To je to što me zanima!

Hrvatski Čarobnjak iz Ozlja mlad je već dugih 600 godina

Ozalj pored Karlovca, pored svojih znamenitosti, čuva legendu o svom čarobnjaku. Ako se ikada nađete u blizini ovog malog grada, i vi možete čuti priču o Čarobnjaku iz Ozlja.
Vidi originalni članak

Stao je pred nas držeći štap i odjeven u narančastu halju.

- Dobar dan. Ja sam Čarobnjak iz Ozlja, a ovo je moj dom - predstavio se Danijel Mataković, licencirani turistički vodič koji vodi ture po čarobnom Ozlju.

Uz sve svoje čari, od Munjare i Nikole Tesle pa sve do kupališta i parka prirode, postoji još jedan aspekt Ozlja vrijedan spomena, a to je Čarobnjak iz Ozlja, izmišljen lik i legenda ovoga grada. Imali smo priliku čuti priču o njegovom nastanku. Rođen 1989. godine u očima Josipa Stupića, inženjera strojarstva i crtača stripova, vjeruje se da je Čarobnjak iz Ozlja 'ugodan u razgovoru, spreman na šalu ili pak pokoju mudrost. Živi skromno s malim potrebama. Radoznala je duha i uvijek iznova spreman je naučiti i doživjeti nešto novo', kako kaže njegov stvoritelj.

Čarobnjak iz Ozlja, iako sličan imenom, karakterno uopće ne liči na svojeg skoro imenjaka čarobnjaka iz Oza. Dok je Čarobnjak iz Oza manipulator i brine samo o vlastitim potrebama, Čarobnjaku iz Ozlja nije problem podijeliti malo svoje mudrosti, dobre volje i karizme lutajućim prolaznicima svojih krajeva. Vjeruje se i da je Čarobnjak iz Ozlja pomagao Slavi Raškaj, jednoj od najpoznatijih hrvatskih slikarica poznatoj po svojem daru da slika unatoč tome što je bila gluhonijema.

PAKIRANJE KOFERA Da sve stane: Uz ove savjete ćete se puno lakše spakirati za nadolazeće ljetno putovanje

Naime, u stripu zaslužnom za nastanak Čarobnjaka iz Ozlja, koji se nalazi u centru samog grada, vidljiva je i sama Slava Raškaj kako slika prirodu oko sebe i podučava čarobnjaka o moći kreativnosti i mašte. Umrla je mlada, sa samo 29 godina, i cijeli je svijet vjerovao  da ima mentalnih teškoća zbog svojih sposobnosti da slika unatoč fizičkim ograničenjima. Nasreću, njezina će priča i njezini radovi živjeti zauvijek. Kako Čarobnjak iz Ozlja ulazi u ovu priču, pitate se? Vrlo je jednostavno, njegova priča, koja će još dugo godina stajati na zidu u centru Ozlja, pomaže održati priču o Slavi Raškaj živom. 

 

Čarobnjak iz Ozlja u sebi drži tradiciju (arhaičan lokalni govor ozaljskog kraja), ali čuva i govornu baštinu suvremenog načina govora. Svojim pričama on služi kao inspiracija za čitatelje da budu sretni, opušteni, zdravi i da uživaju u svijetu oko sebe i svojoj ulozi u tom svijetu.

'PUT PUTUJEM' Na cesti, u zraku ili na moru: Izbjegnite najčešće i najskuplje pogreške na putovanjima

Čarobnjak iz Ozlja, koji ima 600 godina, iako je rođen prije tek 34 godine, kaže kako je ostao mladolik toliko dugo jer pije čaj od lipe i bere vrganje i lisičarke. Ne puši lulu i ne pije.  A, ako se i vi nekada nađete u ovom malom kraju, njegovu priču možete i sami čuti jer je Čarobnjak iz Ozlja, odnosno njegov glumac, ujedno i turistički vodič pa i za vas može postati ovaj čarobnjak na jedan dan i ispričati vam svoju priču uživo.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare