izmiksajte umak. Svinjski odrezak rastanjite, posolite, popaprite i posipajte crvenom paprikom. Mahune skuhajte u posoljenoj vodi. Pripremljenim umakom od jabuke tanko nadjenite odrezak, zarolajte i povežite kuhinjskom vezicom. Ispod špage utaknite par listića kadulje.

Korak 3: Premažite roladu po vrhu s tankim slojem umaka od jabuka i pospite sjeckanim timijanom i stavite u posudu za pečenje s uljem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180° C, oko 50 minuta. Ostavite da pečeno meso malo odstoji, pa ga narežite na ploške i poslužite sa umakom i kuhanim mahunama.

Svinjetina sa sirom i šunkom 

Sastojci: 

Za umak:

Priprema: Svinjski but razrežite po dužini i istanjite na drvenoj dasci batom za meso. Lagano ga posolite i popaprite. Naribajte sir i posipajte ga po mesu, pa na njega posložite komade šunke te ih pospite sjeckanim peršinom. Zamotajte svinjski but po dužini i čvrsto ga povežite koncem. Ispržite sa svih strana na nekoliko žlica ulja. Zatim je pospite mješavinom mediteranskih začina.

Posudu poklopite i pirjajte na laganoj vatri dolijevajući po žlicu juhe. Možete ga staviti i u pećnicu te peći na 170°C poklopljeno oko 50 minuta. Nasjeckajte jetrica i kobasicu, stavite ih u manju posudu, dodajte luk i češnjak nasjeckan s kaduljom i ružmarinom. Posolite, popaprite i razrijedite s malo octa, bijelim vinom i juhom. Kuhajte miješajući na umjerenoj vatri dok se umak ne reducira. Poslužite s krumpirima.

Janjeća rolada s metvicom, pečenim povrćem i krumpirom

Sastojci:

00364401

Priprema:

Janjeći but pažljivo odvojite od kosti, a deblje krajeve malo stanjite. Površinu mesa natrljajte ružmarinom, mentom i protisnutim češnjakom. Nakapajte limunovim sokom, a zatim preko mesa rasporedite izmrvljenu fetu. Janjetinu savijte, zavežite kuhinjskim koncem, a izvana malo posolite i popaprite.

Prepecite roladu sa svih strana, dodajte sjeckano povrće i zajedno kratko prepržite. Roladu i povrće izvadite iz tave, stavite u odgovarajuću posudu za pečenje, podlijte s pola dl vode i pecite na 200°C oko 45 minuta.

Oguljeni krumpir kratko prokuhajte i ocijedite. Dodajte ga mesu, pomiješajte s povrćem i pecite još 25 minuta. Pečenoj janjetini maknite konac, kratko ohladite i narežite. Poslužite s pečenim povrćem i krumpirom.

Savjet: Glavici češnjaka odrežite vrh pa prelijte s malo maslinova ulja i zamotajte u foliju. Pecite u pećnici zajedno s janjetinom oko pola sata. Istisnite unutrašnjost iz češnjeva pa koristite kao dodatak mesu. 

Pile na marokanski način

Sastojci: 

Priprema: Na tavi ugrijte maslinovo ulje. Začinite meso s po pola žličice soli i papra. Prepržite piletinu na ulju 8-10 min s obiju strana. Izvadite iz tave i ostavite sa strane. U tavu dodajte narezan patlidžan i pržite ga pet min pa dodajte ostatak ulja s tikvicom, lukom i češnjakom. Sve pržite pet min uz povremeno miješanje. Povećajte temperaturu i ulijte vino. Nakon toga dobro promiješajte i dodajte sve ostale sastojke, osim peršina. Dodajte piletinu i pustite da zavrije pa smanjite temperaturu i pustite da kuha 35-40 minuta. 

Provansalsko pile

Sastojci: 

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Stavite brašno u plastičnu vrećicu. Začinite solju i paprom te ubacite pileća prsa i protresite vrećicu da se prsa oblože brašnom. Izvadite meso i maknite višak brašna. Otopite maslac u tavi pa pržite piletinu od dvije do tri minute. Smanjite vatru te dodajte luk i, miješajući, pržite pet minuta. Povećajte temperaturu pa dodajte vino. Neka zakuha pa dodajte rajčice i kuhajte od pet do šest minuta uz miješanje. Poklopite i pecite 30 min, a zadnjih pet minuta dodajte masline. Pospite peršinom.

Kokoš u umaku od bijelog vina

Sastojci: 

Priprema: Ugrijte pećnicu na 200°C. U mužaru izmiješajte pola količine majčine dušice, kadulje, origana i češnjaka. Ulijte vino i ulje pa još promiješajte. Mješavinom istrljajte kokoš. Ostatak začina stavite unutar kokoši s četiri češnja češnjaka i lukom. Pecite kokoš 45 minuta na 170°C. U manjoj tavi ugrijte žlicu maslaca. Nasjeckajte bijeli dio mladog luka i s kaparima prepržite u tavi. Ulijte bijelo vino i limunov sok pa kuhajte dok se tekućina ne smanji za pola. Ostatak maslaca dodajte u smjesu pa miješajte dok ne dobijete gusti umak. Dodajte zeleni dio luka i promiješajte. Prelijte umak preko kokoši i poslužite.

Najčitaniji članci