Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Hrvatski Čarobnjak iz Ozlja mlad je već dugih 600 godina

Hrvatski Čarobnjak iz Ozlja mlad je već dugih 600 godina
4

Ozalj pored Karlovca, pored svojih znamenitosti, čuva legendu o svom čarobnjaku. Ako se ikada nađete u blizini ovog malog grada, i vi možete čuti priču o Čarobnjaku iz Ozlja.

VIDEO

Stao je pred nas držeći štap i odjeven u narančastu halju.

- Dobar dan. Ja sam Čarobnjak iz Ozlja, a ovo je moj dom - predstavio se Danijel Mataković, licencirani turistički vodič koji vodi ture po čarobnom Ozlju.

Uz sve svoje čari, od Munjare i Nikole Tesle pa sve do kupališta i parka prirode, postoji još jedan aspekt Ozlja vrijedan spomena, a to je Čarobnjak iz Ozlja, izmišljen lik i legenda ovoga grada. Imali smo priliku čuti priču o njegovom nastanku. Rođen 1989. godine u očima Josipa Stupića, inženjera strojarstva i crtača stripova, vjeruje se da je Čarobnjak iz Ozlja 'ugodan u razgovoru, spreman na šalu ili pak pokoju mudrost. Živi skromno s malim potrebama. Radoznala je duha i uvijek iznova spreman je naučiti i doživjeti nešto novo', kako kaže njegov stvoritelj.

Čarobnjak iz Ozlja, iako sličan imenom, karakterno uopće ne liči na svojeg skoro imenjaka čarobnjaka iz Oza. Dok je Čarobnjak iz Oza manipulator i brine samo o vlastitim potrebama, Čarobnjaku iz Ozlja nije problem podijeliti malo svoje mudrosti, dobre volje i karizme lutajućim prolaznicima svojih krajeva. Vjeruje se i da je Čarobnjak iz Ozlja pomagao Slavi Raškaj, jednoj od najpoznatijih hrvatskih slikarica poznatoj po svojem daru da slika unatoč tome što je bila gluhonijema.

Da sve stane: Uz ove savjete ćete se puno lakše spakirati za nadolazeće ljetno putovanje
Da sve stane: Uz ove savjete ćete se puno lakše spakirati za nadolazeće ljetno putovanje

Naime, u stripu zaslužnom za nastanak Čarobnjaka iz Ozlja, koji se nalazi u centru samog grada, vidljiva je i sama Slava Raškaj kako slika prirodu oko sebe i podučava čarobnjaka o moći kreativnosti i mašte. Umrla je mlada, sa samo 29 godina, i cijeli je svijet vjerovao  da ima mentalnih teškoća zbog svojih sposobnosti da slika unatoč fizičkim ograničenjima. Nasreću, njezina će priča i njezini radovi živjeti zauvijek. Kako Čarobnjak iz Ozlja ulazi u ovu priču, pitate se? Vrlo je jednostavno, njegova priča, koja će još dugo godina stajati na zidu u centru Ozlja, pomaže održati priču o Slavi Raškaj živom. 

 

Čarobnjak iz Ozlja u sebi drži tradiciju (arhaičan lokalni govor ozaljskog kraja), ali čuva i govornu baštinu suvremenog načina govora. Svojim pričama on služi kao inspiracija za čitatelje da budu sretni, opušteni, zdravi i da uživaju u svijetu oko sebe i svojoj ulozi u tom svijetu.

Na cesti, u zraku ili na moru: Izbjegnite najčešće i najskuplje pogreške na putovanjima
Na cesti, u zraku ili na moru: Izbjegnite najčešće i najskuplje pogreške na putovanjima

Čarobnjak iz Ozlja, koji ima 600 godina, iako je rođen prije tek 34 godine, kaže kako je ostao mladolik toliko dugo jer pije čaj od lipe i bere vrganje i lisičarke. Ne puši lulu i ne pije.  A, ako se i vi nekada nađete u ovom malom kraju, njegovu priču možete i sami čuti jer je Čarobnjak iz Ozlja, odnosno njegov glumac, ujedno i turistički vodič pa i za vas može postati ovaj čarobnjak na jedan dan i ispričati vam svoju priču uživo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju