Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Hrvatski Čarobnjak iz Ozlja mlad je već dugih 600 godina

Hrvatski Čarobnjak iz Ozlja mlad je već dugih 600 godina
4

Ozalj pored Karlovca, pored svojih znamenitosti, čuva legendu o svom čarobnjaku. Ako se ikada nađete u blizini ovog malog grada, i vi možete čuti priču o Čarobnjaku iz Ozlja.

VIDEO

Stao je pred nas držeći štap i odjeven u narančastu halju.

- Dobar dan. Ja sam Čarobnjak iz Ozlja, a ovo je moj dom - predstavio se Danijel Mataković, licencirani turistički vodič koji vodi ture po čarobnom Ozlju.

Uz sve svoje čari, od Munjare i Nikole Tesle pa sve do kupališta i parka prirode, postoji još jedan aspekt Ozlja vrijedan spomena, a to je Čarobnjak iz Ozlja, izmišljen lik i legenda ovoga grada. Imali smo priliku čuti priču o njegovom nastanku. Rođen 1989. godine u očima Josipa Stupića, inženjera strojarstva i crtača stripova, vjeruje se da je Čarobnjak iz Ozlja 'ugodan u razgovoru, spreman na šalu ili pak pokoju mudrost. Živi skromno s malim potrebama. Radoznala je duha i uvijek iznova spreman je naučiti i doživjeti nešto novo', kako kaže njegov stvoritelj.

Čarobnjak iz Ozlja, iako sličan imenom, karakterno uopće ne liči na svojeg skoro imenjaka čarobnjaka iz Oza. Dok je Čarobnjak iz Oza manipulator i brine samo o vlastitim potrebama, Čarobnjaku iz Ozlja nije problem podijeliti malo svoje mudrosti, dobre volje i karizme lutajućim prolaznicima svojih krajeva. Vjeruje se i da je Čarobnjak iz Ozlja pomagao Slavi Raškaj, jednoj od najpoznatijih hrvatskih slikarica poznatoj po svojem daru da slika unatoč tome što je bila gluhonijema.

Da sve stane: Uz ove savjete ćete se puno lakše spakirati za nadolazeće ljetno putovanje
Da sve stane: Uz ove savjete ćete se puno lakše spakirati za nadolazeće ljetno putovanje

Naime, u stripu zaslužnom za nastanak Čarobnjaka iz Ozlja, koji se nalazi u centru samog grada, vidljiva je i sama Slava Raškaj kako slika prirodu oko sebe i podučava čarobnjaka o moći kreativnosti i mašte. Umrla je mlada, sa samo 29 godina, i cijeli je svijet vjerovao  da ima mentalnih teškoća zbog svojih sposobnosti da slika unatoč fizičkim ograničenjima. Nasreću, njezina će priča i njezini radovi živjeti zauvijek. Kako Čarobnjak iz Ozlja ulazi u ovu priču, pitate se? Vrlo je jednostavno, njegova priča, koja će još dugo godina stajati na zidu u centru Ozlja, pomaže održati priču o Slavi Raškaj živom. 

 

Čarobnjak iz Ozlja u sebi drži tradiciju (arhaičan lokalni govor ozaljskog kraja), ali čuva i govornu baštinu suvremenog načina govora. Svojim pričama on služi kao inspiracija za čitatelje da budu sretni, opušteni, zdravi i da uživaju u svijetu oko sebe i svojoj ulozi u tom svijetu.

Na cesti, u zraku ili na moru: Izbjegnite najčešće i najskuplje pogreške na putovanjima
Na cesti, u zraku ili na moru: Izbjegnite najčešće i najskuplje pogreške na putovanjima

Čarobnjak iz Ozlja, koji ima 600 godina, iako je rođen prije tek 34 godine, kaže kako je ostao mladolik toliko dugo jer pije čaj od lipe i bere vrganje i lisičarke. Ne puši lulu i ne pije.  A, ako se i vi nekada nađete u ovom malom kraju, njegovu priču možete i sami čuti jer je Čarobnjak iz Ozlja, odnosno njegov glumac, ujedno i turistički vodič pa i za vas može postati ovaj čarobnjak na jedan dan i ispričati vam svoju priču uživo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Na listi 10 najboljih krumpira na svijetu našao se i jedan hrvatski
DOMAĆI PONOS

Na listi 10 najboljih krumpira na svijetu našao se i jedan hrvatski

Na listi top 10 vrsta krumpira u svijetu, naš je zauzeo 8. mjesto. Pogledajte o kojem je krumpiru riječ i koje su još zemlje na listi. Jeste li imali prilike uživati u ovom krumpiru?
Ovo su znakovi horoskopa koji imaju najviše smisla za humor
NAJBOLJE ĆE VAS NASMIJATI

Ovo su znakovi horoskopa koji imaju najviše smisla za humor

Kako biste saznali gdje ste rangirani i u kojoj se vrsti humora ističete, provjerite na listi - poredani su od najsmješnijeg do najmanje smiješnog horoskopskog znaka