To je to što me zanima!

Hrvatski stručnjaci oprezni: Znanstvenici istražuju eritritol, navodno uzrokuje bolesti srca

Eritritol je alkoholni šećer, odnos zaslađivač bez kalorija koji su mnogi dočekali kao spasonosno rješenje, osobito kod onih koji se trude živjeti zdravo te kod dijabetičara
Vidi originalni članak

Iako se smatralo da je riječ o zdravoj zamjeni za bijeli konzumni šećer s obzirom na činjenicu da nema kalorije, a glikemijski indeks mu je nula, najnovija istraživanja pokazuju da postoji razlog za zabrinutost. Naime, znanstvenici s klinike Cleveland su u časopisu Nature objavili svoje istraživanje u kojem tvrde da konzumacija eritritola može voditi do razvoja kardiovaskularnih bolesti, infarkta miokarda i moždanog udara. Navode kako eritritol utječe na zgrušavanje krvi te povećava rizik razvoja tromboze.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 1

  • DadoDavor 01.03.2023.

    nema zdravog šećera ljudi.... kroz našu cijelu evoluciju većinu šećera smo unosili kroz voće, tj. fruktozu i to je bilo u malim količinama. proizvodnjom i rafinacijom šećera postali smo ovisnici o njemu i većina bolesti je nastala nakon uvođenja rafiniranog šećera i rafiniranog ulja u prehranu jer je mast označena kao štetna, a na životinjskoj masti je čovječanstvo živjelo i evoluiralo tisućama godina. Prehrana nam je prezasićena skrivenim šećerom. 80% proizvoda u trgovini sadrži šećer... zamijeniti jedan šećer drugim neće donijeti rješenje. Industrija šećera se ponaša kao industrija duhana prije 50 godina. Sve negiraju i krive korisnike da se ne znaju kontrolirati u konzumaciji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare