Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 6
Foto: PR
'PUT PUTUJEM'

Na cesti, u zraku ili na moru: Izbjegnite najčešće i najskuplje pogreške na putovanjima

Nikad lakše nismo mogli putovati i nikad više opcija za to nismo imali. I upravo je iz tog razloga planiranje putovanja postalo prava umjetnost. A kako spojiti maksimalan užitak i minimalni budžet na putu, saznajte u nastavku

Sadržaj donosi: Aircash

Pametan putnik se ne rađa nego se postaje - to dobro zna Matthew Kepnes, poznatiji pod imenom Nomadic Matt, jedan od najpopularnijih američkih putopisaca, koji već više od 15 godina podučava ljude kako s ograničenim budžetom ispuniti svoje snove i otputovati na željene destinacije. Zanimljivo je to što Matt do svoje 23. godine nije nogom kročio izvan Sjedinjenih Američkih Država, a kad je napokon to učinio, posjetivši ni više ni manje nego Tajland, odlučio je napustiti dotadašnji posao i predati se svojem novom "pozivu" - putovanjima. 

Poučen bogatim iskustvom, danas tvrdi da je stjecanje spretnosti na putovanjima dugotrajan proces koji nastaje kao posljedica propuštenih autobusa i aviona, preplaćenih taksija i neočekivanih kazni, kulturološke nesvjesnosti, nesmotrenih odluka te bezbrojnih sitnih pogrešaka "na cesti". I premda bismo na svako putovanje mogli gledati upravo tako - kao na zbroj lekcija za sljedeće, nije na odmet ukrasti i pokoji trik od iskusnog putnika poput Matta prije nego što sljedeći put nekamo otputujemo. 

1. Ne letite izravno i tamo kamo svi idu

Obično je svima prvi korak u planiranju putovanja rezervacija avionskih karata. I kod ovoga koraka izbjegavajte dvije krajnosti - kupnju prvih karata koje vidite i višesatno traženje najjeftinije ponude. Radije pratite web stranice koje objavljuju dobre ponude letova (poput The Flight Deal, Holiday Pirates, Secret Flying, Bengeri.com i slično) te se prijavite na newslettere pojedinih zrakoplovnih kompanija.

Razmislite i o neizravnom letenju jer je ponekad jeftinije i isplativije doletjeti do nekog drugog mjesta pa presjesti na još jedan avion, vlak ili autobus. U tome će vam pomoći Skyscanner, web stranica za pretraživanje dostupnih letova svih aviokompanija. Ne zaboravite pritom misliti i na vrijeme jer samo zato što je nešto vrlo jeftino ne mora značiti da se isplati ako ćete zbog toga provesti, primjerice, deset sati na aerodromu.

Imajte također na umu da su karte za popularna turistička odredišta tijekom sezone među skupljima. I naravno da je destinacija poput Rima nešto što se jednostavno mora vidjeti, ali zašto ne biste pričekali da sezona završi i onda ga posjetili? A sad možete odabrati neku malo manje poznatu, ali jednako zanimljivu destinaciju, koja vjerojatno neće biti toliko skupa i preplavljena turistima.

Woman,On,Vacations.,Back,Side,Of,Traveler,Girl,Looking,At

2. Potražite lokalni turistički info centar

Kad je riječ o putovanjima, većina ljudi prethodno - više ili manje - istraži što će sve obići i razgledati, gdje će jesti i piti, kako će se kretati gradom i slično. I naravno da je dobar plan puta uvijek pametno imati, ali kada dođete na destinaciju, nemojte napraviti najveću početničku pogrešku - ne posjetiti lokalni turistički informativni centar.

Naime, čak i da ste sve detaljno istražili, ne zanemarujte turistički informativni centar jer je njihov glavni posao znati apsolutno sve o gradu ili mjestu koje ste posjetili, pa zašto to onda ne biste iskoristili - i to besplatno? Oni vam mogu pružiti najtočnije informacije o tome što trebate vidjeti i iskusiti, koja su događanja trenutno aktualna, poput festivala, sajmova i slično. Često znaju imati i neke dobre ponude za jeftinije karte za pojedine atrakcije, prijevoz i smještaj. Uz to, ne zaboravite uzeti kartu grada na kojoj je označeno sve što vam treba da biste se upoznali s destinacijom jer Google Maps vam možda neće uvijek biti na raspolaganju.

Green,Wooden,Tourist,Information,Office,Sign,In,Small,Town

3. Izbjegavajte taksi i restorane u centru

Kada dođete u stranu državu, a pogotovo ako ste dugo putovali, vjerojatno će vam biti vrlo primamljivo da uzmete taksi do smještaja. Ipak, pokušajte razmisliti o alternativama jer su taksiji od (i do) aerodroma vrlo skupi. Ako baš morate, držite se Ubera ili nekog lokalnog ekvivalenta tomu, kod kojeg možete saznati konačnu cijenu prije vožnje te se u slučaju zakazivanja neće promijeniti. U istraživanju grada pokušajte što više koristiti javni prijevoz, a taksi eventualno kasno navečer, kad je to najsigurnija opcija. Za veće udaljenosti provjerite je li dostupan BlaBlaCar - usluga jeftinog prijevoza s nekim tko već ide do vašeg željenog odredišta.

Još jedna skupa turistička zamka su restorani u blizini velikih turističkih atrakcija. Ne samo da ćete u takvom restoranu platiti duplo skuplje svoj obrok nego on vrlo vjerojatno neće biti domaći i najukusniji. Izbjegavajte i restorane koji imaju jelovnike na više jezika s golemim izborom hrane. 

Young,Man,Tourist,In,A,Foreign,City,Trying,To,Hail

4. Platite karte putem aplikacije

Također, iz Aircash aplikacije u Hrvatskoj možete na brz i jednostavan način platiti autobusne karte, karte za trajekt i katamaran, e-vinjete za sedam europskih država, platiti režije bez naknade, platiti parking, nadoplatiti ENC, bonove za mobitel, ulaznice za sportska i kulturna događanja i slično. A vrijeme koje biste inače proveli čekajući u redovima radije potrošite na uživanje u ljepotama koje pruža svaki kutak Lijepe Naše.

5. Kopirajte dokumente i imajte gotovinu

Prilikom svakog putovanja savjet je da kopirate svoju putovnicu i/ili osobnu iskaznicu jer u slučaju da izgubite te dokumente ili vam ih ukradu, kopija će dobro poslužiti prilikom podnošenja prijave policiji. Isto vrijedi za prtljagu - fotografirajte je jer, ako se zagubi, fotografija kofera ili torbe može ubrzati proces pronalaženja.

Još jedna vrlo važna stavka o kojoj trebate razmišljati na putu je gotovina, s tim da nije dobro da ste potpuno bez nje, ali isto tako nije ni pametno hodati stranim gradom noseći previše novca. Naime, postoje situacije u kojima nećete nešto moći platiti karticom i tad je dobro imati koju novčanicu uza se, ali ako je riječ o značajnom iznosu, bit će vam vrlo žao u slučaju da vas netko okrade. Ako putujete s ograničenim budžetom, dovoljno je da svaki dan nosite oko 50 eura gotovine, a ostatak ostavljate u smještaju, po mogućnosti u nekom sefu. I naravno, sve što možete plaćajte svojom Aircash Mastercard karticom - najsigurnijom karticom za online plaćanja i putovanja.

Aircash je odlučio razveseliti svoje korisnike tako što će prvih 100 korisnika koji se prijave putem ovog linka dobiti ručnik za plažu. Uživajte na plaži uz ručnik Aircash!

Sadržaj donosi: Aircash

Komentari 6
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka