To je to što me zanima!

Hrvati najčešće jedu srdelu, a 3 posto ih ribu jede svaki dan

Zdravlje u tanjuru: Hrvati u prosjeku potroše tek 8,5 kg ribe godišnje, za razliku od Portugalaca koji pojedu 57 kg po stanovniku, dok Islanđani pojedu 90 kilograma
Vidi originalni članak

Iako prošlih godina bilježimo značajan rast u uzgoju i izlovu ribe i plodova mora, iznimno mali dio toga završi na hrvatskim tanjurima. Najveći dio te ribe se izvozi, a Hrvati su već godinama po potrošnji ribe na začelju europske i svjetske ljestvice. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvati u prosjeku godišnje jedu oko 8,5 kilograma ribe, rakova i školjaka, za razliku od Portugalaca koji pojedu 57 kg po stanovniku. 

Za više zdravlja i vitalnosti ribu bi trebalo jesti najmanje dva puta tjedno jer sadrži brojne vitamine,  minerale i zdrave masnoće. Omega-3 masne kiseline sprečavaju rizik od bolesti srca i krvnih žila, a mogu i popraviti raspoloženje jer potiču proizvodnju serotonina.        

- Smatra se da svaki deseti Hrvat ne jede svježu ribu,  a svaki dvadeseti ne kupuje zamrznutu. Veliki trgovački i hotelski lanci uglavnom se opskrbljuju ribom iz uzgoja. Iako brži stil života utječe na potrošnju ribe, visoka cijena primarni je razlog za vrlo nisku potrošnju ribe po stanovniku – kaže dr. Alen Soldo, profesor ribarstva sa Sveučilišta u Splitu. 

U Hrvatskoj se najviše jedu jeftine vrste poput srdele i inćuna, a slijede ih sarun, lokarda i palamida, tvrdi ihtiolog dr. Jakov Dulčić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i dodaje:  

- Skuplje vrste svakako se manje kupuju za domaćinstva, a daleko više u restoranima. Svježu, kvalitetnu i zdravu jadransku ribu prije svega prodajemo strancima, dok za domaću potrošnju uvozimo značajne količine nekvalitetne ribe, ponajviše, lignji i lignjuna. Glavne vrste koje se izvoze su škampi, oslići, pišmolji i trlje. Izvozi se i oborita riba, ali ne previše, jer se i ne lovi u velikim količinama - objašnjava Dulčić. 

Kaže kako se riba u Hrvatsku najviše uvozi iz Skandinavije,  Afrike, poglavito Maroka, ali i iz Južne Amerike. One su najčešće zamrznute poput škarpine te oslića u filetima. 

- Uvozi se i kvalitetna svježa riba, ali u malim količinama. Naši ljudi prema njoj nemaju povjerenja, ali za to nema razloga. Iako se lijepe škrpine ili skuše iz Maroka kvalitetom ne mogu uspoređivati s našima iz Jadranskog mora - rekao je Jakov Dulčić upozoravajući kako se u prodavaonicama pod imenom bakalara nude druge vrste sušene ribe poput (Melanogramus aeglefinus, Pollachius virens itd.) te da kupci osobitu pozornost trebaju obratiti na deklaraciju proizvoda kako ne bi bili prevareni - pravi bakalar ima stručni naziv Gadus morhua.

Kupujte ribu na istom mjestu i izgradite odnos s prodavačem kako biste znali je li svježa

Nakon poplava u Slavoniji koje su uništile ribnjake, prošle smo godine imali veliku nestašicu riječne ribe i teško je reći kada će se dobava stabilizirati. Iako oko Zagreba i u Lici postoje ribogojilišta, njihova proizvodnja lani nije bila dostatna za cijelo tržište, kaže Kristina Ružić, vlasnica ribarnice Delfin u Ludbregu. Ljiljana Mlinarić iz Friško s placa savjetuje kako je mudro često kupovati kod istog prodavača. 

- Prodavač vam u tom slučaju može preporučiti i gdje je dobro kupiti ribu i kod koga, ako on nema ništa za vas - kaže Ljiljana. 

Utorak i četvrtak - najbolji dani za kupnju ribe u manjim gradovima

U velikim ribarnicama u većim gradovima, pogotovo u Zagrebu, riba u pravilu dolazi svaki dan, no u manjim kvartovskim ribarnicama u okolici gradova češće je nabavljaju samo nekoliko puta na tjedan. Najčešće su to utorak, kada dolazi svježa riba koja se izlovi tijekom noći u ponedjeljak na utorak, te četvrtak, s obzirom na tradiciju mnogih da ribu jedu petkom. Tako, na primjer, u ribarnici Som u Požegi morsku ribu nabavljaju baš utorkom i četvrtkom, jednako kao i u ribarnici Delfin u Ludbregu. 

I zamrznuta riba iz trgovačkih centara obiluje zdravim mineralima i proteinima

Nedjelja je dan kad se isplati otići u ribarnicu jer su ponekad cijene niže a riba je svježa. No riba se na zagrebačkim tržnicama kupuje od utorka do subote, dok bih ponedjeljak preskočila, savjetuje Ljiljana Mlinarić, vlasnica tvrtke Friško s placa. 

Kupiti se može i u većim trgovačkim lancima koji svježu ribu nabavljaju direktno od ribara, netom nakon ulova. Tako u Konzumu, na primjer, ističu suradnju s dobavljačima iz Rijeke te kažu kako se riba izlovljena ujutro već oko 11 sati može pronaći u trgovinama u Rijeci, a u zagrebačke trgovine stiže u poslijepodnevnim satima. No većina nutricionista kaže kako nećemo pogriješiti ni ako izaberemo smrznutu ribu.

 - Riba se smrzava na mjestu ulova, unutar nekoliko sati. Istraživanja pokazuju kako postupak brzog smrzavanja čuva nutritijente u ribi, pa su gubici u smrznutoj ribi u odnosu na svježu zanemarivi, - kaže nutricionistica Mirja Jošić iz Vitaminoteke.   

- Svježa riba može sadržavati i nametnike koji se na niskim temperaturama uništavaju pa je odabir smrznutih plodova za one koji ne znaju prepoznati pokvarenu ribu, i sigurnija, - kaže doc. dr. Darija Vranešić Bender iz Vitaminoteke te dodaje: 

- Ribu je najbolje kuhati na pari. Pripremate li je u pećnici, zamotajte je u aluminijsku foliju sa začinskim biljem i stavite je u pećnicu da se ispeče u vlastitu soku.

Abeceda vitamina i minerala kojima obiluje riba

  • A - Ima ga u masnoj ribi (haringa, jegulja i skuša) te u školjkašima i skušama, a nužan je za oči, kožu i rast
  • B12 - Organizam ga koristi za stvaranje eritrocita, mišića i funkcioniranje živčanog sustava
  • B2 i B6 - Štite tkivo, kožu i vid 
  • B3 - Djeluje na rast, obnovu i održavanje zdravlja stanica u tijelu
  • D - Ima ga u masnoj ribi te u školjkašima i skušama, a nužan je za razvoj kostiju i zuba
  • K - Nužan je za zgrušavanje krvi i za zdravlje kostiju
  • Selen - Koristan za pravilno funkcioniranje štitnjače
  • Željezo - Potreban za formiranje crvenih krvnih stanica
  • Fluor - Mineral važan u razvoju kostiju i zuba
  • Cink - Značajan za obnovu tkiva u metabolizmu, posebno za imunitet

Potrošnja ribe u Europi

  • Država: Island
  • Godišnja potrošnja ribe u kg: 90
  • Država: Portugal
  • Godišnja potrošnja ribe u kg: 57
  • Država: Španjolska
  • Godišnja potrošnja ribe u kg: 44
  • Država: Italija
  • Godišnja potrošnja ribe u kg: 25
  • Država: Grčka
  • Godišnja potrošnja ribe u kg: 21
  • Država: Hrvatska
  • Godišnja potrošnja ribe u kg: 8,5

U brojkama

  • 3 posto Hrvata jede ribu svakodnevno 
  • 840 kn godišnje prosječni Hrvat troši na ribu
  • 4 posto kućnog budžeta Hrvat u prosjeku potroši na ribu
  • 27 posto hrvatskih ispitanika najčešće bira srdelu
Idi na 24sata

Komentari 58

  • El Tractor 12.02.2015.

    Nema bolje spize od dobre i kvalitetne ribe,naravno za one koji si to mogu priuštiti i koji ipak biraju ribu ispred mesa.

  • ZloPodSuncem 07.02.2015.

    Normalno da je manje jedemo jer je skuplja o bifteka, a za kilu bolje ribe može se kupiti par kila mesa. Nekad je to bila hrana za siromahe, kao špek i čvarci, a vidi sad. Obožavam ribu i na moru je jedem skoro svaki dan. Sačekujem ribare kad se vraćaju sa mora i evo fine marende ili večere.

  • alan ford_1 07.02.2015.

    Ova na slici je prava riba.

Komentiraj...
Vidi sve komentare