Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Umjetna sladila - štetna ili ne? To ovisi s čime ih kombinirate

Umjetna sladila - štetna ili ne? To ovisi s čime ih kombinirate
1

Nije isto pijete li kavu sa zaslađivačem ili fast food 'zalijevate' tzv. dijetnim sokovima, pokazala je studija koja istražuje štetan učinak umjetnih zaslađivača na organizam

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: TOP DEVET NAMIRNICA KOJE SU NAJBOGATIJE ANTIOKSIDANSIMA

Umjetna sladila su već neko vrijeme kontroverzna - postoje studije koje sugeriraju da su barem toliko loša kao šećer, dok druge pokazuju suprotno. No novo istraživanje indicira da ovisi o kontekstu u kojem se konzumiraju.

Pokretanje videa...

01:07

Usredotočimo se na osnovno pitanje - djeluju li umjetna sladila, odnosno zaslađivači na kontrolu pretilosti i dijabetesa? Proturječne informacije definitivno nisu korisne za one koji moraju kontrolirati svoju prehranu, a ako je polovica studija pogrešna i ne znamo koja polovica, kome vjerovati?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema profesoru Danu Smallu sa Sveučilišta Yale, nitko od znanstvenika zapravo ne griješi, već samo testiraju različite okolnosti. U njegovom su istraživanju ispitanici pili napitke s voćem koji sadrže sukralozu, šećer ili sukralozu i maltodekstrin (ugljikohidrat bez slatkog ukusa). Potom je testirao njihovu tjelesnu osjetljivost na inzulin i metabolizam glukoze, a FMRI skeniranja također su otkrila promjene u odgovorima njihovog mozga na slatkoću, piše IFL Science.

Vjeruje se da ove promjene mogu uzrokovati da ljudi konzumiraju visokokaloričnu hranu i ometaju sposobnost tijela da prerađuje ono što prima. U nekim istraživanjima na životinjama, zaslađivači su umanjili sposobnost osjeta prirodno slatke hrane, što je dovelo do dodatne konzumacije kako bi dobili istu razinu nagrade - kako mozak doživljava slatko.

Naknadni testovi pokazali su da maltodekstrin nije proizveo nijedan od ovih učinaka sam po sebi; problematična je bila samo kombinacija. Prethodna su ispitivanja rijetko uključivala maltodekstrin, ali često su se temeljila na korištenju umjetnih sladila u kombinaciji s drugom hranom bogatom ugljikohidratima.

Small vjeruje kako stoga nije problem u samim umjetnim zaslađivačima, pa tako dijetna Coca Cola ne predstavlja problem ako se pije sama, kao ni recimo kava s umjetnim sladilima, no problem se javlja ako uz to jedemo nešto prirodno bogato ugljikohidratima, kao što je prženi fast food i slično.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: ČEŠNJAK POMAŽE ZDRAVLJU SRCA, ŠTITI NAS OD RAKA I JAČA IMUNITET

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'